Gravenberch ziet progressie: 'We praten veel meer met elkaar'

Thumb En Lead
Thumb En Lead

Ryan Gravenberch werd anderhalve week geleden voor het eerst opgeroepen voor Oranje. De jonge middenvelder blikt terug op zijn week bij het Nederlands elftal en kijkt vooruit op het treffen met Heracles Almelo van zondagmiddag.

Tags

  • #AJAHER
  • #Gravenberch

Socials

Na het goed-nieuws-telefoontje van bondscoach Frank de Boer, spoedde Gravenberch zich van zijn slaapkamer de trap af naar zijn ouders. "Ze waren echt ontzettend blij. Daarna heb ik meteen mijn broer gefacetimed. Die vond het echt stoer en mooi dat ik was opgeroepen."

Hechte groep
Hoewel hij eigenlijk iemand is die in een nieuwe groep graag de kat uit de boom kijkt, was het in de spelersgroep van het Nederlands elftal niet moeilijk om te integreren. "Ik heb echt een hele leuke week gehad. Ik kwam terecht in een hele hechte groep. Je ziet dat iedereen goed met elkaar is en daarom kon ik er ook met iedereen wel een beetje optrekken. Bij het eten zijn geen vaste zitplekken, dus je zit ook steeds naast verschillende mensen."

Gravenberch in het midden van de foto, voorafgaand aan Nederland - Bosnië en Herzegovina.

Gravenberch in het midden van de foto, voorafgaand aan Nederland - Bosnië en Herzegovina.

Van een debuut kwam het tegen Bosnië en Herzegovina of Polen nog niet. Gravenberch probeerde er alsnog zoveel mogelijk uit te halen, door goed om zich heen te kijken. Bijvoorbeeld naar Frenkie de Jong. "Ik houd van spelers die risico in hun spel leggen en dat doet hij. Hij neemt initiatief, blijft rustig aan de bal en heeft veel zelfvertrouwen. Dat vind ik mooi om te zien."

De middenvelder van FC Barcelona is wat dat betreft wel een voorbeeld voor Gravenberch, die in zijn rol op het middenveld ook wordt geacht met creatieve ideeën te komen. "Ik durf dat soort risico’s ook al wel een beetje in mijn spel te leggen, maar het kan nog wel meer. Soms moet ik natuurlijk ook een beetje voorzichtiger zijn, maar waar ik kan passeren, moet ik ook passeren. Daar moet ik in variëren. Maar ik houd natuurlijk wel van die momenten, van acties en wegdraaien."

'Slome gozer'
Zijn ouders, die hij met zijn selectie voor Oranje zo ontzettend trots maakte, zijn heel nauw betrokken bij de ontwikkeling van hun zoon. "Mijn ouders zeggen vaak dat ik een slome gozer ben", lacht Gravenberch. "Dat het even duurt voor ik opsta, maar dat het dan ook echt goed op gang komt. In het veld moet je altijd alert zijn. Heel soms heb ik nog wel eens een klein slaapkop-momentje, maar dat gaat steeds beter."

Gravenberch na een goal van Ekkelenkamp, uit tegen VVV-Venlo.

Gravenberch na een goal van Ekkelenkamp, uit tegen VVV-Venlo.

In zijn eerste seizoen in het eerste elftal, werkten twijfels en zenuwen nog wel eens verlammend. "Mijn ouders zeggen dat ik me ontspannen moet proberen te voelen en niet zo veel moet nadenken. Rustig blijven en echt je eigen ding doen."

Boost
Wat hem ook hielp om met een goed gevoel in het veld te staan, was de steun van het publiek, dat dit seizoen door het coronavirus gemist wordt. "Vorig jaar in de thuiswedstrijd tegen Getafe, toen we met flinke cijfers moesten winnen, stond de F-side volle bak achter ons en kreeg ik gewoon echt een boost."

"In die periode ging het bij mij wat minder en zat ik met spanning, maar door hun kreeg ik die boost. Je bent dan ook trots dat zij er op die manier voor het team zijn en je wil dan ook juist voor hun winnen."

Ook tegen Heracles zal die stimulans ontbreken. "Het is jammer dat er geen publiek is. Een volle Johan Cruijff ArenA…ik kan niet wachten. Met fans erbij heb je ook een ander soort druk, dat ontbreekt nu. Er is geen sfeer, het is leeg, je hoort alleen de coaching, dat is niks eigenlijk."

Sfeeractie op de F-side voor Ajax-Getafe.

Sfeeractie op de F-side voor Ajax-Getafe.

Ajax - Heracles
Voor de interlandbreak zat Gravenberch met Ajax in een prima flow. Het spel begon er steeds beter uit te zien. "We praten veel meer met elkaar", verklaart Gravenberch die groei. "In het veld is de communicatie verbeterd, en daardoor gaan allerlei andere dingen ook beter. Bijvoorbeeld in het druk zetten."

Valkuil bleek soms de omschakeling, iets waar de achttienjarige zich in probeert te verbeteren. "Soms denk je als jonge jongen op het middenveld misschien te aanvallend. Als je dan met te veel man naar voren gaat, kan dat wel eens mis gaan."
De 2-2 in de uitwedstrijd tegen Atalanta is daar een voorbeeld van. "Ik kreeg de bal een beetje achter me en stond tussen veel mensen en kon niet veel meer. Toen raakte ik de bal kwijt en de restverdediging stond niet heel goed. Dan zie je dat je geklopt wordt."

Gravenberch heeft er alle vertrouwen in dat de goede lijn tegen Heracles zal worden voortgezet. "Wij zullen meer balbezit hebben. We moeten er dus voor zorgen dat die bal snel rondgaat en naar de goal op zoek gaan. Dan gaat het goedkomen, ik heb er vertrouwen in."

Tags

  • #AJAHER
  • #Gravenberch

Socials

Gerelateerde artikelen

TADIC BASKETBAL Ytv2

Tadic: 'Servië is echt een basketballand'

Dusan Tadic is naast voetballer ook groot liefhebber van basketbal. Tijdens een potje basketbal bespreekt hij samen met David the Host zijn liefde voor de sport. “Het zit in onze cultuur. We hebben in Servië zoveel topspelers en coaches.”

Tags

  • #Tadic

Socials

2018 12 20 Said Ouaali 007

Ouaali: 'Willen jeugdspelers omringen met specialisten'

Hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali heeft de taak om de jeugdopleiding van Ajax ook tijdens de coronacrisis op koers te houden. Bijdragen van supporters via de VriendenLoterij helpen daarbij; vooral op mentaal en sociaal-emotioneel vlak. "Wij beseffen dat die steun meer dan welkom is om op de Toekomst door te kunnen blijven pakken."

Tags

  • #VriendenLoterij
  • #Ouaali

Socials