Van Eijk na kruisbandblessure: 'Focus op proces, niet op resultaat'

Regina Van Eijk 1920 1080
Regina Van Eijk 1920 1080

Een nieuw seizoen in de Azerion Vrouwen Eredivisie staat voor de deur. Met Regina van Eijk hebben de Ajax Vrouwen een gretige keeper die, na een zware knieblessure, terug is onder de lat. "Huilen of trainen: de keuze was simpel."

Tags

  • #AjaxVrouwen
  • #VanEijk

Socials

Met een glimlach schuift Van Eijk aan in de kantine van sportcomplex de Toekomst. De keeper is klaar met lunchen. Het gaat goed vertelt ze, als ze rustig gaat zitten. "Ik voel me lekker, focus me op mezelf en ik ben fit."

Blessure
We gaan terug naar september 2022. Van Eijk heeft net een topseizoen achter de rug waarin ze negentien keer onder de lat stond bij de Ajax Vrouwen en toewerkt naar een nieuwe jaargang. In aanloop naar het tweeluik met Arsenal in de voorronde van de UEFA Women's Champions League scheurt de keeper haar voorste kruisband in de linkerknie af. "Op het moment dat ik de pijn voelde, wist ik dat het fout zat."

In 2019 liep Van Eijk hetzelfde letsel op, ook in haar linkerknie. "Het was een klap in mijn gezicht, want ik dacht dat zoiets niet nóg een keer zou gebeuren. Ik zat in een stijgende lijn, had een goed seizoen achter de rug en voelde me nog nooit zo fit. De eerste week heb ik alleen maar gehuild", lacht ze. "Maar ik moest door, dat wist ik. Huilen of trainen, die keuze was na de operatie snel gemaakt."

Op 3 oktober 2022 werd Van Eijk succesvol geopereerd en kon het herstel beginnen. Haar eerdere ervaring hielp haar. "Het begin is zwaar, dat wist ik en daar moet je doorheen." Na vier weken konden de krukken aan de kant. Op dat moment was Van Eijk al volop bezig op de Toekomst. "Ik heb alleen de eerste week na de operatie thuisgezeten en daarna was ik weer op de club."

Minimaal negen maanden staat voor het herstel na een kruisbandoperatie. De revalidatie van de 21-jarige verliep soepel. "Ik heb gelukkig weinig tot geen tegenslagen gehad. Maar ik zag de meiden veel minder, alleen met lunchen, dat vond ik erg lastig." Met onder meer Jonna van de Velde zat Van Eijk veel in de gym, ook zij was herstellende van een knieblessure. "Het is een blessure die in ons team vaker is voorgekomen, waardoor je het kunt bespreken. Samen met andere geblesseerden waren we veel samen. Dat schepte een band en daar kijk ik met een goed gevoel op terug."

Mentaal volwassen geworden
Tijdens de lange revalidatie had Van Eijk veel tijd om na te denken. "Mentaal ben ik volwassen geworden. Bij trainingen was ik voorheen altijd veel bezig met het resultaat en legde ik mezelf veel druk op. Als het tegenviel was ik gefrustreerd en haalde ik er niets uit. Nu focus ik op mijn ontwikkeling en zo word ik beter. Hoe dat is ontstaan weet ik niet, maar het helpt me nu enorm. Mijn onzekerheid is weg. Waarom zou ik met onzekerheid op het veld gaan staan? Een fout maken is vervelend, maar een kruisband scheuren is veel erger. Ik sta rustiger en zelfverzekerder op het veld."

Focus
Van Eijk stond in de UEFA Women's Champions League tegen FC Dinamo BSUPC voor het eerst weer in de basis van een officiële wedstrijd. "De laatste weken trainde ik weer volop mee met de groep. Ik voelde me fit en dat maakte me gretig. Mijn fysio heeft me vaak moeten tegenhouden omdat ik zo graag wilde. Ik moest rustig blijven en niet te snel willen gaan want de laatste fase in het herstel is cruciaal. De focus moet op het proces liggen, niet op het resultaat. Ik wil spelen, want dat heb ik al eerder ervaren. Die gedachte en dat doel gingen door elkaar. Maar als het ene te vroeg komt, gaat het andere niet lukken."

Met het vertrek van Lize Kop is een voorbeeld van Van Eijk vertrokken uit Amsterdam. Kop, die haar carrière vervolgt in Engeland, was belangrijk voor de jongeling toen ze bij het eerste kwam. "Ik vind haar uitstraling geweldig, ze stond er altijd en dat straalde ze ook uit. We hebben weinig met elkaar getraind want ik speelde toen zij geblesseerd was en andersom."

"Prijzen winnen en een belangrijk onderdeel worden van deze club, dat zijn mijn doelen", sluit Van Eijk af. De Ajax Vrouwen openen vrijdag het nieuwe Eredivisie-seizoen met een uitwedstrijd tegen Excelsior.

Gerelateerde artikelen

Grant1920

Contracten van Grant en Van Eijk verlengd

Chasity Grant en Regina van Eijk spelen ook volgend seizoen voor de Ajax Vrouwen. De Ajacieden hebben hun aflopende contracten verlengd. Grant tekent voor twee jaar bij en Van Eijk met één jaar.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Eijk Regina Van 900 2022 04 24 Excelsior Ajax Vr 0017 (1)

Seizoen 2022/2023 voorbij voor keeper Van Eijk

Voor Regina van Eijk is het seizoen 2022/2023 afgelopen. De keeper in de selectie van de Ajax Vrouwen raakte eerder dit voetbaljaar zwaar geblesseerd aan haar knie tijdens een training. Van Eijk werd afgelopen maandag geopereerd. De ingreep was succesvol, maar ze komt dit seizoen niet meer in actie. De Ajacied richt zich volledig op haar herstel.

Tags

  • #AjaxVrouwen
  • #VanEijk

Socials

Thumb Van Eijk Kop

30 Seconds | Van Eijk & Kop: 'Messi is een tijger'

Wie heeft het niet gespeeld: 30 Seconds. Het gezellige familiespelletje heeft een Ajax-variant gekregen. In dertig seconden moeten spelers van de Ajax Vrouwen vijf begrippen die op een kaartje staan aan elkaar uitleggen. Voor elk goed antwoord krijgt het duo een punt. In de vierde aflevering spelen Regina van Eijk en Lize Kop met elkaar. Doen zij het beter dan de eerste drie duo's?

Tags

  • #AjaxVrouwen
  • #30Seconds

Socials