Hoekstra in vorm bij Ajax Vrouwen: 'Ik heb mijn kans gegrepen'

Hoekstra Header
Hoekstra Header

Acht goals na zeven competitieduels voor Tiny Hoekstra bij de Ajax Vrouwen, dé speler in vorm. De Friese aanvaller kwam vorig seizoen over van sc Heerenveen en heeft het rustige Noorden verruild voor het drukke Amsterdam. "Het was even wennen, maar ik vind het hartstikke leuk."

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Na negen jaar bij sc Heerenveen te hebben gespeeld besloot Hoekstra haar vertrouwde omgeving achter te laten en in 2021 bij de Ajax Vrouwen te tekenen. "Het was mijn droom om voor Ajax te spelen en het juiste moment. Bijna mijn hele familie is Ajacied, ze waren heel blij."

Drukte in Amsterdam
Van Friesland naar Amsterdam. "Het was wel even wennen hoor”, lacht Hoekstra. "De drukte hier is zoveel anders dan dat ik gewend was. Ik vind het inmiddels hartstikke leuk hoor. Ik woon nu met teamgenoot Roos van der Veen in Oost, het is daar, voor Amsterdamse begrippen, rustig." Vanwege haar nieuwe woonplaats ziet ze haar familie veel minder. "Als ik één dag vrij ben ga ik niet op en neer rijden. Het is wel even wennen om ze ineens minder te zien. Ik spreek ze veel en ik leer er mee leven."

Hoekstra komt uit een hele hechte Friese familie. "Ze wonen bijna allemaal in hetzelfde dorp. Mijn twee broers voetballen ook en vroeger heb ik lang samengespeeld met mijn tweelingbroer. De andere is boer in Canada. Hij is net voor de coronaperiode vertrokken. Afgelopen zomer heb ik hem voor het eerst opgezocht, dat was heel tof."

"Bijna alles". Het antwoord van Hoekstra op de vraag wat de verschillen zijn tussen de Ajax Vrouwen en haar oude club. "De professionaliteit is hier enorm. Het is ook logisch hoor, want de vrouwen van sc Heerenveen staan los van de mannen. Ze zijn goed bezig en groeiende, maar de verschillen zijn groot."

Aanpassen
Wennen. Dat moest Hoekstra buiten, maar ook binnen het veld na haar komst bij Ajax. "Bij sc Heerenveen was ik één van de beteren en werd er altijd naar mij gekeken als het moeizaam ging. Bij Ajax hoef ik dat minder en ik voel me daar erg prettig bij. Hier is het niveau enorm hoog, zijn er zoveel goede kwalitatieve spelers en moet ik echt knokken voor een plek in de basis. In Friesland redde ik het soms op zeventig procent, hier absoluut niet. Iedere positie is goed bezet."

Na een eerste seizoen waar Hoekstra voornamelijk als invaller fungeerde heeft ze inmiddels een basisplek veroverd bij het team van Suzanne Bakker. Na zeven competitiewedstrijden staat de teller op acht goals. Haar eerste doelpunten waren een hattrick tegen sc Heerenveen. "Natuurlijk wil je je oude club geen pijn doen, maar een hattrick maken deed wel iets met me. Ik wilde toch iets laten zien."

"Vorig seizoen had ik even tijd nodig om te wennen aan de speelstijl. Bij Ajax heb je altijd de bal, dat was anders voor mij", gaat Hoekstra verder over het verschil tussen het vorige en dit seizoen. “Ik krijg nu een kans en het vertrouwen. Dat betaal ik nu terug en gelukkig pakt het goed uit.”

Het meest recente duel met Feyenoord werd met 0-4 gewonnen. Hoekstra prikte twee keer. "Als Ajacied tegen Feyenoord scoren is het mooiste wat er is." Zondag wacht PSV en één week later is landskampioen FC Twente de tegenstander. "We moeten ons eigen spel spelen. Als we dat de komende wedstrijden doen, ben ik ervan overtuigd dat we ze winnen."

Groepsgevoel
Er heerst een enorm vertrouwen in de groep en de saamhorigheid is groot. "We zijn heel hecht samen. Iedereen wil voor elkaar werken. Ook buiten het veld zijn meiden veel samen. Na de training drinken we vaak samen nog een kopje koffie of in de avonden gaan we bij elkaar eten. Dat soort kleine dingetjes zorgt voor een sterk teamgevoel. Het maakt ons krachtig op het veld."

Naast haar drukke voetballeven in Amsterdam volgt Hoekstra ook nog een studie. "Sportmanagement. Het is een HBO-studie die ik online volg. Ik ben er nu drie jaar mee bezig, maar het is heel vrijblijvend. Ik vind het heel belangrijk en interessant om te doen. Bij sc Heerenveen werkte ik in de Decathlon in Leeuwarden, maar ik miste toen wel iets. Vandaar dat ik ben gestart met de studie. Momenteel loop ik stage bij de Ajax Foundation. Ik help bij het schrijven van plannen en ben betrokken bij verschillende projecten." Of Hoekstra uiteindelijk in de zakelijke wereld wil belanden? "Geen idee. Ik leef in het nu en zie wel wat er op mijn pad komt. Ik blijf lekker mijn ding doen."

Hoekstra, die zichzelf omschrijft als hardwerkend en een echte teamspeler, heeft haar eerste doel van dit seizoen bereikt. "Basisspeler worden. Nu moet ik zorgen dat ik dat blijf en belangrijk ga zijn. Dromen? De Oranje Leeuwinnen. Daar hoop je op, maar de concurrentie is groot. Het is een droom om daar ooit bij te zitten."

Gerelateerde artikelen

Vandenbighelaar1280 (1)

Marjolijn van den Bighelaar stopt bij Ajax Vrouwen

Marjolijn van den Bighelaar komt niet meer in actie voor Ajax Vrouwen. Het contract van de 31-jarige spits is ontbonden na overleg tussen Van den Bighelaar en de club.

Tags

  • #AjaxVrouwen
  • #VandenBighelaar

Socials

Hoekstra Rotterdam 1280

Highlights Feyenoord - Ajax Vrouwen | Hoekstra speelt hoofdrol in Rotterdam

De Ajax Vrouwen hebben opnieuw gewonnen in de Azerion Eredivisie Vrouwen. In Rotterdam waren ze in de Klassieker met 0-4 veel te sterk voor Feyenoord. De ploeg van Suzanne Bakker heeft nu 21 punten uit zeven duels en is koploper. Tiny Hoekstra speelde de hoofdrol met twee doelpunten en een assist.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Sar Header Vertrek

Tijdperk Van der Sar: deze stappen zette Ajax

'Zijn eerste liefde' noemde Edwin van der Sar Ajax op 19 november 2012. De oud-keeper trad ruim tien jaar geleden toe tot de Ajax-directie als directeur marketing. Een ex-profvoetballer op een hoge positie binnen de club, naar het voorbeeld van Johan Cruijff. Van der Sar stopte in 2011 als actief speler bij Manchester United, doorliep een opleiding op de Johan Cruijff University en startte in 2012 in Amsterdam met zijn avontuur.

Tags

  • #VanderSar

Socials