Jordan Henderson | UEFA Champions League-winnaar in Mokum

Henderson1920 (1)
Henderson1920 (1)

Ajax heeft sinds donderdag 18 januari een UEFA Champions League-winnaar in de selectie. Niemand minder dan Jordan Henderson, voormalig aanvoerder van Liverpool en de nationale ploeg van Engeland, gaat in het wit-rood-wit spelen. Wij nemen je mee in de rijke carrière van de 33-jarige middenvelder.

Tags

  • #Henderson

Socials

Jordan Brian Henderson ziet op 17 juni 1990 het levenslicht in Sunderland, Engeland. De kleine Jordan groeit op als zoon van politierechercheur Brian, die naast zijn werk gepassioneerd voetbalfanaat is. Het voetbal-dna wordt dan ook van vader op zoon overgedragen. In zijn jeugdjaren neemt vader Henderson zijn zoon mee naar Old Trafford om de Champions League-finale tussen AC Milan en Juventus te bewonderen. I Rossoneri, waar oud-Ajacied Clarence Seedorf 120 minuten meespeelt, wint de wedstrijd na strafschoppen. Op de terugweg naar huis verzekert de twaalfjarige Jordan zijn vader dat hij ook ooit op zo’n groot podium zal spelen.

Henderson speelt op dat moment al zo'n vijf jaar in de jeugdopleiding van AFC Sunderland. Ondanks dat hij zeer getalenteerd is, moet de zelfverzekerde Jordan nog hard werken om de daad bij het woord te voegen. Eind 2008 gaat er al wel een droom in vervulling voor de kersverse Ajax-aanwinst als hij zijn debuut maakt in de hoofdmacht van Sunderland. Enkele maanden later besluit de toenmalige Premier League-middenmoter zijn talent voor een half jaar te laten rijpen bij Coventry City, dat uitkomt in het Championship.

Doorbraak
Na een korte verhuurperiode keert Henderson terug bij zijn geliefde Sunderland, waar hij in het seizoen 2009/2010 zijn doorbraak kent. De middenvelder speelt wekelijks op het hoogste niveau van Engeland en valt ook op bij toenmalig bondscoach Fabio Capello. Jordan wordt opgeroepen voor een interland tegen Frankrijk op 17 november 2010. Hij maakt de negentig minuten vol en vestigt definitief zijn naam in de Engelse voetbalwereld.

Vanaf dat moment gaat het snel met de talentvolle Henderson. Hij wordt begeerd door de Engelse top en besluit Sunderland uiteindelijk na 79 officiële duels te verlaten. De Engelsman tekent een contract bij Liverpool, dat zo’n achttien miljoen euro voor de middenvelder betaalt. Bij zijn contractondertekening kiest Henderson voor het iconische rugnummer 14, dat hij gedurende zijn gehele Liverpool-carrière behoudt.

Henderson komt in Liverpool een oud-Ajacied tegen: Luis Suárez. De Uruguayaanse goalgetter speelt een belangrijke rol in de carrière van Jordan. "Luis heeft me enorm geholpen en mijn zelfvertrouwen als speler laten groeien. Ik had een goede relatie met hem op het veld, maar ook daarbuiten", vertelt de inmiddels 33-jarige Engelsman jaren later.

In het noordwesten van Engeland blijft hij week in, week uit presteren op het hoogste niveau. Op 23 april 2015 tekent Henderson dan ook een nieuw, vijfjarig contract. Na het vertrek van clublegende Steven Gerrard wordt hij zelfs verkozen tot nieuwe aanvoerder van The Reds. Hij heeft een groot aandeel in de wederopbouw en ziet verschillende sterren arriveren in Liverpool.

Successen
Jürgen Klopp wordt in oktober 2015 aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van Liverpool. Jaren later vertelt Henderson dat de Duitser zorgde voor een mentaliteitsverandering bij hemzelf en de groep. "Ik herinner me dat hij vanaf het allereerste begin zei, ongeacht de score, door te blijven gaan tot het einde omdat je nooit weet wat er in het voetbal kan gebeuren."

Deze uitspraak leidt tot een mooi bruggetje naar 7 mei 2019, de dag van de tweede halve finale van de Champions League tegen FC Barcelona. Een week eerder verloor Liverpool met 3-0 in Camp Nou, waardoor een finaleplaats haast onmogelijk leek. Toch geeft de ploeg van Klopp zich niet gewonnen. De Engelsen tonen veerkracht op Anfield en verslaan de Catalanen met 4-0, waardoor de finale toch een feit is.

