Fitz-Jim: 'Ik kijk erg graag naar Pedri'

Kian Fitzjim Interview
Kian Fitzjim Interview

Voor Kian Fitz-Jim is het seizoen goed begonnen. De achttienjarige middenvelder liet zich in positieve zin zien in het eerste oefenduel met Koninklijke HFC en is met Ajax 1 mee op trainingskamp naar De Lutte. Een gesprek met de tiener die via AFC en AZ bij Ajax belandde en nu op de deur klopt van het eerste elftal.

Tags

  • #PreSeason
  • #Fitz-Jim

Socials

Het is dag vier van zijn eerste trainingskamp met de hoofdmacht van Ajax als Fitz-Jim neerstrijkt in de lobby van Hotel de Bloemenbeek in De Lutte. Rustig als hij is, vertelt de jongeling over zijn week in het oosten van het land, ontwikkeling en doelen voor komend seizoen. "Het gaat goed en ik ben super blij om hier te zijn", laat hij weten. "Het hotel is top en alles eromheen is goed geregeld."

Mooie beloning
Twee jaar geleden verruilde Fitz-Jim de opleiding van AZ voor Ajax. Bij eerstgenoemde club maakte hij al eens op vijftienjarige leeftijd een trainingskamp mee, nu is hij voor het eerst met Ajax 1 op stap. Het meegaan op trainingskamp is voor Fitz-Jim een mooie beloning na vorig seizoen.

De middenvelder maakte zijn debuut in het betaalde voetbal, speelde zijn wedstrijden in Jong Ajax en zat tijdens de laatste speelronde van de Eredivisie voor het eerst op de bank bij Ajax 1. Hij viel niet in tijdens de uitwedstrijd bij Vitesse, maar zijn debuut in de wedstrijdselectie smaakt naar meer. "Ik denk dat het een mix was van een beloning en dat ze spelers nodig hadden. Ik was simpelweg de eerstvolgende. Het was mooi en een trigger om mij te blijven bewijzen. Hopelijk mag ik dit seizoen mijn debuut maken."

'Concurrentie is groot'
Hoewel Fitz-Jim zich goed profileert, is hij zich bewust van de concurrentie die er is en nog gaat komen. Ryan Gravenberch, Daley Blind, Davy Klaassen, Edson Álvarez: het zijn zomaar wat namen die nog moeten terugkomen van interlands en vakantie. "Ik hoop gewoon dat ik zoveel mogelijk met Ajax 1 mag spelen en trainen, net als tijdens het einde van vorig seizoen. De concurrentie is groot, maar goede spelers maken je alleen maar beter."

Fitz-Jim ontwikkelt zich en liet zich tegen de Koninklijke HFC op het middenveld gelden. Tegen Quick ’20 speelde de geboren Amsterdammer opnieuw 45 minuten, al had hij naar eigen zeggen meer moeite om het spel te maken. "Ik speelde slordig, leed iets te veel balverlies, maar kijkend over twee wedstrijden mag ik positief zijn. Al mag ik nog nergens genoegen mee nemen, veel moet namelijk beter."

Fitz-Jim onderbouwt zijn uitspraak met een voorbeeld. "Het verdedigen moet beter. Het inschatten waar de bal gaat belanden en het spelen van duels. Mijn rendement, als in goals en assists, kan ook omhoog. Ik moet nóg slimmer zijn. Rond mijn dertiende of veertiende was alles qua fysiek nog redelijk gelijk, maar nu je met oudere gasten speelt, kom je fysiek heel sterke jongens tegen. Dit betekent dat ik nog meer uit de duels moet blijven en goed moet kijken wanneer ik snel moet handelen of juist moet temporiseren."

Ronaldinho, Messi, Frenkie & Pedri
Fitz-Jim is leergierig, zelfkritisch en omschrijft zichzelf als een ‘rustig en blij’ persoon, die druk kan zijn ‘bij bepaalde mensen’ en naast het voetbal voornamelijk rust pakt of naar FC Barcelona kijkt. Zijn idool is Ronaldinho en wat betreft hedendaagse voetbalnamen kijkt hij het liefst naar Lionel Messi.

Met het oog op zijn eigen positie heeft Fitz-Jim twee specifieke spelers aan wie hij zich graag spiegelt. "Frenkie de Jong is natuurlijk een mooie speler, maar ik kijk ook erg graag naar Pedri. Hij is nog superjong en heeft hetzelfde postuur als ik. Hoe hij uit de duels blijft en het spel naar zich toetrekt, is heel fraai om te zien."

Al met al is Fitz-Jim klaar om te knallen. Hij wil zich blijven ontwikkelen en kijkt reikhalzend uit naar het seizoen dat voor de deur staat. "Als ik een vergelijking mag maken, is AZ als HBO en Ajax echt een universiteit. Alles is zó goed geregeld en alle spelers zijn super goed. Alle voorwaarden zijn er om mij te blijven ontwikkelen en dan zien we het wel. Ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen."

Tags

  • #PreSeason
  • #Fitz-Jim

Socials

Gerelateerde artikelen

Hillenfitzjim

Fitz-Jim en Hillen: teamgenoten voor het leven

Kian Fitz-Jim en Rio Hillen groeiden allebei op bij AFC in Amsterdam, speelden jarenlang samen bij AZ in Alkmaar en kwamen in de zomer van 2019 gezamenlijk naar Ajax. Dit seizoen maakten de zeventienjarige talenten inmiddels al flink wat minuten bij Jong Ajax.

Tags

  • #Fitz-Jim
  • #Hillen

Socials

Gorter0807

Training Day | De Lutte #4: doelmannen en teambuilding

Ajax werkt in De Lutte hard aan de conditie om topfit te zijn voor het nieuwe seizoen. Maar donderdagmiddag was ook tijd voor ontspanning. De Ajacieden pakten de scooter en maakten een tochtje door Twente.

Tags

  • #PreSeason

Socials