Liveblog

Aan het verbinden . . .

Speeltijd:
9
0
0
0
0

Feyenoord

Feyenoord - Ajax
Zondag 9 mei 14:30

Ajax 1
  • M. Senesi (e.d.) 21"
  • R. Haps (e.d.) 67"
  • M. Kudus  79"

Liveblog

Slaap lekker en tot donderdag!

Met de highlights van Feyenoord – Ajax sluiten we het liveblog voor vandaag af. Het zijn mooie tijden als Ajacied: met de dubbel op zak afreizen naar Rotterdam, niet goed spelen, maar De Klassieker toch met 0-3 winnen.

Wij zijn donderdag terug met een nieuw liveblog: dan speelt Ajax thuis VVV.

00:00/00:00
  • Auto

Fraaie stats!

Tadic3

Door de zege in Rotterdam is Ajax in de Eredivisie nu 21 wedstrijden op rij ongeslagen (W17-G4). De laatste nederlaag was thuis tegen FC Twente (1-2) op 5 december.

Een andere leuk stat: Ajax kan met nog twee duels te gaan op maximaal 88 punten komen. Sinds de invoering van het driepuntensysteem in 1995/1996 bereikten alleen Ajax in 1997/1998 (89) en PSV in 2014/2015 (88) ooit dat puntenaantal in een Eredivisie-seizoen.


De top van de ranglijst

De 32e speelronde zit er volledig op. Dit is de top vijf van de Eredivisie. Ajax kroonde zich vorige week al tot kampioen van Nederland.

1. Ajax 32-82
2. PSV 32-68
3. AZ 32-67
4. Vitesse 32- 60
5. Feyenoord 32-55

Komende donderdag (Hemelvaart) wordt er een volledige speelronde afgewerkt. Ajax speelt dan thuis tegen VVV-Venlo. Die wedstrijd begint om 14:30 uur.


Álvarez trots op het team

Edson Álvarez toonde zich op Twitter blij met de instelling van het team. Hij pakte zelf een rode kaart door hands te maken op de doellijn, maar zag dat Ajax in ondertal de wedstrijd alsnog domineerde in Rotterdam: 0-3. 

'Het team toonde attitude'.


Timber de man in Rotterdam!

Timber1

Het was een nek-aan-nekrace met Maarten Stekelenburg. Maar uiteindelijk kozen jullie voor Jurriën Timber als King of the Match tegen Feyenoord.

Well done, Jurriën! 💪


Deze hadden jullie nog tegoed 😎

Feyenoord Feyenoord

Balbezit

Feyenoord49%

Ajax 151%

Schoten

Feyenoord15

Ajax 18

Schoten op doel

Feyenoord3

Ajax 14

Vrije trappen

Feyenoord17

Ajax 117

Hoekschoppen

Feyenoord3

Ajax 13

Buitenspel

Feyenoord2

Ajax 11

Overtredingen

Feyenoord15

Ajax 117

Passes

Feyenoord393

Ajax 1455


Klaassen: 'Goed seizoen, mooie uitslag'

Davy Klaassen vertelde voor de camera van ESPN dat Ajax volle bak gas wilde geven tegen Feyenoord, maar dat het niet altijd lukte. "Het was best warm. Dat zijn we de laatste dagen niet meer gewend", lachte de middenvelder. "Het was niet altijd even goed."

Hij keek gelijk nog even terug op het seizoen van Ajax. "We hebben een mooi seizoen gedraaid. We zijn kampioen geworden, hebben de beker gewonnen. Al met al een goed seizoen en vandaag een mooie uitslag."


Ten Hag: 'Ook na de rode kaart uitstekend gedaan'

Trainer Erik ten Hag was na afloop tevreden met de einduitslag in Rotterdam. "We hebben gelijk het initiatief naar ons toe getrokken. We hebben de hele wedstrijd gedomineerd. Ook na de rode kaart hebben we het nog uitstekend gedaan."

