Verslag | Hattrick Leuchter bezorgt Ajax Vrouwen zege bij competitiestart

Excelsior Vrouwen Ajax Vrouwen Leuchter Noordam Vreugde 1920

Romée Leuchter heeft haar visitekaartje in de Azerion Vrouwen Eredivisie vrijdagavond weer afgegeven. Drie goals zette de Ajax-aanvaller bij de competitie-opening op haar naam, waardoor de Ajax Vrouwen met 1-3 wonnen bij Excelsior.

• #AjaxVrouwen

Het was half september dus pas de eerste Azerion Eredivisiewedstrijd voor de Ajax Vrouwen. Nadat de Amsterdamse ploeg afgelopen zaterdag de volgende voorronde van de UEFA Womens Champions League bereikte na een nette 3-0-overwinning op Dinamo BSUPC, moest de formatie van trainer Suzanne Bakker deze vrijdagavond naar Rotterdam voor het competitieduel met Excelsior. De wedstrijd begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de natuurrampen in Marokko en Libië.

De Ajax Vrouwen drukten al snel een stempel op het duel. In de elfde minuut zorgde Romée Leuchter voor een 0-1-voorsprong. De jarige Tiny Hoekstra gaf de bal perfect voor waar de vogelvrij gelaten Leuchter, vorig seizoen goed voor 17 eredivisiegoals, haar eerste van het seizoen binnenknikte. Zes minuten later schoot ze van ruim twintig meter ook haar tweede goal met precisie binnen.

Een comfortabele 0-2-voorsprong na slechts zeventien minuten spelen. Dat vroeg om een monsterscore zo vroeg in het seizoen. Maar daarvoor voltrok het spel zich in een veel te laag tempo. De verrassing kwam er niet en het plan van een ruime zege ging in rook op toen Excelsior net voor rust ontsnapte aan de aandacht van Ajax en via Breewal terugkwam in de wedstrijd: 1-2.

Jonge debutant
Hetzelfde patroon uit de eerste helft leek zich te herhalen in de tweede. De Ajax Vrouwen scoorden in de 51e minuut, maar de goal van Chasity Grant ging vanwege buitenspel niet door. De ploeg van trainer Bakker drong aan op een ruimere marge maar slaagde daar vooralsnog niet in.

Na ruim een uur spelen bracht Bakker een debutant binnen de lijnen. De bijna achttienjarige Lotte Keukelaar verving Grant en na twee jaar gespeeld te hebben in het Talententeam van Ajax was daar nu haar grote avond. Zij dacht net als Hoekstra en Van Gool in de 75e minuut te kunnen juichen, maar ook dit keer ging het doelpunt niet door vanwege buitenspel.

Daardoor bleef het spannend tot de laatste minuut, met kansen voor de thuisploeg. Maar in die laatste minuut had Leuchter (weer) het laatste woord. Met haar én Ajax' derde doelpunt van de avond  (bij een vrije trap die op de lat kwam, koos de keeper om een tweede bal van haar doelnet te tikken waardoor ze niet meer bij de speelbal kon) gooide zij het slot op de wedstrijd. De kop is eraf. Ajax won de eerste competitiewedstrijd na een fraaie start met 1-3. Zondag 1 oktober mag Ajax deze winst een vervolg geven voor het thuispubliek. Dan is Telstar de tegenstander.

Excelsior Vrouwen - Ajax Vrouwen 1-3 (1-2)
11. Leuchter 0-1
17. Leuchter 0-2
44. Breewel 1-2
90+5. Leuchter 1-3

Ajax Vrouwen: Van Eijk; Noordam, De Sanders, Spitse, Weerden; Noordman; Van Gool, Sabajo, Grant (63. Keukelaar); Leuchter, T.Hoekstra (90+1. Tolhoek)