Jashisloh (11) neemt de lessen van de Ajax Foundation in zich op: 'Je moet het bespreekbaar maken'

Jashisloh Foundation 1280
Jashisloh Foundation 1280

De deur van één van de skyboxen in Johan Cruijff ArenA zwaait open. De elfjarige Jashisloh stapt in een flink tempo naar binnen en richt zijn ogen direct naar voren. Zijn blik gaat naar een glazen wand met uitzicht op het stadion. "Wow", zegt hij terwijl hij zijn handen drukt op het glas en zijn hoofd richting de wand beweegt. "Kijk, daar stond ik net nog", wijst hij naar de tribune. "Echt vet, dit."

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Jashisloh heeft een topdag, zegt hij zelf. De jonge Amsterdammer is met een grote groep medescholieren op uitnodiging van de Ajax Foundation op bezoek in de Johan Cruijff ArenA. Niet alleen om lol te hebben, maar ook om te leren. Het bezoek aan de voetbaltempel maakt deel uit van de Ajax Fair Play Workshop.

De Ajax Foundation organiseert projecten rond de thema's sport en bewegen, sociale veiligheid en een gezonde leefstijl voor kwetsbare kinderen en jongeren onder negentien jaar in (groot) Amsterdam.

De kernwaarden van Ajax
In het lesprogramma van de Fair Play Workshop, voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, wordt via de kernwaarden van Ajax verbinding gemaakt met maatschappelijke thema's als vooroordelen, discriminatie, diversiteit en burgerschap. Vooral het gedeelte over discriminatie maakt indruk op de Jashisloh.

"Discriminatie hoort gewoon niet, daar ben ik het helemaal mee eens. Tijdens de workshop in de Johan Cruijff ArenA ging het daarna ook over groepsdruk. In een zaal moesten we op de grond gaan zitten en doen als of we moesten roeien. Als je niet meedeed, dan moest je vijf push-ups doen. Ze leerden je dat je zelf moet nadenken en als je iets niet wil doen dan moet je dat bespreekbaar maken."

Ajax wil op die manier de taak oppakken als rolmodel voor jongeren in de stad en proberen die te versterken. De Foundation wil jongeren bewust maken van hun plek in de maatschappij en bijdrage die zij kunnen leveren. De jonge Ajax-fan is al behoorlijk bewust bezig met de wereld om zich heen, al is hij pas net tiener.

Echte Amsterdammer
"Ik houd ervan om boeken en kranten te lezen en het nieuws te volgen. Ik heb een schermtijd van twee uur, dat houd ik zelf wel in de hand." Jashisloh woont zelf in de buurt van het Waterlooplein in Amsterdam en heeft veel vrienden in de stad. Daarmee voetbalt of basketbalt hij vaak. Hij badmintont daarnaast graag met zijn oudere broer.

Zijn familie hoorde via de Ajax Foundation dat Jashisloh tijdens de Fair Play Workshop ook nog geïnterviewd werd door de club. "Dat vonden ze best wel gaaf voor mij. Ik vind het zelf ook leuk om zo te kletsen." De leerling van ABC Noorderlicht in Amsterdam wist tot een week geleden niet dat hij naar de Johan Cruijff ArenA zou gaan. Toen hem dat verteld werd, namen de zenuwen stiekem wel een beetje toe. "Maar ik heb wel goed geslapen hoor. Alleen toen we voor de ArenA stonden dacht ik wel: ein-de-lijk."

Naast de workshop worden de leerlingen ook nog op een speelse en ontspannen manier in aanraking gebracht met Ajax. Jashisloh krijgt met zijn schoolgenootjes een rondleiding door het stadion. "We zijn onder andere in de kleedkamer geweest van Ajax. Dat was gaaf."

Eenmaal buiten het gebouw werken de jongeren zich nog in het zweet onder leiding van oud-Ajax-speler Lesley de Sa. "Ik hoorde het dat hij bij Ajax heeft gespeeld. Heel tof."

De training vindt plaats naast P-Noord, de oude-trainingsgrond van Ajax. "We hebben daar gedribbeld met de bal. Ook tijdens het trainen buiten hadden we een soort oefening met push-ups. Als de trainers riepen dat je moest gaan zitten en jij als laatste op jouw bal zat, dan moest je ook opdrukken. Ik vond het wel leuk allemaal", lacht de Amsterdammer zijn tanden bloot.

Zijn vrolijke voorkomen en grote glimlach werken aanstekelijk. Als hij op de tafel in de skybox nog een tas ziet staan van Ajax, worden zijn ogen groter. In de goodiebag zit een Ajax-shirt en andere spulletjes van de club.

Met een tas die bijna tot aan de grond komt wandelt Jashisloh terug naar de andere leerlingen van de school die verderop nog aan het voetballen zijn. Hij geeft een boks tot besluit en voegt zich weer bij zijn leeftijdsgenoten.

Verder werken op school
De dag zit erop voor de leerlingen van ABC Noorderlicht, maar de workshop feitelijk nog niet. Die gaat nu verder op de school zelf. De docenten van de school hebben een lesprogramma ontvangen waarmee zij de komende zes weken zelf in de klas aan de slag gaan. De toffe dag in de Johan Cruijff ArenA voor Jashisloh krijgt dus op zijn eigen school nog een vervolg.

Gerelateerde artikelen

Schenkel En Heitinga Foundation 1280

Schenkel en Heitinga ambitieus met Ajax Foundation: 'Kinderen mogen groot dromen'

"Als (oud-)voetballer heb je een voorbeeldfunctie. Kinderen mogen groot dromen over een toekomst die wij gehad hebben." In één zin legt John Heitinga uit waarom zijn rol als ambassadeur van de Ajax Foundation zo waardevol is. Samen met Loïs Schenkel staat hij weer voor een nieuw seizoen met de Ajax Foundation vol met ontmoetingen, projecten en lessen voor kwetsbare jeugd in (groot) Amsterdam.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Ajax Foundation X Ajax Challenge 1280

Ajax Challenge vanaf dit seizoen volledig onder de vlag van Ajax Foundation

Het project Ajax Challenge van Stichting Axios, een samenwerkingsproject van Stichting Axios, Gemeente Amsterdam en AFC Ajax, zal vanaf seizoen 2022/2023 onder de vlag van de Ajax Foundation worden uitgevoerd. Het project voorziet in een behoefte om het huidige opleidingsprogramma 'Ons recept om te winnen' naast projecten op de basisschool en het voortgezet onderwijs aan de vullen met een project voor leerlingen van het mbo.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Rodyturpijn1

Team van Toen | Rody Turpijn: van tieneridool tot bestuurslid van de Ajax Foundation

Als bestuurslid van de Ajax Foundation deelde oud-Ajacied Rody Turpijn enkele weken geleden een jeugdfoto met zijn collega’s. Op de foto staat de Ajax C1 uit seizoen 1991/1992. Hij wordt op de beeltenis onder andere vergezeld door Danny Schenkel, de huidige coach van de Ajax Vrouwen en man van Loïs Schenkel die op haar beurt sinds kort ambassadrice is geworden van de Foundation. “Kijk, zolang gaan wij al terug.”

Tags

  • #TeamvanToen

Socials