Heitinga: 'We zijn allemaal vechters en zullen nooit opgeven'

In gesprek met Ajax' hoofdtrainer. John Heitinga staat sinds eind januari als eindverantwoordelijke voor de groep bij Ajax 1. Nu, twee maanden later, kijken we met hem terug op zijn eerste weken. "Je probeert zo snel mogelijk in de relatie te komen met de spelers."

Tags

  • #Heitinga

Socials

"Het is voor mij natuurlijk een groep die je niet heel goed kent. Een aantal spelers ken je wel heel goed, maar in die groep heb je natuurlijk ook te maken met irritaties en frustraties omdat je zeven wedstrijden op rij niet gewonnen hebt", steekt Heitinga van wal als hij gevraagd wordt naar zijn beginperiode bij de Amsterdamse hoofdmacht.

"Ik kwam in een nieuwe omgeving terecht, omdat ik met nieuwe stafleden ging samenwerken. Ik was daarom ook direct al duidelijk richting de spelersgroep dat we het gezamenlijk moesten gaan doen. Iedereen heeft zijn sterktes en zijn zwaktes, maar één ding is belangrijk: er moet gewoon gewonnen worden. We moeten vertrouwen terugkrijgen in de groep en het gaat om presteren."

Discipline
Heitinga kreeg in zijn eigen carrière te maken met verschillende grote trainers, waar hij nu de vruchten van plukt. De hoofdtrainer van Ajax geeft namelijk aan dat hij veel heeft geleerd van zijn voormalige oefenmeesters. "Toen ik begin jaren negentig bij Ajax kwam was Co Adriaanse hoofd jeugdopleiding en Louis van Gaal hoofdtrainer. Toen stond discipline eigenlijk altijd centraal en dat zit inmiddels in mijn systeem."

Vanaf het moment dat Heitinga als hoofdtrainer voor de groep staat, begint het te lopen en worden veel wedstrijden overtuigend gewonnen. Toch blijft de trainer bescheiden over zijn eigen inbreng. "Hier en daar moet je ook wat geluk hebben, maar er zit genoeg kwaliteit in deze groep. Je hebt ook een aantal sleutelfiguren nodig om te winnen, spelers die het verschil kunnen maken."

Hoopvolle Heitinga
De zegereeks van Ajax in de Eredivisie werd op 19 maart in de Johan Cruijff ArenA doorbroken door koploper Feyenoord. Met zes punten achterstand moeten de Ajacieden in de achtervolging. "We zitten nu in een fase dat we weer opnieuw moeten beginnen. We hebben een pittig programma, maar we zullen de hoop nooit opgeven."

Gerelateerde artikelen

Renschstill

Rensch over goede band met Heitinga: 'Hij geeft enorm veel vertrouwen'

Bijpraten met Devyne Rensch. Waar de meeste Ajacieden deze week zijn uitgevlogen voor interlandverplichtingen, is de twintigjarige verdediger achtergebleven in Amsterdam om te revalideren. Rensch baalt enorm dat hij de Klassieker tegen Feyenoord wegens blessureleed aan zich voorbij moest laten gaan, maar is hierdoor extra gebrand om de bekerwedstrijd in De Kuip wel te halen. "De halve finale tegen Feyenoord is do or die."

Tags

  • #Rensch

Socials