Dedicated | Lisa Doorn: van Alkmaar tot Amsterdam

Als kleine Lisa had Ajax Vrouwen-speelster Lisa Doorn eigenlijk één droom: bij de politie. Totdat ze het Nederlands vrouwenelftal zag voetballen. Het idee om bij de politie te gaan schoof ze opzij voor een carrière met de bal. En dat is gelukt. Sinds 2018 is ze Ajacied.

Tags

  • #Dedicated

Socials

In Dedicated vertellen speelsters over hun ambities en de ontwikkelingen die de Ajax Vrouwen maken, mede dankzij hoofdsponsor ABN AMRO.

Dertien jaar geleden begon Doorns voetbalavontuur bij de plaatselijke voetbalclub ZOB. Ze volgde het voorbeeld van haar grote broer. "Hij is mijn grote held. Ik deed alles na wat hij deed. Hij ging voetballen en zo ging ik ook op voetbal."

Via ZOB kwam de centrale verdediger terecht bij de Telstar Academy in Alkmaar. In dezelfde stad ging ze ook naar de middelbare school. Daar werd de basis gelegd voor haar uiteindelijke transfer naar Ajax.

"Dat was mijn eerste stap richting een professionele carrière. Op mijn twaalfde trainde ik al zes keer per week. Het reizen was een uur met de bus heen en terug. Een uur reizen had ik helemaal niet door. Ik kon juist in de bus lekker mijn huiswerk doen."

Debuut bij Ajax
In 2018 tekende ze bij Ajax. Nog datzelfde kalenderjaar maakte ze haar debuut op de Toekomst. "Ik mocht invallen op de linksbackpositie. Dat is niet mijn eigen plek. Ik weet nog wel dat ik heel erg zenuwachtig was, maar ik genoot er wel van."

Langzamerhand kreeg Doorn haar vaste plek bij de Ajax Vrouwen. Totdat er in oktober 2020 een kink in de kabel kwam. In die maand kreeg ze een bal precies in haar oog. Tot haar grote schrik raakte ze haar zicht tijdelijk kwijt.

"Ik heb daar twee maanden van moeten herstellen. In het begin was het nog maar de vraag of ik überhaupt ooit nog normaal kon zien. Gelukkig is dat helemaal hersteld."

"De oogarts zei wel: 'je oog moet nu echt beschermd worden en je moet met een bril spelen'. In het begin vond ik het heel vervelend en wilde ik er zelfs mee stoppen. Nu is het beter en weet ik dat ik ook met een bril goede wedstrijden kan spelen."

Daardoor kan haar blik letterlijk en figuurlijk weer op de toekomst. "Wij hebben bij Ajax niks te klagen. De faciliteiten bij de club zijn echt top. Ik hoop wel ooit een transfer naar het buitenland te maken en het Nederlands elftal te halen."

Gerelateerde artikelen

Tromp Still

Dedicated | Tromp over opofferingen, haar weg naar de top en dromen

Nikita Tromp werd maandagavond in Barcelona verkozen tot de beste jonge speelster van Europa. De 19-jarige aanvaller vertelde een halfjaar geleden in Dedicated over haar weg naar de top en de kansen die ze heeft gekregen bij Ajax, mede dankzij hoofdsponsor ABN AMRO.

Tags

  • #ForTheFuture
  • #Tromp

Socials

Spitse2

Dedicated | Spitse over haar voetbaljeugd en carrière

Sherida Spitse speelt sinds een aantal maanden voor de Ajax Vrouwen. Met de recordinternational halen we herinneringen op aan haar jeugdjaren bij VV Sneek. Een portret waarin ze vertelt over de weg naar de top en de zaken die ze daar voor opofferde.

Tags

  • #AjaxVrouwen
  • #Spitse

Socials