In cijfers | Zo droegen Tagliafico en Haller bij aan Ajax' comeback

Nicotagliaficoheaderstats
Nicotagliaficoheaderstats

Ajax vocht zich zondagmiddag na een vroege achterstand goed terug tegen PSV. De aanvalsdrift van de Amsterdammers was de Eindhovense tegenstander zeker in de tweede helft te machtig. Maar hoe uitten de verhoudingen op het veld zich in de statistieken? En wat was de rol van debutant Sébastien Haller en van linksback Nico Tagliafico?

Tags

  • #AJAPSV

Socials

Hoewel de twee snelle tegengoals van Eran Zahavi een domper waren en Ajax uiteindelijk misschien wel had kunnen winnen van PSV, was trainer Erik ten Hag na afloop van het duel in de Johan Cruijff ArenA zeker niet ontevreden. "Hoe wij onze rug hebben gerecht is geweldig. Complimenten aan de ploeg”, zei Ten Hag na de wedstrijd.

De statistieken bezien, heeft Ten Hag inderdaad genoeg reden om trots te zijn op zijn team. In getal domineerde Ajax de bezoekers, met meer balbezit in procenten en in zuivere speelminuten. De 63 procent aan balbezit werd omgezet in 638 passes tegenover 293 van PSV.

Uit die verstuurde passes ontstonden elf doelpogingen voor Ajax om acht voor PSV. Ook in zowel de verdedigende als de aanvallende man-tegen-man-duels overlegt de ploeg van Ten Hag iets sterkere cijfers.

Nico op volle toeren
Ten Hag pikte er na de wedstrijd een drietal spelers uit. Dusan Tadic, Quincy Promes en Nico Tagliafico konden op de complimenten rekenen van hun trainer. "Tadic, Tagliafico en Promes trokken de rest mee. Dat was klasse. Als ze de wedstrijd zo weten draaien, dan tekent dat de spirit en ambitie binnen de ploeg.”

Statistieken van Nico Tagliafico tegen PSV.

Statistieken van Nico Tagliafico tegen PSV.

Cijfermatig verdiende Tagliafico dat compliment dubbel en dwars. Hij was niet alleen met zijn gif en fanatisme van belang in de comeback na de 0-2-achterstand; ook in het aanvalsspel van Ajax was hij cruciaal. Bij maar liefst vijf van de elf doelpogingen was hij direct betrokken met een cruciale actie. Bij de beide Ajax-doelpunten lagen twee goede onderscheppingen van de Argentijn aan de basis.

Zijn aanvallende en dominante spel uitte zich ook in de statistieken wat betreft zijn passing. In totaal verstuurde Tagliafico zondag 51 passes, waarvan hij er maar liefst veertig op de helft van PSV gaf. De linksachter was verder nog goed voor vier voorzetten richting het zestienmetergebied.

Bovendien stond hij ook in het bal afpakken zijn mannetje: Tagliafico won 75 procent van zijn aanvallende duels en veroverde zevenmaal de bal. 

Haller ijzersterk
Ook invaller en debutant Haller maakte tegen PSV een goede indruk. De spits was belangrijk met zijn assist op de 2-2 van Antony en maakte het spel van Ajax bovendien beter door als aanspeelpunt mee te voetballen. Dat zijn teamgenoten de bal met een gerust hart bij hem kwijt konden, bewijzen de statistieken.

Statistieken van Sébastien Haller tegen PSV.

Statistieken van Sébastien Haller tegen PSV.

Haller verloor geen van zijn aanvallende, directe duels. Hij vocht in zijn 49 speelminuten zeven dergelijke lijf-aan-lijf-duels uit en bleef telkens in balbezit.  

Aan de bal was hij natuurlijk van doorslaggevende waarde bij zijn assist en goed voor een passzuiverheidspercentage van zestig. Haller zette vier dribbels in. Zo droegen hij én Tagliafico beide op hun eigen manier bij aan de comeback van hun ploeg.

Tags

  • #AJAPSV

Socials

Gerelateerde artikelen

Hallerajapsv

Liveblog | Haller: 'Intense wedstrijd'

Ajax - PSV is 2-2 geworden in de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdammers kwamen terug van een 0-2-achterstand. Via goals van Quincy Promes en Antony werd het alsnog een gelijkspel. In dit liveblog kan je alles teruglezen over de topper in Amsterdam.

Tags

  • #AJAPSV

Socials

Antony

Highlights Ajax - PSV | Op stoom na achterstand

Het kalenderjaar 2021 begon voor Ajax direct met een kraker. In de topper tegen PSV kwamen de Ajacieden moeizaam uit de startblokken, maar geraakten ze gedurende de wedstrijd op stoom. Uiteindelijk werd een 0-2-achterstand weggewerkt, waren er kansen op de zege, maar bleef het bij een puntendeling: 2-2.

Tags

  • #AJAPSV

Socials

Thtegenpsv

Ten Hag: 'Geweldig hoe we de rug hebben gerecht'

Erik ten Hag zag hoe Ajax dramatisch begon tegen PSV en op een 0-2-achterstand kwam. Daarna rechtte de ploeg de rug en kwamen de Amsterdammers nog terug tot 2-2. "Een compliment richting de ploeg."

Tags

  • #AJAPSV

Socials