Keijzer: 'Ik wil alles perfect doen, maar perfect zijn bestaat niet'

Keijzer Header 1920
Keijzer Header 1920

Milicia Keijzer geniet in Portugal van het trainingskamp met de Ajax Vrouwen. De twintigjarige verdediger heeft de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt en is trots op het podium waar ze op mag acteren. "Bij Ajax kreeg ik snel een familiair gevoel."

Tags

  • #AjaxVrouwen
  • #Keijzer

Socials

Op een zonovergoten balkon in Lagos zoeken we een plekje met de goedlachse Keijzer. Op zeventienjarige leeftijd kwam ze in 2020 over van VV Alkmaar en belandde ze in het Ajax Talententeam. "Op die leeftijd, spelen bij mijn droomclub, het was fantastisch." Keijzer kwam direct in een warm bad terecht en vooral het tweede jaar bij de talenten was geweldig. "We waren een familie en dat gevoel kreeg ik al snel bij Ajax."

Kernwaarden
Haar officiële debuut in de Eredivisie vrouwen maakte ze, voor haar komst naar Amsterdam, bij VV Alkmaar tegen de Ajax Vrouwen. "De stap was heel anders. Het ritme lag hoger en ik was me bewust van het feit dat ik een heel ander embleem op mijn shirt droeg. Daardoor kreeg ik andere kernwaarden mee. De manier van opgroeien met voetbal werd bij Ajax omgeschoold. Ik zie het meer als de stap van de basisschool naar de middelbare school."

"Ik heb de keuze voor Ajax heel bewust gemaakt", gaat Keijzer verder. "Ik wist dat ik niet direct bij het eerste elftal terechtkwam, maar alleen de trainingen waren al van een hele hoge kwaliteit. Als ik terugkijk op die keuze, is het de beste die ik heb gemaakt."

Haar debuut voor de Ajax Vrouwen liet niet lang op zich wachten. Op 25 oktober 2022 maakte Keijzer haar eerste minuten tegen een oude bekende: Telstar. "De club waar ik ooit ben begonnen is Telstar, maar dat werd VV Alkmaar. Het heeft zo moeten lopen en dat is heel bijzonder."

Ontwikkeling
De stap naar het eerste maakte Keijzer omdat ze binnen én buiten het veld vooruitgang boekte, stelt zij. "Toen ik jonger was ging ik soms laks om met regels. Nu zorg ik ervoor dat alle details kloppen. Ik ben van mening dat dat belangrijk is om te slagen. Na mijn eerste jaar bij het Talententeam ging er een aantal meiden weg, waardoor ik het besef kreeg dat het zomaar voorbij kon zijn. Dat heeft me laten realiseren dat voetbal meer is dan alleen een bijzaak. Het is mijn toekomst."

Keijzer vertelt, ondanks haar jonge leeftijd, dat ze in twee jaar tijd van een jong meisje naar een volwassen meid is gegaan. "Ik heb geleerd dat je zowel als voetballer, maar ook als persoon klaar moet zijn voor de stap naar het profvoetbal. De combinatie maakt het geheel."

Van sportcomplex de Toekomst naar een UEFA Women's Champions League-duel in de Johan Cruijff ArenA: de route van Keijzer de afgelopen twee jaar. Met een grote glimlach en glinstering in de ogen begint ze over haar ervaring. "Het was niet normaal, echt niet. De ArenA is gewoon..", aarzelt ze. "Je moet het zelf meemaken om het te voelen. Toen ik na afloop in het stadion mijn moeder omarmde kwam alles naar boven. Er kwamen een heleboel emoties los en toen besefte ik waar ik het voor deed."

Familie
Als we Keijzer horen praten is het duidelijk dat haar familie onmisbaar is in het leven van de jonge Ajacied. Met twee oudere broers had ze altijd een 'thuis'. "Mijn ouders zijn op jonge leeftijd gescheiden, waardoor ik altijd twee huizen had. Bij mijn broers had ik altijd één huis. Ik heb een hele speciale band met ze en ze zijn mijn alles. Mijn broers namen mij altijd mee aan de hand naar het veldje of het pleintje."

Ook tijdens het tekenen van haar contract in de zomer van 2023 waren ze erbij, net als haar moeder. "Het is mijn beste vriendin en het was goed dat ze erbij waren. Ik vond de waardering die uit het contract sprak fijn. Op die momenten vind ik het belangrijk om een bevestiging te krijgen dat het goed gaat."

Terwijl haar haren af en toe door de wind van links naar rechts worden geblazen moet ze lachen als er naar het belang van haar uiterlijk wordt gevraagd. "Belangrijk is een groot woord. Maar als ik er goed uitzie, voel ik me ook goed. Daarnaast trek ik altijd eerst mijn linkerschoen aan en stap ik bij ieder duel eerst met rechts het veld op. Dat gaat automatisch. Samen met mijn staart die goed zit, zijn dat de ingrediënten voor een goede wedstrijd", lacht Keijzer.

 


Portugal
De omstandigheden in Portugal zijn uitstekend. Gehuld in een trainingsshirt met korte mouwen staat ze ons te woord. Keijzer is te spreken over de locatie en de dagen met haar team. "Het hotel is top, het eten is lekker en trainen is altijd goed. De tijd die ik hier doorbreng met de meiden, vind ik heel fijn. We leren elkaar iedere dag nog beter en beter. Wat wij hier mogen meemaken, is niet voor iedereen weggelegd. Dat is speciaal en dat besef ik goed."

Tot slot gaat de blik ook nog even naar de nieuwe seizoenshelft. Keijzer is duidelijk. "Zoveel mogelijk minuten spelen en daarbij mezelf laten zien zodat ik na afloop kan zeggen dat ik een goede wedstrijd heb gespeeld." Toch vindt ze dat lastig. "Ik ben heel kritisch, dat hoort bij mij. Ik wil alles perfect doen, maar perfect zijn bestaat niet. Ik ben soms zeker tevreden, maar ik vind dat er altijd iets beter kan. Gelukkig heb ik genoeg mensen om me heen die wel zeggen wanneer het goed is", sluit ze met een glimlach.

Gerelateerde artikelen

Keijzer1920

Keijzer en Van der Veen langer bij de Ajax Vrouwen

Milicia Keijzer en Roos van der Veen blijven langer aan de Ajax Vrouwen verbonden. Ze hebben hun handtekeningen gezet onder een overeenkomst tot medio 2024. Voor Keijzer betreft het haar eerste contract.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Top 10 2023 1920

Top 10 Goals | Mooiste uit 2023 van Ajax Vrouwen

In het jaar 2023 vierden de Ajax Vrouwen het landskampioenschap, speelde de ploeg geweldige wedstrijden in de UEFA Women's Champions League en vielen er vele fraaie goals. We hebben de tien mooiste uit 2023 op een rij gezet.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Header Eind Portugal 1920

Ajax Vrouwen weer terug in Amsterdam

De Ajax Vrouwen verbleven van 9 tot en met 14 januari op trainingskamp in het Portugese Lagos. In dit liveblog kun je alles teruglezen.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials