Future Cup 2023 | Deze teams doen mee

AJAX Future Cup 1920X1080
AJAX Future Cup 1920X1080

De Future Cup vindt weer plaats op sportcomplex de Toekomst. Gastheer Ajax ontvangt tijdens het internationale jeugdtoernooi voor O17-teams acht topclubs uit de hele wereld. De internationale talenten strijden van zaterdag 8 tot en met maandag 10 april, na drie jaar afwezigheid, om de felbegeerde bokaal. Wie er meedoen? Lees het hier.

Tags

  • #FutureCup

Socials

Net als alle andere jaren is er opnieuw een sterk deelnemersveld vertegenwoordigd tijdens het paasweekend. De elfde editie van de Future Cup kent ploegen uit onder meer Italië, Engeland, Mexico en Denemarken. De deelnemende teams zijn: gastheer Ajax, Juventus, Chelsea FC, RSC Anderlecht, Paris Saint-Germain, CF Pachuca, FC Nordsjælland en Borussia Mönchengladbach. Wil jij erbij zijn tijdens het paasweekend? Bestel je tickets via onderstaande button.

TICKETS

Ajax
De gastheer van het internationaal hoog aangeschreven jeugdtoernooi voor O17-teams. De Amsterdammers wonnen de Future Cup vijf keer (2010, 2012, 2014, 2017, 2018) en stonden de laatste drie edities telkens in de finale. Opvallend detail is dat Ajax slechts één seizoen niet in de finale stond: in 2016 ging de eindstrijd tussen Arsenal en Anderlecht. Het is tot dusver de enige finale van de Future Cup zonder inbreng van Ajax.

Namens Ajax hebben verschillende grote spelers deelgenomen aan het toernooi. Zo wonnen onder meer Davy Klaassen, Matthijs de Ligt, Ryan Gravenberch en Abdelhak Nouri de prijs voor speler van het toernooi.

Juventus
De Italianen zijn de titelhouder van het toernooi. Zij versloegen, tijdens de laatste editie in 2019 Ajax met 2-1. Dankzij goals van Ervin Omic en Cosimo Da Garcia won Juventus voor het eerst de Future Cup. Eén jaar daarvoor stond de Oude Dame ook al in de eindstrijd tegen de Amsterdammers, toen was Ajax met 2-0 te sterk.

Juventus doet voor de vijfde keer mee aan het toernooi op de Toekomst. In 2015 namen ze voor het eerst deel. Eén van de bekendste spelers uit het huidige topvoetbal die ooit furore maakte op de Future Cup is aanvaller Moise Kean. De Italiaan doorliep de jeugdopleiding van Juventus en is sinds de zomer van 2021 weer in dienst van de club.

Chelsea
De debutant tijdens de elfde editie. Chelsea is na Arsenal, Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur de vijfde Engelse deelnemer in de historie van het toernooi. Alleen Arsenal lukte het ooit om de Future Cup te veroveren. In 2016 versloeg Engelse grootmacht Anderlecht na strafschoppen.

RSC Anderlecht
Een bekend gezicht in het deelnemersveld. De Belgen namen deel aan alle eerdere tien edities. Daarmee is Anderlecht samen met Ajax de enige club die ieder jaar deelnam aan het toernooi op de Toekomst. De Belgen stonden vier keer in de finale van de Future Cup. Drie keer ging de Belgische topclub met de beker naar huis.

Opvallend is dat Anderlecht drie finales speelde tegen Ajax en deze allemaal winnend afsloot. In 2011 werd het 1-0, in 2013 2-0 en in 2015 wonnen de zuiderburen na strafschoppen.

Dennis Praet en Youri Tielemans (beiden Leicester City) droegen in het verleden het shirt van Anderlecht tijdens de Future Cup. Na afloop van de laatste editie in 2019 werd Anouar Ait El Hadj (nu KRC Genk) verkozen tot speler van het toernooi én kroonde hij zich tot topschutter met vier goals.

Paris Saint-Germain
De Franse kampioen reist tijdens het paasweekend ook af naar Amsterdam. Het is de vierde keer op rij dat Paris Saint-Germain deelneemt aan het toernooi. Het is tot dusver nog altijd de enige Franse club in de historie van de Future Cup. De hoogste klassering van PSG is de zevende plek.

CF Pachuca
Ook de nieuwste internationale partnerclub van Ajax, CF Pachuca, neemt deel aan editie nummer elf van de Future Cup. Sinds augustus 2022 werken beide clubs samen op het gebied van kennis- en talentontwikkeling. De Mexicanen staan, net als Ajax, bekend om het opleiden van talenten en heeft één van de grootste jeugdopleidingen van Mexico.

Het is de eerste keer dat CF Pachuca meedoet aan de Future Cup. Daarnaast deed er nooit eerder een Mexicaans team mee aan het toernooi. De Zuid-Amerikaanse O17-teams van Corinthians, Desportivo Brasil, São Paulo FC, Fluminense FC en Boca Juniors deden wel eerder mee aan het toernooi.

FC Nordsjælland
Net als Chelsea en CF Pachuca neemt ook FC Nordsjælland voor het eerst deel aan de Future Cup. Nooit eerder deed er een Scandinavisch team mee aan het toernooi. De Deense club is tevens de oude werkgever van Ajacied Mohammed Kudus.

Borussia Mönchengladbach
De vierde debutant van het toernooi is Borussia Mönchengladbach. Na FC Bayern München en Schalke 04 is Borussia Mönchengladbach de derde Duitse deelnemer aan het toernooi. Schalke 04 deed één keer mee in 2015, terwijl FC Bayen München in het verleden vier keer uitkwam op de Future Cup.

Gerelateerde artikelen

AJAX Future Cup 1920X1080

Future Cup na drie jaar terug op de Toekomst

De Future Cup keert terug op sportcomplex de Toekomst. De elfde editie van het toernooi, dat de afgelopen drie jaar werd afgelast vanwege de coronacrisis, wordt gehouden tijdens het paasweekend van zaterdag 8 tot en met maandag 10 april.

Tags

  • #FutureCup

Socials