Heitinga en Tadic willen revanche tegen PSV in bekerfinale: 'Belangrijk dat we een reactie geven'

Heitingaheaderbeker1920
Heitingaheaderbeker1920

“We weten echt wel wat er beter moet”, klonk er klare taal uit de mond van John Heitinga. De trainer schoof vrijdagmiddag samen met aanvoerder Dusan Tadic aan in de perszaal van de Johan Cruijff ArenA in aanloop naar de bekerfinale met PSV. De conclusie bij het tweetal dat achter de microfoon zat was duidelijk: Ajax moet na de 3-0-nederlaag van zondag in Eindhoven een reactie geven op het veld.

Tags

  • #KNVBBeker
  • #AJAPSV

Socials

In de afgelopen dagen heeft Heitinga het duel in het Philips Stadion ruim kunnen analyseren. Hij zag dat Ajax vooral aan de bal matig was en daarmee PSV in het zadel hielp. "Een aantal dingen was niet goed genoeg. We waren slordig aan de bal, daardoor brachten we PSV sneller in de omschakeling."

"De ruimtes waren veel te groot", vervolgde Heitinga. "Het gaat er bijvoorbeeld om dat je doordekt en niet met angst op het veld staat. We moeten zondag dus een sterk collectief zijn. We zijn in ieder geval strijdbaar."

Terugkeer van Álvarez
In de finale van de beker is Edson Álvarez in ieder geval weer van de partij. Hij miste zondag nog PSV-uit vanwege een schorsing. Volgens zowel Tadic als Heitinga kan hij een belangrijke schakel zijn dit weekend.

"Hij geeft ons karakter en mentaliteit. Hij is één van de leiders. Dit is wat wij nodig hebben. Daarnaast is hij ook nog eens goed in de lucht. Ik ga ervan uit dat hij zondag op zijn best is", zei de Servische aanvoerder over zijn teamgenoot.

"Hij brengt een bepaald gif op de mat en hij is in ieder geval lekker fit", voegde Heitinga eraan toe met een bescheiden glimlachje.

Het gif waarover de trainer sprak, ontbrak juist afgelopen zondag. Zo zei Jurriën Timber na afloop van dat duel nog tegen de pers dat hij vond dat Ajax ‘niet ready oogde’ in de beginfase tegen PSV. Heitinga begreep wel wat zijn verdediger daarmee bedoelde.

"Ik heb het eerste kwartier vijf keer teruggekeken. We waren inderdaad niet scherp", gaf hij toe. "PSV kwam heel vaak in ‘succesmomenten’. We maakten simpele en makkelijke fouten. In het eerste kwartier stonden ze vanuit de omschakeling een paar keer in ons zestienmetergebied.”

De trainer hield verder de kaarten tegen de borst over de tactiek die Ajax zondag gaat toepassen. "Ik denk dat we nog wel kunnen verrassen. We hebben veel informatie uit het duel in Eindhoven gehaald. Vandaag (vrijdag, red.) hebben we nog een aantal sjablonen getraind. Vooral vanuit eigen balbezit en onze eigen veldbezetting."

KNVB Beker is een hoofdprijs
Voor de beide heren is het in ieder geval niet de eerste bekerfinale in dienst van Ajax. Tadic stond in 2019, 2021 en 2022 al in de eindstrijd van de nationale beker. Heitinga speelde als actief voetballer twee finales in het wit-rood-wit.

"Je moet er als speler ook van genieten", vertrouwde Heitinga zijn selectie al toe deze week. "Het is niet vanzelfsprekend dat je finales kan spelen. Dat hebben we zelf afgedwongen. De beker is een hoofdprijs."

Zijn aanvoerder gaf tot slot een extra pleidooi over de importantie van de KNVB Beker. "We willen het seizoen sterk eindigen en een prijs omhooghouden. Daarna willen we graag nog vier wedstrijden winnen in de competitie. Als je een prijs kan winnen, zoals zondag, dan wil je meer."

Gerelateerde artikelen

Ajax (57) Header Bewerkt

In beeld | Ajax bereidt zich voor op bekerfinale

In de week van de 28e bekerfinale in de clubhistorie belegde Ajax woensdag een pittige training op sportcomplex de Toekomst. De Ajacieden van trainer John Heitinga bereiden zich voor op een nieuw treffen met PSV. De bekerclash biedt de Amsterdammers de kans een fraai record verder aan te scherpen.

Tags

  • #AJAPSV

Socials

OTD 2010 Bekerfinale

On This Day | Ajax wint 'eerste duel' in bekerfinale

De bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord in 2010 werd over twee duels beslist en bij beide wedstrijden was geen uitpubliek aanwezig. Siem de Jong werd op 25 april 2010 de grote man tijdens de eerste ontmoeting in Amsterdam. Dankzij twee goals van de oud-Ajacied eindigde het in 2-0.

Tags

  • #OnThisDay

Socials

Neres Bekerfinale 1280

On This Day | Neres bezorgt Ajax KNVB Beker

In een lege Kuip veroverde Ajax op 18 april 2021 de twintigste KNVB Beker uit de clubhistorie. Een doelpunt van David Neres in de laatste minuten betekende een 2-1-overwinning op Vitesse. Ryan Gravenberch had Ajax voor de rust op voorsprong gezet.

Tags

  • #OnThisDay

Socials