Na wat tactische omzettingen bleef Ajax dominant in De Kuip. Tadic ging meer in de punt spelen. Haller werd naar de kant gehaald "Antony ging er met snelheid omheen spelen. Kudus moest dynamiek brengen vanaf het middenveld. Die kan een man uitspelen. Gravenberch kan dat ook. De zijkanten hebben we vastgezet met Timber en Rensch."

De coach gaf Nico Tagliafico al eerder vrijaf. Bij de persconferentie vrijdag gaf hij ook aan dat andere spelers misschien eerder op vakantie kunnen. "Dat ga ik eerst met de desbetreffende spelers bespreken en met mijn team delen."


𝗪𝗜𝗡𝗡𝗔𝗔𝗥𝗦 ❤️

Teamfotodekuip

[ ]

Ruime zege voor Ajax in nieuwe uitshirt

Het zit erop: Feyenoord – Ajax eindigt in 0-3. De eerste twee treffers waren eigen doelpunten: van Senesi en Haps. In de slotfase prikte Mohammed Kudus er ook nog een goaltje bij.

Hoewel de uitslag wellicht anders doet vermoeden, was het geen spetterend optreden van Ajax. Toch was het ruimschoots genoeg om De Klassieker ruim te winnen.

Beide ploegen kregen overigens een rode kaart: Edson Álvarez werd vlak voor rust van het veld gestuurd. Na een uur spelen incasseerde Feyenoorder Malacia zijn tweede gele kaart.


[ ]

2️⃣ minuten blessuretijd

We voetballen nog twee minuten door. Dat is namelijk de blessuretijd die wordt bijgetrokken.


[ ]

👊🤝👊

Kudushandshake

[ ]

Het einde van deze Klassieker nadert

Timber1

Er zijn nog vijf minuten te gaan in De Kuip. Ajax leidt dus zeer riant met 0-3.

De Ajacieden hebben zeker niet de pannen van het dak gespeeld, maar desondanks is er dus die heel ruime voorsprong. Feyenoord is volledig knock-out, dus wellicht kan er nog een vierde treffer voor Ajax bij.


[ ]

Kudus maakt er 0-3 van!

BAM! Het wordt 0-3 voor Ajax. Mohammed Kudus is de doelpuntenmaker.

GIF by AFC Ajax - Find & Share on GIPHY

[ ]

🔁 Ajax is uitgewisseld

En de laatste wissel bij Ajax: David Neres komt voor landgenoot Antony


[ ]

[ ]

🔁 Wederom een dubbele wissel bij Ajax

Erik ten Hag voert opnieuw een dubbele wissel door. Devyne Rensch raakt geblesseerd en kan niet verder. Hij wordt vervangen door Sean Klaiber. Daarnaast is Jurgen Ekkelenkamp voor Ryan Gravenberch in de ploeg gekomen.

Direct na rust was er al eerder een dubbele wissel bij Ajax geweest: toen maakten Perr Schuurs en Mohammed Kudus hun opwachting.


[ ]

Ajax verdubbelt de marge!

Daar is de 0-2 van Ajax en opnieuw is het een eigen doelpunt van Feyenoord.

Ajax breekt door over links, waarna Devyne Rensch ploeggenoot Mohammed Kudus wil bedienen. Feyenoorder Haps is dusdanig in het nauw gedreven dat hij de bal in eigen doel werkt.

Zo leiden de Ajacieden comfortabel met 0-2.


[ ]

'Steek' weer belangrijk

Maarten Stekelenburg stuit met gevaar voor eigen leven een aanval van Feyenoord. De goalie van Ajax komt goed uit bij een indraaiende voorzet en is net wat eerder bij de bal dan Sinisterra.

De Colombiaan loopt vol door op Stekelenburg, die gelukkig redelijk snel opstaat en de wedstrijd kan hervatten.


[ ]

Ook rood voor Feyenoord

Het wordt tien tegen tien in De Kuip. Ook Feyenoorder Malacia krijgt een rode kaart: hij verkijkt zich in een onderling duel op de snelheid van Antony en moet het vasthouden bekopen met een tweede gele prent.

Op slag van rust werd ook al Edson Álvarez van het veld gestuurd. 


