Emanuelson: 'Toen ik de bal raakte, wist ik genoeg'

Urby Header 1920
Urby Header 1920

Urby Emanuelson verdubbelde Ajax' voorsprong tijdens het thuisduel met PSV in 2010 met een geweldige goal. De oud-speler van de Amsterdammers ziet zijn doelpunt nog vaak terug. "Hij moest naar de lange hoek, dat was de enige kans op succes."

Tags

  • #Emanuelson
  • #AJAPSV

Socials

Het seizoen 2009/2010 was Emanuelson onderdeel van een team met spelers als Luis Suarez, Marko Pantelic, Demy de Zeeuw, Toby Alderweireld en Jan Vertonghen. Ondanks het enorme doelsaldo grepen de Amsterdammers naast de landstitel. "We kwamen te laat op gang, denk ik", lacht de voormalig linksback. "Voor mij was het een fantastisch elftal om in te spelen. Vooral de thuiswedstrijden waren een feest. Het team en alle poppetjes vulden elkaar aan, dat maakte ons sterk."

Flow
De reeks van de ploeg van Martin Jol was sterk en vanaf Roda JC-thuis op 2 februari 2010 tot aan de laatste speeldag werden alle duels gewonnen. Ook op 14 maart, toen Ajax als nummer drie nummer twee PSV ontving. "Wij zaten in een flow en dat voelden we. Wij proefden de angst van de tegenstanders als wij thuis speelden. Als we vroeg scoorden, maakten we in de ArenA vaak veel doelpunten."

Siem de Jong zette Ajax snel op voorsprong tegen de Eindhovenaren. In minuut 43 werd Marko Pantelic weggestuurd in de diepte. Vanuit een lastige positie kreeg de Servische spits de bal via een magnifiek hakje bij Emanuelson. "Ik zag Marko de hoek inrennen en wilde hem ondersteunen." De linkspoot verwachtte de hakbal niet. "Gezien het wegglijden kwam de bal onverwacht, denk ik. Ik moest namelijk snel reageren en mijn actie inzetten. Ik koos ervoor om binnendoor te gaan omdat daar de ruimte lag."

Perfectie
Emanuelson snelde naar binnen. "De bal kwam voor mijn rechter, ik haalde uit en gelukkig raakte ik 'm uitstekend." Het leer vloog fantastisch in de verre kruising. "Toen ik hem raakte wist ik genoeg. Ik tikte de bal voldoende voor me uit zodat ik mijn passen goed kon neerzetten en de bal perfect kon raken. Hij moest naar de lange hoek, dat was de enige kans op succes. De ontlading was groot op dat moment. Het waren altijd moeilijke wedstrijden tegen PSV. Om op deze manier met 2-0 de rust in te gaan was lekker."

Met PSV-thuis in aantocht wordt Emanuelson vaak herinnerd aan zijn kunststuk. "Ik zie de goal vaak terug op de socials, zeker rondom deze wedstrijd. Het is alweer even geleden. Het wordt tijd voor mooiere goals dan de mijne, ik denk dat de fans dat ook leuk vinden", lacht hij.

Geloof
De huidig assistent-trainer van Jong Ajax gaat tot slot in op het treffen van zaterdag. "Het belangrijkste is om geloof en vertrouwen te hebben. Dat moet Ajax uitstralen, ondanks de goede vorm van PSV. Probeer te domineren, net zoals de eerste helft van dit seizoen in Eindhoven. Jaag ze af, speel duels en voed daarmee het publiek. Laten zien dat je wil winnen. Dat deden wij altijd in eigen huis. We lieten zien vanaf minuut een dat er niks te halen viel en probeerden zo snel mogelijk te scoren. 'Jullie gaan hier niet winnen', dat moet de gedachte zijn van Ajax zaterdag", sluit Emanuelson af.

Gerelateerde artikelen

Thumb Ziggo 2

Bergwijn, Berghuis en Van 't Schip verrassen fans

Het Ajax-hart laten spreken. John van 't Schip deed het met een persoonlijke brief aan 'zijn' supporters. Ziggo en Ajax riepen fans op om hetzelfde te doen. Uit de ruim 2000 inzendingen werden drie supporters uitgenodigd voor een speciale verrassing.

Tags

  • #Ziggo

Socials

De Lang Interview 1920

De Lang: 'Dat geeft me een goed gevoel vanuit de transferwindow'

Kelvin de Lang is tevreden over de winterse transferperiode van Ajax. "We wisten op voorhand dat we niet al teveel konden en wilden doen. Dat we dan toch een goede transfer hebben gedaan, daar ben ik dan wel tevreden over", doelt De Lang op het binnenhalen van Jordan Henderson. Ajax haalde verder ook Julian Rijkhoff en Kian Fitz-Jim terug.

Tags

  • #DeLang

Socials