In cijfers | Dit was het Eredivisie-seizoen van Ajax

Tadic
Tadic

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Serdar Gözübüyük tijdens de uitwedstrijd bij Vitesse zat het Eredivisie-seizoen van Ajax erop. Een voetbaljaargang die werd gekenmerkt door de stilte in de stadions, maar waarin de Amsterdammers wel domineerden in Nederland. Hoe kwam Ajax cijfermatig eigenlijk tot de landstitel?

Tags

  • #2020/2021

Socials

In welke periodes van de wedstrijd scoorde Ajax bijvoorbeeld het meest? Hoe verhoudt de winstratio van dit seizoen zich tot andere seizoenen en welke spelers hadden een groot aandeel in de 102 goals die Ajax maakte over 34 wedstrijden? En hoe goed was dit seizoen eigenlijk voor Erik ten Hag? We beantwoorden deze en meer vragen in dit artikel. 

Doelpunten ingedeeld in periodes
Laten we allereerst de doelpunten er eens bij pakken. Die werden netjes verdeeld over beide helften. Ajax scoorde vijftig keer in de eerste helft en deed er na rust vaak nog net een schepje bovenop: 52 goals.

Die treffers zijn dan ook weer onder te verdelen in de verschillende kwartieren binnen een wedstrijd. Opvallend: de meeste goals werden gemaakt in het laatste kwartier. Dat kan je zien als een bewijs van de fitheid en dominantie van de Ajacieden ten opzichte van de tegenstanders.

Ajax sloeg vaak toe in het laatste kwartier van een Eredivisie-wedstrijd.
Ajax sloeg vaak toe in het laatste kwartier van een Eredivisie-wedstrijd.

Van de 102 treffers die zijn gemaakt werden er 93 binnengeschoten vanuit de zestienmeter. Negen goals vielen na een inzet van buiten het strafschopgebied. We kunnen nóg specifieker bekijken hoe de goals zijn gemaakt. Was dat met links, rechts of misschien juist een kopbal? Overigens telt dit niet precies op tot 102 treffers. De eigen doelpunten zijn namelijk buiten beschouwing gelaten.

Goals per lichaamsdeel

#

Rechtervoet

42

Linkervoet

40

Hoofd

14

Lichaam

3

Ajax schoot in totaal 627 keer op doel. Met de 99 doelpunten die Ajax zelf maakte (de drie eigen goals dus weer buiten beschouwing gelaten) werd in zestien procent van de schoten op doel ook daadwerkelijk een treffer geproduceerd. Dat is het hoogste aantal in de Eredivisie. AZ zit Ajax met vijftien procent op de hielen. Opvallend is dat daarna zowel PSV als degradant VVV-Venlo op de derde plek staan met veertien procent.

Doelpuntenmakers
Van de treffers die Ajax maakte, kwamen 26 doelpunten uit een standaardsituatie. Ook die vallen weer onder te verdelen in verschillende categorieën; elf penalty’s, elf corners en vier vrije trappen.

Wie maakten dan de goals voor onze club? Dat is een bijzonder uitgebreid rijtje:

1. Dusan Tadic 14
2. Davy Klaassen 12
3. Sébastien Haller 11
4. Antony 9
5. Klaas Jan Huntelaar, Lassina Traoré 7
6. Quincy Promes 6
7. Zakaria Labyad 5
8. Mohammed Kudus 4
9. Brian Brobbey, David Neres, Jurgen Ekkelenkamp, Ryan Gravenberch, Lisandro Martínez, Devyne Rensch 3
10. Edson Álvarez 2
11. Daley Blind, Perr Schuurs, Nico Tagliafico, Jurriën Timber 1

Zowel Tadic als Antony waren ook in het voorbereiden van doelpunten erg belangrijk. Tadic gaf maar liefst zeventien assists. Antony stond acht keer aan de basis van een doelpunt.