[ ]

Sterk begin van Ajax

Tadicgravenberch

Ajax blijft in de openingsfase van de tweede helft met tien man moeiteloos overeind. Sterker nog, het meeste balbezit en de gevaarlijkste momenten zijn voor de Ajacieden geweest.

Dit geeft vertrouwen voor de rest van de tweede helft.


[ ]

De Fanshops zijn open: scoor nu het gloednieuwe uittenue!

Wil jij graag in één van onze Official Fanshops het gloednieuwe uittemie scoren? Dat kan: ze zijn namelijk allemaal vanmiddag open en prachtig voorzien van de uitcollecties.

Let wel op de verschillende openingstijden:

➡️ Ajax Fanshop Kalverstraat geopend tot 17:00 uur

➡️ Ajax Fanshop ArenA geopend tot 18:00 uur

➡️ Ajax Fanshop Bataviastad geopend tot 19:00 uur


[ ]

Schakel in bij Ajax Radio 📻

Je kunt natuurlijk nog steeds meeluisteren via Ajax Radio voor een live-verslag van onze verslaggevers. Tune hier in!


Tweede helft begonnen, Schuurs en Kudus ingevallen

De tweede helft is van start gegaan in de Rotterdamse Kuip. Ajax is begonnen met twee verse krachten: Perr Schuurs en Mohammed Kudus. Noussair Mazraoui en Sébastien Haller zijn in de kleedkamer achtergebleven. 

Gaat Ajax erin slagen met tien man de voorsprong (0-1) over de streep te trekken?


De penalty in beeld 📸

Feyenoord kreeg dus vlak voor het rustsignaal een uitgelezen mogelijkheid om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Na hands van Edson Álvarez op de doellijn kreeg de thuisploeg een strafschop.

Gelukkig redde Maarten Stekelenburg op de door Fer ingeschoten penalty en staat het nog steeds 0-1.


[ ]

We zijn halverwege De Klassieker: Ajacieden aan de leiding

Het is rust in De Kuip. Feyenoord – Ajax staat halverwege 0-1. Die treffer werd in de 21e minuut gemaakt door Feyenoorder Senesi (eigen doelpunt).

Na een redelijk vlakke eerste helft leek de wedstrijd op de valreep in het nadeel van Ajax te keren. Edson Álvarez incasseerde rood en Ajax kreeg een strafschop tegen. Maarten Stekelenburg wist de elfmetertrap echter te keren, waardoor de Amsterdamse voorsprong gehandhaafd bleef. 


[ ]

Álvarez krijgt rood, Stekelenburg stopt strafschop van Fer

Ajax leek vlak voor rust een dubbele tegenslag te incasseren. Edson Álvarez maakt na een scrimmage vlak voor de doellijn hands en kreeg direct rood. De toegekende strafschop van Fer werd echter gepakt door Maarten Stekelenburg.

Zo blijven de Ajacieden aan de leiding, maar moeten ze wel de gehele tweede helft met tien man spelen.

Het is overigens bijna rust.


[ ]

Rust komt in zicht

We naderen voorzichtig de rust: er resteert nog vijf minuten aan officiële speeltijd in de eerste helft. Een kwaliteit hoogstaande wedstrijd is het zeker niet: beide ploegen zijn wat aan de slordige kant. Ook het tempo is niet al te hoog. 

Ajax koestert niettemin de 0-1-voorsprong. De Ajacieden hebben ook meer gevaar gesticht, dus in dat opzicht zou je de tussenstand verdiend kunnen noemen. Feyenoord’s dreigendste moment was een afgekeurde treffer van Bozenik die vanwege buitenspel terecht werd geannuleerd.


[ ]

Gravenberch probeert het van afstand

Na een half uur spelen lijkt een aanval van Ajax stuk te lopen. Toch kan Ryan Gravenberch vanuit de tweede lijn nog voor gevaar stichten. Hij schiet op de goal van Bijlow, maar de Feyenoord-doelman kan redden.


[ ]

🙌

Hij maakte 'm uiteindelijk niet, maar toch gingen de handen bij Edson Álvarez in de lucht na de 0-1 in Dat begrijpen wij maar al te goed!


