Hoe Escudé de Klassieker beleefde: 'Dit duel is het verhaal van deze competitie'

Julien Escude 1920
Julien Escude 1920

In de Koninklijke loge in de Johan Cruijff ArenA lacht Julien Escudé hardop. "Wat het zondag wordt tussen Ajax en Feyenoord? 6-0." De oud-Ajacied zegt het met flair en een tikje subjectief. De inmiddels 43-jarige ex-voetballer is met een delegatie van de Franse voetbalbond te gast in Amsterdam voor een kennissessie en schuift met plezier aan om even over de Klassieker te kletsen.

Tags

  • #AJAFEY
  • #Escudé

Socials

De lange haren zijn nog steeds aanwezig. Escudé lijkt met zijn voorkomen nog op de verdediger die hij twintig jaar geleden was in Amsterdam. Alleen is er nog een baardje bij gekomen. Hij is weer even terug bij 'zijn Ajax', net als vroeger. Op zijn eigen Instagram-kanaal laat de Franse voetbalentrepreneur weten zich weer 'thuis te voelen' in Amsterdam.

Escudé voetbalde zelf 2.5 jaar in het shirt van de recordkampioen en maakte zodoende vijf Klassiekers mee. Daarvan won hij er twee, speelde hij er twee gelijk en verloor hij eenmaal. Een typisch Klassieker-moment uitzoeken is moeilijk voor hem, geeft hij toe. Maar het gevoel dat hij als voetballer had bij Ajax - Feyenoord kan hij nog wel voor de geest halen.

'Je hebt rivalen nodig'
"De supporters, de ongelooflijke sfeer, de overwinningen", steekt de Fransman van wal. "Deze wedstrijd is ook een beetje het verhaal van deze competitie. Je hebt altijd rivalen nodig, zoals in Spanje dat het geval is met Real Madrid en Barcelona. Of in Turkije Besiktas, waar ik zelf heb gespeeld, tegen Galatasaray of Fenerbahçe. Dat zijn bijzondere wedstrijden, net als Ajax – Feyenoord. Dit soort duels zijn hele belangrijke ervaringen in de carrière van een speler. Je moet dit soort emotionele momenten meemaken."

Na bijna drie jaar te hebben gevoetbald voor Ajax vervolgde Escudé zijn carrière bij Sevilla in Spanje. Ook daar volgden nieuwe 'Klassiekers'. De verdediger ziet wel een vergelijking in de Klassieker met de stadsderby in Spanje tussen Sevilla en Real Betis.

"Toch is een derby in dezelfde stad anders. Kijk naar Paris Saint-Germain tegen Marseille bijvoorbeeld, zij zijn grote rivalen qua clubs. Maar het is niet dezelfde stad. Bij Betis tegen Sevilla, loop je in het dagelijks leven in de stad constant tussen fans van zowel Sevilla als Betis. De beide stadions zijn ook in dezelfde stad. Dat is ook intens."

"Maar in het geval van Ajax – Feyenoord is het Amsterdam tegen Rotterdam, de twee grootste steden van Nederland. Twee verschillende mentaliteiten, verschillende soorten steden, twee verschillende speelstijlen, dat maakt het ook heel bijzonder."

"En per land is het lastig vergelijken, elk land heeft weer zijn eigen cultuur en geschiedenis. Voor mij spreken de Franse Klassiekers nog meer tot mijn verbeelding, omdat ik in Frankrijk ben opgegroeid. Ik heb hier bij Ajax 2,5 jaar gespeeld, dan is het lastig om echt de Klassieker te beleven zoals een fan van Ajax of Feyenoord."

Gerelateerde artikelen

Kudusbalen1280

Lees alles terug over de Klassieker: 2-3

Ajax is tegen een flinke dreun aangelopen in de titelrace. In eigen huis verloren de Amsterdammers met 2-3 van Feyenoord. In dit liveblog lees je alles terug over de Klassieker.

Tags

  • #AJAFEY

Socials

Header 1280

In beeld | Sfeervolle laatste training op 123ste verjaardag Ajax

Ajax is jarig en bestaat zaterdag 123 jaar. Op de verjaardag van de club heeft de selectie de laatste training in aanloop naar de Klassieker afgewerkt. Op een drukbezocht sportcomplex de Toekomst werden de laatste puntjes op de i gezet voor de clash met Feyenoord. De Ajax-fans gaven de selectie het laatste zetje in de rug richting de belangrijke wedstrijd.

Tags

  • #AJAFEY

Socials

Tadicstill1280

Tadic' Klassiekers: 'Een vurige sfeer in het stadion creëren'

In gesprek met Dusan Tadic blikken we terug op zijn vier Klassiekers in de Johan Cruijff ArenA. De Ajax-captain stapte in alle thuisduels met de Rotterdammers als winnaar van het veld. De Serviër beleefde in Amsterdamse dienst heerlijke clashes met Feyenoord. "Het is altijd een wedstrijd met meer passie en emotie."

Tags

  • #Tadic
  • #AJAFEY

Socials