Tadic: topscorer, aanvoerder en geen Eredivisie-wedstrijd gemist.
Tadic: topscorer, aanvoerder en geen Eredivisie-wedstrijd gemist.

Dertig Ajacieden in actie
Ajax maakte het afgelopen Eredivisie-seizoen uiteindelijk gebruik van dertig spelers. Dat klinkt veel, maar is vrij gemiddeld. Ook clubs als Feyenoord, Fortuna Sittard en Willem II gebruikten dat aantal spelers gedurende het Eredivisie-jaar. Ter vergelijking; ADO Den Haag en PSV zette respectievelijk 37 en 36 voetballers in en zijn daarmee de koplopers van dit seizoen. Sparta deed het met minste aantal: 23.

Zowel Ajax als PSV hadden een goede hand van wisselen. Zeventien goals werden bij PSV gemaakt door een invaller. Bij Ajax gebeurde dat zestien keer. FC Emmen en sc Heerenveen hadden daarin het laagste totaal. Bij beide clubs werden twee doelpunten gemaakt door wisselspelers.

De trainer in cijfers
Ajax scoorde er dus behoorlijk op los dit seizoen en pakte de landstitel met overtuiging. Hoe was dit seizoen eigenlijk voor Ten Hag, als je het vergelijkt met zijn eerdere Ajax-jaren? Qua zilverwerk pakte de 51-jarige coach met Ajax de dubbel, maar ook zijn winstratio in de Eredivisie mag er zijn. Hij evenaarde qua driepunters het topseizoen 2018/2019.

Ten Hag evenaarde het winstpercentage van het mooie seizoen 2018/2019.
Ten Hag evenaarde het winstpercentage van het mooie seizoen 2018/2019.

Ook kunnen we nog wat dieper kijken naar de gemiddelde leeftijd van de Ajax-spelers die werden ingezet. Op 31 oktober 2020 koos de trainer voor de jongste opstelling van dit seizoen. In de met 5-2-gewonnen wedstrijd tegen Fortuna Sittard was de gemiddelde leeftijd van de basis 22 jaar en 358 dagen. Dit waren toen de elf namen aan de aftrap:

Onana, Mazraoui, Schuurs, Blind, Martínez, Klaassen, Ekkelenkamp, Gravenberch, Neres, Traoré, Antony.

Anderhalve maand later tegen PEC Zwolle maakte Ten Hag gebruik van zijn 'oudste' opstelling van het seizoen. De gemiddelde leeftijd van de basis lag toen op 26 jaar en 354 dagen. Ajax won dat duel met 4-1 en startte met deze elf:

Onana, Klaiber, Schuurs, Blind, Tagliafico, Klaassen, Promes, Gravenberch, Antony, Huntelaar, Tadic.

De basisopstelling van de laatste wedstrijd (tegen Vitesse) zat er qua leeftijd mooi tussenin: 23 jaar en 337 dagen.

In totaal
Het werd een seizoen waarin Ajax voor de vijftiende keer in de clubhistorie de grens van honderd goals slechtte. Daarnaast kwamen de Amsterdammers tot een seizoenstotaal van 88 punten. Dat lukte alleen Ajax (89 punten in seizoen 1997/1998) en PSV (88 punten in seizoen 2014/2015) eerder sinds de invoering van het driepuntensysteem.

Ook cijfermatig was het dus een uitstekende voetbaljaargang. Het kan de pijn van een seizoen zonder supporters in het stadion misschien enigszins verzachten. 

Gerelateerde artikelen

Tenhagprijzen

De vijf prijzen van Ten Hag: 'Ik kan mezelf niet op de borst slaan'

In 3,5 jaar won Erik ten Hag als trainer van Ajax maar liefst vijf prijzen. Nooit eerder zag hij ze allemaal bij elkaar, tot nu. Aan het einde van het seizoen maakt de trainer een rondje langs zijn twee KNVB-bekers, twee landstitels en de Johan Cruijff Schaal.

Tags

  • #TenHag

Socials