Henderson: 'Ik wil het vertrouwen snel teruggeven'

Persco Henderson 1920
Persco Henderson 1920

In de perszaal van de Johan Cruijff ArenA namen John van ’t Schip en Jordan Henderson vrijdagmiddag plaats achter de microfoon. De kersverse Ajacied en zijn trainer reageerden allebei op de transfer. "Als je alleen al ziet hoeveel aandacht hij krijgt, dan zie je zijn status."

Tags

  • #Henderson
  • #VantSchip

Socials

Met zowel Engelse als Nederlandse pers in grote getalen aanwezig was er volop aandacht voor Henderson. Op de vraag waarom hij voor de Amsterdammers had gekozen, was hij duidelijk. "Het is een van de grootste clubs van Nederland en de wereld. Het is voor mij een grote uitdaging om hier te gaan spelen. Ik wil de club helpen en zo succesvol mogelijk zijn."

Vertrouwen
Henderson is te spreken over zijn ontvangst in Amsterdam. "Ik wil het vertrouwen wat ik al heb ontvangen snel teruggeven. Ik kan Ajax niet genoeg bedanken voor de kans en ik ga alles geven." De middenvelder is bekend met de historie van Ajax en sprak al met de trainer. "Er zullen nog meer gesprekken volgen. Ajax is zo'n grote club. Als kind keek ik al naar Clarence Seedorf, Edgar Davids, Frank Rijkaard en Marco van Basten. Recentelijk speelde onder meer Luis Suarez hier, een vriend van mij. Ajax spreekt voor zich en er zijn altijd getalenteerde spelers die doorbreken en de stap maken. Dat zal altijd zo blijven."

De Engelsman kent de huidige situatie van de club en wil zijn ervaring overbrengen op de relatief jonge spelersgroep. "Er is wat veranderd en de weg omhoog is ingezet. Ik wil mezelf hier laten zien en doen wat ik altijd doe: teamgenoten helpen en beter maken."

Met zijn ervaring in het buitenland wil hij een toevoeging zijn. "Leiderschap komt voor in verschillende vormen en in het verleden heb ik met goede mensen gewerkt die mij daarin hebben geholpen. Ik wil een voorbeeld zijn binnen en buiten het veld." Op welke positie dat is op het middenveld maakt hem niet zoveel uit. "Ik heb op zes en op acht gespeeld. Ik kan wisselen, zeker gezien de laatste vijf jaar. Waar het team me nodig heeft, of de trainer, sta ik."

Debuteren
Voordat de Engelse pers aan het woord komt, wordt Henderson gevraagd naar zijn fitheid. "We gaan het zien. Het is aan mij om mezelf te laten zien op trainingen op wedstrijden. Ik ben er klaar voor zodra het kan. Ik heb altijd alles gegeven voor mijn sport en dat blijf ik doen." Vanwege het papierwerk zal Henderson zondag tegen RKC in ieder geval nog niet spelen en trainde hij vrijdag ook nog niet mee. "Ik wil zo snel mogelijk debuteren en kan niet wachten."

"Eat, breathe and sleep Ajax", zegt Henderson als hem wordt gevraagd naar zijn toewijding richting de club. "Elke dag, elke training. Alles doen om beter te worden. Dat deed ik twaalf jaar bij Liverpool en wil ik hier ook doen."

Na de jaren bij Liverpool vertrok Henderson afgelopen zomer naar Saudi-Arabië. Zijn avontuur bij Al-Ettifaq eindigde na zes maanden. "Soms lopen dingen anders, dat is het leven. Iedereen kan spijt hebben of fouten maken, maar de grootste fout is om daar niet van te leren. Ik heb daar vrienden gemaakt, maar uiteindelijk is het niet geworden zoals beide partijen hadden gehoopt."

"Ik heb respect voor de mensen, de competitie en de club, want ik heb me daar altijd welkom gevoeld en veel geleerd over een andere cultuur. Ik heb daar alles goed afgesloten en de mensen een hand geschud", zegt Henderson over zijn vertrek. "Toen deze kans voorbijkwam was dit de beste optie voor mijn carrière. Je moet een keuze maken op basis van wat het beste voor je is. Nu is het tijd om weer vooruit te kijken."

Met het oog op het EK van komende zomer sprak Henderson ook met bondscoach Gareth Southgate. "Ik sta altijd in contact met hem, dat is niet veranderd. Hij begrijpt de situatie en was positief over mijn keuze. Net als Pepijn Lijnders. Hij vertelde me dat Ajax een mooie club is en was te spreken over de trainer."

Tevreden Van 't Schip
Na ruim een half uur is het de beurt aan Van 't Schip. De trainer, die geduldig wacht totdat alle vragen aan Henderson zijn gesteld, vertelt over de keuze voor de Engelsman. "Onze prioriteit was een ervaren middenvelder, kijkend naar onze selectie en de blessures. Toen we de kans kregen om Henderson te krijgen, wisten we dat het goed zou zijn voor de club en de groep."

"Als je alleen al ziet hoeveel aandacht hij krijgt, dan zie je zijn status", gaat Van 't Schip rustig verder over zijn nieuwe speler. "De professionaliteit wat hij met zich meebrengt is voor ons de reden geweest. Hij is het type speler die een positief effect heeft op de rest van de groep. Ik hoop dat hij snel kan aansluiten en we gaan hem zoveel mogelijk helpen."

Van 't Schip verwacht dat Henderson binnen en buiten het veld impact gaat hebben. "Ook voor de oudere spelers zoals Steven Bergwijn en Steven Berghuis is hij belangrijk. Het is een motivatie om mee te gaan in het spel van hem. Maar ook voor jonge spelers kan hij een voorbeeld zijn."

Zondag
Tot slot gaat het ook nog even over het duel met RKC, zondag in de Johan Cruijff ArenA. Josip Šutalo is een twijfelgeval. "Of hij speelt wordt morgen besloten tijdens de afsluitende training. Gaston Avila is geblesseerd geraakt en ontbreekt zondag. De andere geblesseerden zijn op hetzelfde niveau en sommigen op de weg terug."

Gerelateerde artikelen

Minuut Stilte 1920

Rouwbanden tijdens Ajax-duels komend weekend

In verband met het overlijden van clubicoon Bennie Muller spelen Ajax 1, Jong Ajax en de Ajax Vrouwen dit weekend met rouwbanden. Tevens zal er voorafgaand aan het thuisduel met RKC een minuut stilte worden gehouden.

Tags

  • #Muller

Socials

Hendersonparkeerdek1920

De eerste dag van Jordan in Amsterdam

Als op donderdag 18 januari om 13:33 uur op Schiphol-Oost een vliegtuig uit Engeland landt is het avontuur voor Jordan Henderson bij Ajax begonnen. Hij wordt opgewacht door nieuwsgierige journalisten uit het Verenigd Koninkrijk die een glimp hopen op te vangen van hun 81-voudig international. Voor Henderson is er geen tijd te verliezen. De 33-jarige middenvelder wacht een drukke dag.

Tags

  • #Henderson

Socials