Tijdperk Van der Sar: deze stappen zette Ajax

Sar Header Vertrek
Sar Header Vertrek

'Zijn eerste liefde' noemde Edwin van der Sar Ajax op 19 november 2012. De oud-keeper trad ruim tien jaar geleden toe tot de Ajax-directie als directeur marketing. Een ex-profvoetballer op een hoge positie binnen de club, naar het voorbeeld van Johan Cruijff. Van der Sar stopte in 2011 als actief speler bij Manchester United, doorliep een opleiding op de Johan Cruijff University en startte in 2012 in Amsterdam met zijn avontuur.

Tags

  • #VanderSar

Socials

De voormalig goalie kreeg direct een megaklus voor zijn voeten geworpen bij zijn aanstelling. Vlak na het bekendmaken van zijn toetreding tot de directie gaf de shirtsponsor van dat moment, Aegon, aan het contract niet te verlengen. Per 2014 moest Ajax op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Die werd gevonden in Ziggo. Een trouwe partner die tot op heden nog prijkt op het wit-rood-witte Ajax-shirt.

Het was zijn eerste succes in zijn Ajax-periode als directeur. Maar waar stond Ajax in 2012?

De wereld in 2012
Eerst terug naar 2012. Om een beeld te geven: Barack Obama was nog president in Amerika, in Londen werden de Olympische Spelen gehouden en Ai se eu te pego van Michel Teló domineerde de hitlijsten. Ajax was na een aantal jaar zonder titels voor het tweede jaar op rij landskampioen geworden met Frank de Boer als hoofdverantwoordelijke voor het sportieve succes.

Van der Sar koos voor een andere weg in de voetbalwereld dan zijn oud-teamgenoot. Niet het grasveld, maar het kantoor. En met succes.

Maar succes valt op vele manieren te definiëren. Onder andere in het binnenhalen van zilverwerk. Sinds de oud-international toetrad tot de directie werd de prijzenkast van nieuw elan voorzien:

Landskampioenschappen sinds 2012:
5x: 2013, 2014, 2019, 2021, 2022

*In 2020 stond Ajax ook eerste toen de competitie werd afgebroken vanwege COVID-19.

KNVB Beker sinds 2012
2x: 2019, 2021

Johan Cruijff Schaal sinds 2012
2x: 2013, 2019

De vrouwentak van Ajax was net voor zijn komst al opgericht, maar pakte sinds zijn toetreding tot de directie vijf keer de KNVB Beker, drie landstitels en één keer de Eredivisie Cup.

Daarnaast liet Ajax Europees van zich horen. In het voorjaar van 2017 stond Ajax voor het eerst sinds 1996 weer in een Europese finale. De Amsterdammers verloren wel in de finale van de UEFA Europa League van Manchester United, maar Ajax was terug op het Europese strijdtoneel. Met de matchdayvideo 'We are back' werd dat gevoel nog eens bekrachtigd.

Ook het Europese seizoen 2018/2019 is een hoogtepunt uit zijn tijdperk als directielid. Onder leiding van trainer Erik ten Hag bereikte Ajax de halve finale van de UEFA Champions League en werden onder meer Real Madrid en Juventus op schitterende wijze uitgeschakeld. 

Het Europese succes, alsmede de landstitels in Nederlands, zorgden voor een groei van de club op allerlei vlakken. Ajax werd populair binnen en buiten Nederland. Ajax werd een wereldspeler.

Dat viel ook direct terug te zien in de netto-omzet en voetbalomzet van Ajax. De netto-omzet steeg in tien jaar met ruim tachtig miljoen euro.

Omzet in 2012:
Netto-omzet: 104.1 miljoen

Omzet in 2022:
Netto-omzet: 189.2 miljoen

Ook de ticketverkoop steeg en vanwege de goede prestaties in onder andere de Champions League ontving Ajax hogere Europese premies. Dit is samengevat in de 'voetbalomzet' van Ajax.

Voetbalomzet 2012: 48.0 miljoen
Voetbalomzet 2022: 98.9 miljoen

Dankzij de successen tussen de krijtlijnen werden ook spelers van Ajax populairder. In tien jaar werden transferrecords verbroken. In 2012 was Klaas Jan Huntelaar nog de Ajacied met het grootste prijskaartje: 27 miljoen. Tien jaar later was dat bedrag meer dan verdrievoudigd. Braziliaan Antony vertrok in de zomer van 2022 voor 95 miljoen (exclusief bonussen) naar Manchester United.

