Kennismaken met Forbs | Vierde Portugese Ajacied

Borges1920
Borges1920

Carlos 'Forbs' Borges is Ajacied. De Portugese aanvaller met Guinee-Bissause roots heeft een contract getekend dat hem tot 2028 aan Ajax verbindt. Tijd om de negentienjarige uit te lichten.

Tags

  • #Forbs

Socials

"Electric, skillful winger", zo betitelt zijn oude club Manchester City Forbs op hun website. De wieg van de in 2004 geboren Forbs stond in Sintra, een plaats en gemeente in het Portugese district Lissabon. Zijn geboorteplaats ligt in de Portugese Riviera, een toeristisch gebied aan de westkust van Portugal en staat bekend om haar historische paleizen, kastelen, parken en stranden. Het ligt aan de voet van het Sintra gebergte en de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Jeugdspeler
De nieuwe Ajacied startte met voetballen bij NADC Sintra, een lokale voetbalclub in zijn geboorteplaats. Op zijn negende werd hij door Sporting Lissabon opgepikt. Na één seizoen in de Portugese jeugdopleiding vertrok Forbs als tienjarige naar Engeland: Manchester City. Daar doorliep hij alle jeugdelftallen en kon hij bouwen op uitstekende statistieken. Bij de O18 werd hij in 2021 verkozen tot beste O18-speler binnen de jeugdopleiding van Manchester City.

Het afgelopen seizoen maakte hij in 33 wedstrijden voor de O21 van Manchester City 29 goals en gaf hij achttien assists. Daarmee veroverde hij het kampioenschap, de topscorerstitel én werd Forbs verkozen tot beste speler van de Premier League 2, de competitie voor O21-teams van clubs uit Engeland.

Ook in Europees verband liet Forbs zich gelden. Op zijn zeventiende, in 2021, debuteerde hij in de UEFA Youth League tegen RB Leipzig. Als invaller kroonde hij zich vlak voor tijd tot matchwinner door de enige treffer van de wedstrijd te maken. In het Youth League-seizoen 2022/2023 opende hij met een hattrick in de 5-1-overwinning tegen Sevilla.

Ondanks zijn Guinee-Bissause roots speelde Forbs in de nationale jeugdelftallen van Portugal. De aanvaller speelde in totaal 22 interlands voor Portugal Onder-16, Onder-18 en Onder-19. Hierin scoorde hij vier keer. In juli van dit jaar was Forbs actief op het EK O19 in Malta en bereikte hij met zijn land de finale. Ondanks de nederlaag tegen Italië werd hij door de UEFA opgenomen in het Team van het Toernooi.

Vierde Portugese Ajacied
Forbs is de vierde Portugees ooit in de A-selectie van Ajax. Daniel da Cruz Carvalho had in het seizoen 1996/1997 de primeur. Dani was de eerste Ajacied uit Portugal. De aanvallende middenvelder met de fluwelen techniek en het prachtige linkerbeen kwam in augustus 1996 over van Sporting CP.

Naast de eerste is Dani ook de Portugees met de meeste wedstrijden in Ajax 1. De publiekslieveling - en dan vooral ook onder de vrouwelijke fans - droeg in 98 wedstrijden het Ajax-shirt. Hij liet dezelfde fans zeventien keer juichen. Dani won de enige prijzen in zijn carrière als Ajacied. In 1997/1998 won Ajax de dubbel. Een seizoen later kwam daar nog een KNVB Beker bij. Dani keerde in de zomer van 2000 terug naar Portugal, waar hij een half seizoen voor Benfica speelde. Na tweeënhalf jaar bij Atletico Madrid sloot hij zijn loopbaan af en legde de oud-Ajacied zich onder meer toe op het vak van voetbalanalist.

Varela opvolger Dani
Zijn opvolgers en landgenoten reikten (nog) niet zo ver. Bijna twintig jaar na het afzwaaien van Dani trok Ajax met doelman Bruno Varela pas weer een nieuwe Portugees aan. De reservegoalie kwam in de winter van 2019 op huurbasis over van Benfica. Bij zijn terugkeer naar de club uit Lissabon in de zomer van 2020, had Varela drie officiële wedstrijden in Ajax 1 gekeept. In dat korte tijdbestek won hij wel een landstitel (2018/2019), KNVB Beker (2018/2019) plus een Johan Cruijff Schaal in 2020. Bepaald geen slechte oogst voor een doelman die vooral 'in de kleedkamer' van waarde was.

Beloftevolle Conceição
Wat de toekomst in petto heeft voor Ajax en Francisco Conceição is nog ongewis. De vleugelaanvaller kan in elk geval terugzien op een verdienstelijk (afgelopen) debuutseizoen, waarin hij 28 keer meespeelde. De pas twintigjarige aanvaller toonde al glimpen van zijn niet geringe talent. Conceiçao heeft in potentie veel van waar een rechtsbuiten van Ajax aan moet voldoen. De tot dit seizoen laatste Portugese Ajacied zal ook dit seizoen ongetwijfeld zijn kansen krijgen.

Gerelateerde artikelen

Forbs1920

Ajax contracteert Carlos Roberto Forbs Borges

Ajax, Manchester City FC en Carlos Borges hebben overeenstemming bereikt over de transfer van de vleugelaanvaller naar Ajax. De Portugees die zal gaan spelen onder de naam Forbs, tekent in Amsterdam een contract tot en met 30 juni 2028. Ajax betaalt een transfersom van € 14 miljoen aan Manchester City, dit bedrag kan middels variabelen oplopen tot maximaal € 19 miljoen.

Tags

  • #Forbs

Socials

Kudus Top 10 1920

Top 10 Goals | Kudus' parels

De poeier tegen Rangers FC, de vrije trap tegen Sparta of de gelijkmaker op Anfield. Mohammed Kudus maakte verschillende heerlijke doelpunten in het shirt van Ajax. Ter ere van zijn geboortedag zetten wij tien parels op een rij.

Tags

  • #Top10Goals

Socials

Doc Header Goed 0203

Ajax Doc | 'Ajax 2002/2003: Rock-'n-roll in Europa'

Hoe dramatisch het eindigde, zo flitsend was de Europese campagne van Ajax in het seizoen 2002/2003. Onder leiding van Ronald Koeman liet een nieuwe generatie Ajax-talenten zich zien aan Europa. Naast trainer Koeman blikken we met Zlatan Ibrahimovic, Andy van der Meijde en Cristian Chivu terug op dit memorabele UEFA Champions League seizoen.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials