'Hato's totaalplaatje klopt: stoïcijns, technisch én fysiek'

Hato Header Verhaal 1920
Hato Header Verhaal 1920

Dolf Roks zag als hoofd jeugdopleiding van Sparta Jorrel Hato arriveren bij de Rotterdammers in 2015. Sinds 2021 is hij jeugdtrainer bij Ajax, de club waar Hato zijn profdebuut maakte. Roks vindt het niet gek dat de verdediger zo snel, zo goed is. "Hij wist op jonge leeftijd al wat er van hem verwacht werd."

Tags

  • #Hato

Socials

Als negenjarige jongen streek Hato neer bij de jeugdopleiding van Sparta. Roks was op dat moment hoofd scouting en hoofd jeugdopleiding. "Bij hem was er geen enkele twijfel tijdens de toelating. Hij puberde vroeg en was op elfjarige leeftijd al een echte leider", begint Roks.

Potentie
"Hij was in de O12 al een fysiek sterke jongen, maar daar keken we niet naar", gaat hij verder over de jonge Hato. "Het ging om kwaliteit en potentie en dat was bij hem enorm. Hij had toen al een hele goede inspeelpass, veel lef aan de bal en het was een hele nette jongen. Het viel direct op."

Hato bleef de jaren daarna stabiel en bleef doorgaan met waar hij mee bezig was: beter worden. "In die leeftijdscategorie komt er nog een heel proces, maar daarin liet hij geen steek vallen. Hij wist op jonge leeftijd al waarin hij moest verbeteren en daar bleef hij heel stoïcijns in. Zijn potentie bleef zo groot en hij blonk overal in uit. Het was een fantastisch ventje in de jeugd en ook zijn thuissituatie was altijd heel goed. Een ideale basis. Hij had en heeft, denk ik, de ideale mindset om een topsporter te worden."

Inmiddels debuteerde Hato op zijn zestiende voor Ajax 1, droeg hij de aanvoerdersband en maakte hij zijn opwachting in het Nederlands elftal. Roks stelt dat hij dat niet had zien aankomen. "Nee. Natuurlijk zag ik zijn ongelofelijke talent, maar zo snel had ik het niet verwacht. Toen hij twaalf jaar was, had ik niet gezegd: Hato debuteert vier jaar later in Ajax 1."

"Je ziet vaak dat jonge spelers een dip krijgen, maar ik denk dat Jorrel er geen krijgt. In ieder geval geen grote. Daarin moet je ook Ajacied zijn: ondanks een foute bal moet je de volgende bal weer vol overgave spelen", zet Roks zijn verwachting met een voorbeeld kracht bij.

Totaalplaatje
Roks geniet als voetballiefhebber van de ontwikkeling van de verdediger in Ajax 1. "Als ik hem nu zie spelen is hij nog comfortabeler, vind ik. Hij dribbelt nóg meer in en gaat nóg harder de duels in. En er zit nog meer in, maar dat is logisch als je achttien jaar bent. Hij ontwikkelt zich nu goed, ook qua body groeit hij heb ik het idee. Zijn totaalplaatje klopt: hij is technisch vaardig, mentaal sterk, heeft tactisch vermogen en zijn fysiek is ook goed. Als hij aanzet, is hij de snelste van allemaal", stelt Roks.

Ondanks de enorme potentie en alle kwaliteiten die Roks de Ajacied toedicht zijn er nog genoeg punten waar Hato zich in kan ontwikkelen. "Hij is nog jong en kan nog veel leren van ervaren jongens zoals Jordan Henderson, Steven Berghuis en Steven Bergwijn bijvoorbeeld. Of dat hij, zodra hij drie of vier jaar ouder is, jonge spelers bij de hand neemt richting het krachthonk bijvoorbeeld. Daar ben ik heel benieuwd naar de komende jaren."

Voorbeeld
Achttien jaar en al bijna een voorbeeldfunctie. Het gaat gebeuren zegt Roks, die het ziet bij zijn eigen team: Ajax O13. "Elke speler in de jeugdopleiding droomt hiervan, zeker. Binnen een jaar zal een groot gedeelte van de opleiding Hato als voorbeeld zien, dat denk ik echt. Hij is heel bescheiden, rustig en doet niet gek."

Tot slot wil Roks alle credits bij Hato zelf leggen. "Natuurlijk beïnvloedden wij hem, maar wij hebben hem niet groot gemaakt. Hij doet het helemaal zelf. Ik hoop dat hij geen grote blessures oploopt de komende periode en dan denk ik dat hij uitgroeit tot een internationale topverdediger."

Gerelateerde artikelen

Hato1920

Jorrel Hato verlengt contract

Ajax en Jorrel Hato hebben overeenstemming bereikt over een nieuw contract. De nieuwe verbintenis van de achttienjarige centrale verdediger loopt tot en met 30 juni 2028. Zijn oude contract liep tot medio 2025.

Tags

  • #Hato

Socials

Hato Interview 1920

Hato: 'Bij Ajax blijven is goed voor mij'

Jorrel Hato heeft dinsdag een nieuw contract getekend bij Ajax. De verdediger is trots op zichzelf en twijfelde geen moment over een langer verblijf in Amsterdam. "Keuze om te blijven was niet moeilijk."

Tags

  • #Hato

Socials

Hato

Jarige Hato: 'Bij winst zou het echt een feestje zijn'

Op de dag van zijn achttiende verjaardag speelde Jorrel Hato met Ajax met 0-0 gelijk tegen Aston Villa. "Ik had natuurlijk het liefst gewonnen, dan zou het echt een feestje zijn, maar ik kan er mee leven", zei de verdediger na afloop. "Ik denk dat we een goede teamprestatie hebben neergezet."

Tags

  • #UECL
  • #AJAAVL
  • #Hato

Socials