Geduldig Ajax O19 legt FC Midtjylland met briljante goals over de knie

Hansengoal
Hansengoal

Ajax O19 heeft de halve finale bereikt van de UEFA Youth League. De ploeg van John Heitinga won in Nyon met 1-3 van FC Midtjylland O19. Het is de 1e keer in de clubhistorie dat Ajax zich plaatst voor de laatste 4 in het jeugdequivalent van de Champions League. De Amsterdammers nemen het zaterdag in de halve eindstrijd op tegen de winnaar van Dinamo Zagreb – Benfica.

Tags

  • #UYL

Socials

Ajax O19 miste 4 talenten in de selectie. Naci Ünüvar, Brian Brobbey, Kenneth Taylor en Devyne Rensch zijn zaterdag met Ajax 1 meegereisd op trainingskamp naar Oostenrijk. De Deense tegenstander kwam wel met het sterkste team naar Nyon. Daarnaast is FC Midtjylland alweer begonnen aan seizoen 2020-2021 en was dit voor Ajax O19 pas weer de 1e echte testcase van het seizoen. Op het veld was dat verschil niet of nauwelijks merkbaar.

Hoofdrol voor Reiziger
De Amsterdammers bereikten de kwartfinale door in de 8e finale Atlético Madrid via penalty's te verslaan. In die reeks pakte doelman Daan Reiziger de absolute hoofdrol; hij werd in de slotfase ingebracht voor de strafschoppenserie, stopte 3 penalty’s en schoot ook nog de laatste elfmetertrap in de reeks feilloos binnen.

In het 1e kwartier tastte de 2 ploegen elkaar vooral af. Het grote nadeel: daardoor werden er amper kansen gecreëerd aan beide kanten. 

'Rasmussen-time'
FC Midtjylland hield vooral bij balbezit van Ajax O19 de linies dicht op elkaar. Dat maakte het voor de Amsterdamse talenten lastig voetballen. De 1e Ajax-kans kwam daardoor ook wat uit de lucht vallen. Quinten Timber slingerde van links een bal in het strafschopgebied en zocht daarmee Youri Regeer. Hij ging net onder de bal door, waardoor de Deense doelman Valdemar Thorsen juist schrok. In de rebound kwam de bal net achter Rasmussen, die alleen nog maar met een halve omhaal de bal richting de goal kon krijgen. Zijn poging ging rakelings naast.

Hij gaf daarmee wel alvast z’n visitekaartje af. Met nog zo’n 7 minuten op de klok in de eerste helft schoot de Deen tegen z’n landgenoten nu wel raak. En hoe: van een meter of 20 vond hij de linkerbovenhoek. Z’n magnifieke schot liet keeper Thorsen totaal kansloos: 0-1.

Ook na rust kwam het eerste gevaar van de nummer 9 van Ajax. Van een identieke afstand koos Rasmussen nu voor een laag schot richting de Deense goal. Z’n poging ging maar net naast. Net als voor de thee was het spelbeeld hetzelfde: Ajax kreeg veelvuldig de bal tegen het compacte FC Midtjylland.

In tegenstelling tot de eerste helft profiteerde Ajax nu wel vrij rap van het gegunde balbezit. Opnieuw wel via een poging van afstand. Sontje Hansen werd zo’n 25 meter van de goal aangespeeld, zag dat hij voldoende vrijheid had om uit te halen en schoot prachtig raak. Z’n 0-2 bracht Ajax voldoende lucht om aanvallend nog iets meer risico te nemen.

Ajax O19 viert de 0-2.

Ajax O19 viert de 0-2.

Ar’Jany Martha had Ajax O19 nog voor het uur spelen helemaal in veilige haven kunnen schieten. Zijn poging van dichtbij vond de voeten van Thorsen. Na die kans leek Ajax O19 even wat gas terug te nemen. Ineens werd Reiziger getest: Mads Hansen vond na een mooie rush over rechts uiteindelijk de voeten van de doelman. Heitinga schreeuwde daarna wel luid naar z’n ploeg: ‘blijf voetballen!’. Daarmee zette hij de talenten nog op scherp om de laatste fase door te komen.

Invaller Ideho laat zich zien
De boodschap leek in eerste instantie niet aan te komen. Na een terugspeelbal op Reiziger liet de goalie de bal onder z’n voeten glippen. Met een uiterste krachtsinspanning wilde de doorrollende bal uit de doelmond halen, maar kwam hij te laat. Daarmee werden de Denen weer in het zadel geholpen.

Slechts enkele minuten later zette Ajax alweer het verschil op 2. Opnieuw op een prachtige manier. Invaller Joel Ideho zag doelman Thorsen te ver voor z’n goal staan en besloot de bal van 25 meter te stiften. De Deense keeper kon er nog net z’n vingertoppen tegenaan zetten, maar meer ook niet: 1-3. Met een laatste ferme knal op de lat zette Ideho een spectaculair uitroepteken achter de wedstrijd. 

Tags

  • #UYL

Socials

Gerelateerde artikelen

Daan Reiziger

U19'S DREAM #7 | AFC Ajax U19 - Atlético Madrid U19

In de schaduw van het eerste elftal is Ajax O19 ook dit seizoen weer actief in de prestigieuze UEFA Youth League. Het team van John Heitinga droomt ervan het equivalent van de Champions League voor jeugdploegen te winnen.

Tags

  • #AjaxO19
  • #UYL

Socials

Heitinga

John Heitinga kijkt uit naar hervatting Youth League

John Heitinga, trainer van Ajax O19, kijkt uit naar de herstart van de UEFA Youth League. Zijn ploeg moet dinsdag FC Midtjylland verslaan om de halve finale van het prestigieuze toernooi te bereiken.

Tags

  • #UYL
  • #Ajax O19

Socials

Kasanwirjo1

Kasanwirjo: 'Ik denk dat we een goede kans maken om de Youth League te winnen'

Na een onderbreking van 5 maanden gaat dinsdag de UEFA Youth League weer van start. Ajax O19 neemt het in de kwartfinale op tegen het Deense FC Midtjylland. Een belangrijk kracht in het team van John Heitinga is Neraysho Kasanwirjo. De jonge verdediger blikt vooruit op het komende duel en vertelt onder andere hoe hij zich is blijven ontwikkelen tijdens de periode zonder voetbal.

Tags

  • #UYL

Socials