Henderson en consorten staan op 1 juni tegenover Tottenham Hotspur. Na de verloren Champions League-finale van 2018 is de druk extra hoog bij Liverpool. Het sterrenensemble van Klopp weet het hoofd desondanks koel te houden en wint met 0-2 in Estadio Metropolitano. Na het winnen van de League Cup in 2012 is dit weer de eerste grote prijs voor Henderson en Liverpool. De middenvelder tilt als aanvoerder de cup met de grote oren als eerst de lucht in en omhelst even later zijn geliefde vader op het veld. Hij beschrijft het succes jaren later als de beste avond van zijn leven.

Voetballer van het Jaar
De 81-voudig Engels international, die tot dusver aan zes eindtoernooien voor landenteams deelnam, wint het jaar erop voor het eerst in dertig jaar de landstitel met Liverpool. Daarnaast kronen The Reds zich ook tot FIFA Club World Cup-winnaar en wordt Henderson verkozen tot Voetballer van het Jaar in Engeland.

In dezelfde jaargang ontvangt Henderson ook de prijs als speler van het seizoen bij The Reds. De middenvelder kan in de Engelse Premier League een passnauwkeurigheid van 84 procent overleggen en wint meer dan twee-derde van zijn verdedigende duels. In het seizoen daarop is zijn passnauwkeurigheid (86 procent) nog hoger en valt zijn percentage gewonnen luchtduels in verdedigend opzicht op: 73 procent. Tot aan zijn vertrek blijven Hendersons cijfers in de Engelse competitie minimaal op hetzelfde gemiddelde.

In de zomer van 2023 verlaat Jordan met zijn vrouw Rebecca en kinderen Liverpool na twaalf seizoenen voor een nieuw avontuur. De teller staat dan op 492 officiële wedstrijden voor de Engelse grootmacht. De geboren leider miste weinig duels, was betrokken bij 94 doelpunten (33 goals, 61 assists) en leverde altijd honderd procent inzet.

In vijftien seizoenen maakt Henderson uiteindelijk meer dan 30.000 minuten in de Premier League voor Sunderland (drie) en Liverpool (twaalf seizoenen). Als we inzoomen op zijn laatste twee seizoenen voor Liverpool komt Henderson precies honderd duels in actie in alle competities. Hij mist in het seizoen 2021/2022 en 2022/2023 slechts vijftien wedstrijden. De ervaren Engelsman komt in die twee jaargangen tot ruim 6.000 minuten en draagt de laatste jaren nagenoeg elke wedstrijd de aanvoerdersband om zijn arm.

Bij zijn vertrek heeft manager Klopp warme woorden over voor Henderson. "Jordan is echt een allround speler, een heel goede. Hij heeft zowel de fysieke kracht als de technische vaardigheden. Technisch gezien is hij echt heel goed. Soms laten spelers dat niet altijd zien, omdat ze zichzelf zien als strijders op het veld, maar Hendo (bijnaam Henderson, red.) heeft het allemaal."

Midden-Oosten
Henderson vertrekt naar het Midden-Oosten, Al-Ettifaq om precies te zijn. Hier komt hij een oude bekende tegen: Gerrard. Het Liverpool-icoon staat bij de nieuwe werkgever van Jordan onder contract als hoofdtrainer. In Saudi-Arabië komt Henderson tot negentien optredens, waarna hij besluit om te vertrekken. Henderson speelt in totaal 1528 minuten, waarin de 33-jarige middenvelder 1,41 kans creëert per wedstrijd. Hij steekt hiermee met kop en schouders boven zijn teamgenoten uit.

De Engelse voetballiefhebber kiest voor een mooie uitdaging in Amsterdam en tekent een contract voor tweeënhalf seizoen.

Gerelateerde artikelen

Henderson1920

Ajax bereikt overeenstemming met Jordan Henderson

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Jordan Henderson over zijn komst naar Amsterdam. De middenvelder kwam het afgelopen half jaar uit voor Al-Ettifaq. Met de club uit Saoedi Arabië bereikte de 81-voudig Engels international onlangs een akkoord over de ontbinding van zijn lopende contract.

Tags

  • #Henderson

Socials

Hendersonheaderclip1920

Jordan, welkom bij Ajax

Jordan Henderson is de komende tweeënhalf jaar speler van Ajax. De Engelse middenvelder werd donderdag medisch gekeurd en vervolgens gepresenteerd. Een geboren leider is Ajacied.

Tags

  • #Henderson

Socials