Ajax werd als club groter en groeide van 242 fte's naar 449 fte's. Die successen waren voor de buitenwacht zichtbaarder op social media. En op verschillende platformen is de groei nog altijd zichtbaar.

Social media:
Facebook 2012: 530 k
Facebook 2023: 3.6 miljoen

Twitter 2012: 144 k
Twitter 2023: 1.8 miljoen

Instagram 2012: n.v.t.
Instagram 2023: 8.1 miljoen

YouTube abonnees 2012: n.v.t.
YouTube abonnees 2023: 1 miljoen

Tiktok 2012: n.v.t.
Tiktok 2023: 8.7 miljoen

Gebruikers Ajax.nl + App 2012: tussen 400.000-1.2 miljoen
Gebruikers Ajax.nl + App 2023: 1.7 miljoen

Van der Sar liet geen mogelijkheid onbenut om alle ontwikkelingen als teamprestatie te definiëren. Zoals hij als keeper de organisatie op het veld neerzette, zo zag hij zijn directiefunctie ook als een rol die hij niet kon vervullen zonder de mensen om hem heen.

In de bijna elf jaar dat de ex-prof een directiefunctie had binnen Ajax heeft hij zich sterk gemaakt voor de maatschappelijke rol van de club. De CEO van de club was daarom ook voorzitter van de Ajax Foundation.

Rol bij solidarity payments
Van der Sar bereikte meer dan hierboven vermeld staat. Buiten zijn functie bij Ajax bekleedde de algemeen directeur verschillende plekken binnen het Europese voetbal. Zo was hij betrokken bij het opzetten van Solidarity Payments binnen het voetbal.

Wat houdt dat nou precies in? Als een speler van club A naar club B gaat, krijgt club C (waar de speler is opgeleid) nog een vergoeding vanwege zijn jeugdjaren bij de club. Als diezelfde speler uiteindelijk van club B naar club D gaat binnen hetzelfde land blijft dankzij het invoeren van solidarity payments er een bijdrage doorstromen naar de club waar hij is opgeleid. Een voorbeeld is Virgil van Dijk. Die speelde in zijn jeugd bij Willem II en FC Groningen. Hij maakte in 2013 een transfer naar Celtic. Via die Schotse club kwam hij bij Southampton terecht. In 2018 stapte hij over naar Liverpool. Dankzij de solidarity payments stroomde er ook na de transfer van Southampton naar Liverpool nog geld door richting de andere kant van de Noordzee.

European Club Association
Ook maakte de oud-goalie zich als vice-voorzitter van de European Club Association (ECA) samen met enkele anderen sterk voor het invoeren van de UEFA Conference League. Zij zagen die nieuwe Europese competitie als vangnet voor topclubs uit de 'subtoplanden'. Hij wilde daarmee onder andere voorkomen dat een land als Nederland veel Europese punten mis zou lopen na een vroegtijdige uitschakeling in de UEFA Champions League na een drukke zomerwindow waarbij bepalende spelers waren verkocht.

In zijn tijd heeft Van der Sar flink zijn stempel kunnen drukken, zowel binnen Ajax als daarbuiten.  

Tags

  • #VanderSar

Socials

Gerelateerde artikelen

Sar Header Goed 1280

Edwin van der Sar besluit te stoppen

Algemeen directeur Edwin van der Sar heeft besloten om te stoppen bij Ajax. Hij draagt zijn taken per 1 juni 2023 over aan zijn collega-directieleden. De Raad van Commissarissen (RvC) heeft aan Van der Sar gevraagd formeel aan te blijven tot 1 augustus voor een goede overdracht van de nationale en internationale dossiers.

Tags

  • #VanderSar

Socials

250530 Edwin Van Der Sar

Van der Sar: 'Dankbaar dat ik dit heb mogen doen'

Edwin van der Sar heeft besloten te stoppen als algemeen directeur bij Ajax. Met de 52-jarige Van der Sar bespreken we zijn keuze. "Ik heb een hoop meegemaakt. Mooie en minder mooie dingen, maar ik kijk er met veel plezier op terug."

Tags

  • #VanderSar

Socials

Eringa Still

Eringa: 'Edwin heeft bijgedragen aan een stevig Ajax'

De voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, Pier Eringa, betreurt het vertrek van Edwin van de Sar. Hij is Van de Sar enorm dankbaar voor zijn werk de afgelopen jaren. "We hadden gehoopt nog een tijd met elkaar door te gaan. Hij heeft de club naar een grote hoogte gebracht."

Tags

  • #Eringa

Socials