Heitinga en Ajax klaar voor Klassieker: 'Je voelt het als je door de stad loopt'

Heitinga Glimlach 1920
Heitinga Glimlach 1920

"Ik hoef de jongens niet te motiveren voor een Ajax – Feyenoord of Feyenoord – Ajax. Daar zijn ze continue mee bezig." De Klassieker van aankomende zondag leeft enorm. Dat benadrukte trainer John Heitinga toen hij donderdagmiddag de media te woord stond in aanloop naar het duel in de Eredivisie. "De gretigheid is zichtbaar", voegde hij eraan toe. De aftrap van Ajax - Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA is zondag om 14:30 uur.

Tags

  • #AJAFEY

Socials

De wedstrijd begon gelijk te leven na sc Heerenveen – Ajax (2-4), vertelde de Heitinga aan de aanwezige media. "We zijn direct met de eerstvolgende tegenstander aan de slag gegaan in de trainerskamer. We hebben een gameplan gemaakt, vandaag (donderdag, red.) tactisch getraind en zaterdag volgt een open training. Het is de hele aanloop naar zo'n duel, waarin je merkt dat het leeft. Je voelt het als je door de stad loopt, dat dit soort wedstrijden een extra lading hebben."

Individuele kwaliteit
Over zijn gameplan liet Heitinga niks los, wel benadrukte hij de sterke punten van de tegenstander uit Rotterdam. "We weten hoe sterk Feyenoord kan zijn als collectief. Het druk zetten doen ze vaak op twee verschillende manieren. In de Rotterdamse Kuip voetbalden we moeilijk onder de druk vandaan. En wanneer zij de bal niet hebben, sprinten ze snel terug in de organisatie met elkaar."

"Tegen wie we ook spelen: je moet dezelfde arbeid op de mat leggen als de tegenstander. We weten wat Feyenoord doet. Wij zullen minimaal hetzelfde moeten doen. Met individuele kwaliteiten kunnen we dan een wedstrijd beslissen."

Voor de 39-jarige oefenmeester is het in ieder geval zijn eerste Klassieker als trainer. En daar gaat hij ook zo veel mogelijk van genieten. "Dit is één van de mooiste wedstrijden die er is. Als speler heb ik de Klassieker nooit verloren. Ik debuteerde zelf op 26 augustus 2001 onder Co Adriaanse in Rotterdam tegen Feyenoord. Volgens mij wonnen we met 1-2, met een fantastische goal van Rafael van der Vaart."

"Een Klassieker spelen is een jongensdroom. Nu ga ik dat als trainer ervaren en ook enorm van genieten. Dit is niet alleen voor de supporters de wedstrijd van het jaar. Dat voelen wij allemaal."

'De fans achter ons'
Wie er zondag op het wedstrijdformulier staan is voor de buitenwacht een vraag, maar voor de trainer niet. "Dat bekijken we per wedstrijd. Alle jongens zijn in ieder geval gretig. We zullen zondag de beste versie van onszelf moeten laten zien. Met de fans erachter kunnen we net die tien procent extra geven."

"Wij moeten thuis gewoon winnen", vervolgde Heitinga. "Niet lang geleden stonden we nog vijfde. Zondag kunnen we de koppositie pakken. Maar dan nog: de competitie is nog lang niet gespeeld."

Tags

  • #AJAFEY

Socials

Gerelateerde artikelen

2023 03 15 Training Ajax 0190

In beeld | Ajacieden richten focus op de Klassieker

De immer beladen Klassieker werpt ook midweeks al zijn schaduw vooruit. Zondag neemt Ajax het in de eigen Johan Cruijff ArenA op tegen Feyenoord. In aanloop naar het titelgevecht in de 26e speelronde van de Eredivisie werkten de Ajacieden woensdag een intensieve training af op sportcomplex de Toekomst. Alles om fit en scherp te zijn voor de clash met de Rotterdamse rivaal.

Tags

  • #AJAFEY

Socials

Makkelie 1280

Makkelie leidsman bij Ajax - Feyenoord

Danny Makkelie is de leidsman bij de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord van zondag 19 maart. De veertigjarige arbiter wordt in de Johan Cruijff ArenA geassisteerd door grensrechters Hessel Steegstra en Jan de Vries. Rob Dieperink is de VAR vanuit Zeist. De Eredivisie-topper in Amsterdam begint om 14:30 uur.

Tags

  • #AJAFEY

Socials

Alvarezshirts1280

Álvarez koestert liefde voor shirts: 'Voel verbintenis met de fans'

Familie Álvarez heeft een voorliefde voor voetbalshirts. Dit werd ook de kleine Edson met de paplepel ingegoten door zijn vader, die van zijn hobby zijn beroep maakte. Vader Álvarez begon 25 jaar geleden met het produceren van sportkleding en heeft vandaag de dag een mooi bedrijf in Mexico. "Mijn hele jeugd heb ik spelend op straat en in de werkplaats van mijn vader doorgebracht."

Tags

  • #Álvarez

Socials