Jong Ajax boekt zwaarbevochten zege op SC Cambuur

Copyright Proshots 9822438

Jong Ajax heeft op bezoek bij SC Cambuur drie punten gepakt. Nadat het op voorsprong kwam via Kenneth Taylor keek Jong Ajax al vrij snel tegen een achterstand aan, maar wist het de wedstrijd in de laatste vijf minuten toch nog om te draaien. Dankzij doelpunten van Devyne Rensch en Enric Llansana werd het 2-3.

Brian Brobbey was terug van zijn uitstapje met Ajax 1 en startte in de spits, terwijl Kjell Scherpen het doel mocht verdedigen en ook Jurriën Timber weer eens mocht beginnen. Hij vormde samen met Rensch het centrale verdedigingsduo.

Uitstekend begin Jong Ajax
Jong Ajax startte fel en zette SC Cambuur vast op eigen helft. De gastheren leken ervan te schrikken, want toen Taylor mocht opstomen werd hem geen strobreed in de weg gelegd en werd de middenvelder volkomen vrijgelaten om de 0-1 binnen te schieten. Een minuut later zette Max de Waal een counter op, kreeg via Sontje Hansen de bal terug, maar mikte rakelings naast.

Niets aan de hand dus bij de gedoodverfde titelkandidaat, maar Jong Ajax bracht de Friezen eigenhandig terug in de wedstrijd. Slordig uitverdedigen bracht Cambuur de eerste kansen en het nodige vertrouwen, en toen Mees Hoedemakers van buiten het strafschopgebied de gelijkmaker binnen schoot was er van die goede openingsfase weinig meer over.

Sterker nog; na een ongelukkige bal van Neraysho Kasanwirjo stond Michael Breij vrij voor het doel en schoof de bal binnen achter Kjell Scherpen. Jong Ajax was even aangeslagen, zag dat Cambuur sterker en sterker werd en had geluk dat niet élk foutje werd afgestraft.

Vlak voor rust kroop Jong Ajax wat meer uit zijn schulp, werd weer even de bovenliggende partij en had zelfs kunnen scoren toen Victor Jensen de bal met een halve omhaal op aangeven van Hansen bijna achter Sonny Stevens knalde. Even daarvoor schoot Max de Waal nog op de lat uit een vrije trap, waardoor Jong Ajax met genoeg vertrouwen de kleedkamer in kon om er nog een resultaat uit te slepen.

Scherpen houdt Jong Ajax op de been
De goede fase vlak voor rust kreeg echter geen vervolg. Met Giovanni voor De Waal had Jong Ajax het lastig en moest Scherpen uitblinken om enkele grote kansen voor Cambuur te neutraliseren. Ook Cambuur maakte foutjes, maar met name Hansen was niet doortastend genoeg om daar van te kunnen profiteren.

Toen ook nog de paal succes voor de thuisclub in de weg stond, bedacht Jong Ajax dat er wel eens een resultaat in zou kunnen zitten en meldde het zich wat vaker op de helft van Cambuur. Timber had de 2-2 zelfs op zijn hoofd, maar zijn kopbal werd uitstekend gepareerd door Stevens.

Mitchell van der Gaag bracht een kwartier voor tijd nog Naci Ünüvar om een puntje weg te kunnen kapen. Echt gepolijst zag het spel van Jong Ajax er niet meer uit, ook omdat het hoge tempo beide ploegen genoeg kracht had gekost. Toen Rensch kon aanleggen vloog de bal er via een Cambuur-been in en had Jong Ajax toch dat zwaarbevochten punt al te pakken.

Meer leek er ook niet in te zitten, zeker omdat Cambuur over 90 minuten de meeste aanspraak kon maken op de overwinning. De Friezen waren het echter in de slotfase helemaal kwijt, want invaller Llansana kopte uitstekend binnen uit een hoekschop van Taylor en sleepte de overwinning zo voor de poorten van de hel weg.

Cambuur Leeuwarden - Jong Oranje 2-3 (2-1)