Jong Ajax geeft zege op Volendam in laatste minuut uit handen

JA9
JA9

Jong Ajax heeft een zeker lijkende overwinning op koploper FC Volendam nog uit handen gegeven. Na een dertig minuten durende storm stond het dankzij doelpunten van Max de Waal, Youri Regeer, Christian Rasmussen en Kenneth Taylor al 4-2. Dat bleef het tot de 88e minuut, maar het ging toch nog mis: 4-4.

Jong Ajax en FC Volendam lieten direct zien waarom beide teams tot de meest scorende ploegen in de Keuken Kampioen Divisie behoren. Allebei de ploegen wilden direct het initiatief grijpen, wat inhield dat er behoorlijk met krachten werd gesmeten.

Jong Ajax was daar iets beter in dan Volendam, want binnen het kwartier stond het al 2-0. Eerst scoorde De Waal prachtig uit een directe vrije trap, even later werd Regeer door de naar binnentrekkende Sontje Hansen gevonden. Beide keren was doelman Lauwers kansloos, al trad hij tussen die goals goed op door een inzet van De Waal te stoppen.

Goals blijven vallen
Een geweldige start dus voor Jong Ajax, maar geklungel in de defensie zorgde voor de aansluitingstreffer. De Volendamse opleving werd alweer snel gesmoord door wéér een geweldige aanval van Jong Ajax, ditmaal vanaf links. Anass Salah-Eddine kwam door en zette voor op Rasmussen, die laag binnen schoot.

De doelpunten vielen dus als rijpe appelen, al gaf Jay Gorter snel na de 3-1 een cadeautje. Ditmaal pakte Mühren deze uit en stond er na twintig minuten al een ongelofelijke 3-2 op het scorebord.

Wie dacht dat een vervroegd pakjesavond daarmee verleden tijd was, kwam bedrogen uit: Kristian Hlynsson joeg goed door op een verkeerde Volendamse inworp richting doelman, waarna linksback Plat aan de noodrem moest trekken: strafschop en 4-2 door Taylor.

Ren-je-rot-voetbal van de bovenste plank, waarbij Jong Ajax iets beter omging met de zeeën van ruimte die er lagen. Meer goals vielen voor rust niet, al redde Gorter op een knal van Mühren en was ook Rasmussen nog dichtbij een doelpunt. Vlak daarvoor viel de goed spelende Hansen geblesseerd uit; hij werd vervangen door Amourricho van Axel Dongen.

Lager tempo na rust
Jong Ajax kwam met iets meer beleid uit de kleedkamer. Er werd getemporiseerd en het koos zorgvuldiger momenten uit om aan te zetten. Met name Rasmussen liet enkele fraaie passeerbewegingen zien en stelde met een mooie pass Van Axel Dongen in staat om te scoren. De keeper redde echter en zo bleef Volendam nog enigszins in de wedstrijd.

De bezoekers probeerden vooral Mühren in stelling te brengen, maar Gorter groeide in de wedstrijd en redde uitstekend op zijn inzetten. Ook een kopbal van oud-Ajacied Damon Mirani keerde hij knap en dankzij hem bleef de marge lang veilig.

John Heitinga bracht twintig minuten voor tijd Kian Fitz-Jim en Ar’Jany Martha, want de krachten waren bij de ijverige Rasmussen en Hlynsson behoorlijk weggevloeid. Jong Ajax moest wat meer op  de counter gaan spelen en leek de wedstrijd ook na de 4-3 van Kaars simpel over de streep te trekken. Toch moest de ploeg in de 95e minuut buigen: een harde poeier van wederom Kaars was Gorter dit keer te machtig.

Door de late gelijkmaker verspeelde Jong Ajax de koppositie in de tweede periode, maar kan het zich maandag tegen Roda JC alweer revancheren.

Jong Ajax – FC Volendam 4-4 (4-2)
7. De Waal 1-0
13. Regeer 2-0
15. Oristanio 2-1
17. Rasmussen 3-1
19. Mühren 3-2
30. Taylor 4-2 (pen.)