[ ]

Het nieuwe uitshirt bevalt goed! 📸😀

Het eerste halfuur van De Klassieker zit erop en daarmee ook de eerste dertig gespeelde minuten in ons nieuwe uitshirt. Tijd voor een slider foto's dus!


[ ]

GOAL, Ajax op 0-1!

YES! Ajax komt op 0-1 door een eigen doelpunt van Senesi. De Argentijn werkt een corner in zijn eigen doel.

Het is geen fraai doelpunt, zeker niet, maar daarom niet minder lekker! 


[ ]

Eerste kans: Mazraoui stuit op Bijlow

De eerste echt serieuze kans van de wedstrijd. Na een goedlopende aanval belandt de bal in het vijandelijke strafschopgebied bij Noussair Mazraoui. De rechtsback kan vrij uithalen, maar stuit op doelman Bijlow.  

Afleggen had achteraf gezien een betere optie geweest. 


[ ]

Rustige openingsfase

Antonyuitshirt

Het is een rustig begin van De Klassieker. Ajax heeft wel meer de bal, maar echt grote kansen zijn er nog niet geweest.


[ ]

Meest productieve Ajacieden in de Eredivisie

Ajax scoorde in 31 competitiewedstrijden al 93 keer, een gemiddelde van drie goals per wedstrijd. Mochten we dit ritme in de laatste wedstrijden aanhouden, dan komen de Ajacieden uit op de magische honderd treffers.

Hieronder een kort overzicht van de vijf doeltreffendste Ajacieden:
Tadic 14
Klaassen 12
Haller 9
Antony 8
Traoré 7


[ ]

Stekelenburg in de korte hoek

Het eerste kansje is voor Feyenoord. Geertruida geeft de bal voor op Linssen. De aanvaller probeert het met een schot in de korte hoek. Maarten Stekelenburg kan redding brengen.


[ ]

Volg De Klassieker via de stemmen van Ajax Radio 📻

We horen het steeds vaker: Ajacieden die het wedstrijdbeeld van ESPN combineren (en synchroon laten lopen) met Ajax Radio. Ook voor vandaag is dat een mooie optie. Onze verslaggevers praten je live bij over alle ontwikkelingen vanuit Rotterdam.

En mocht je vanwege het warme weer onderweg zijn, dan biedt Ajax Radio natuurlijk helemaal lekker uitkomst.


Let’s go, Ajax!

De bal rolt in Rotterdam. Kan Ajax zijn eerste wedstrijd na het veroveren van de landstitel in winst omzetten?


Dit is het nieuwe uittenue

Gravenberchshirt

Dit is het nieuwe uittenue van Ajax voor seizoen 2021/2022. Wat vinden jullie ervan? 😁


Foto's vanuit De Kuip 📸

We komen steeds dichter bij de aftrap. Over tien minuten start De Klassieker in de 32e speelronde van de Eredivisie.


Ten Hag: 'Vandaag begint het nieuwe seizoen'

Voor Erik ten Hag voor de camera kwam bij ESPN werd de trainer van Ajax gefeliciteerd door Feyenoord-coach Dick Advocaat met de 35e landstitel.

"Ik heb een hele goede band met Dick. Ik heb diep respect voor die man. Hij heeft zoveel prijzen gewonnen. Ik hoop dat ik ooit in de buurt kom", reageerde Ten Hag op de felicitaties.

De coach blikte vooruit verder op Feyenoord - Ajax. "Ik denk dat vandaag het nieuwe seizoen begint", zei de coach cryptisch. "We hebben weer nieuwe doelen. Ergens komen dat is één, ergens blijven dat is een stuk moeilijker."De keepers staan op het veld

Maarten Stekelenburg is zich aan het prepareren voor Feyenoord - Ajax. De spanning stijgt. Over een half uurtje trappen we af in Rotterdam.


Test

Daley Blind ALT JUICHEN

Dit is een test.


Luister De Klassieker via Ajax Radio

Radio2

Ben jij niet in staat om Feyenoord - Ajax live te kijken via tv? Schakel dan in op Ajax Radio. Vanaf een paar minuten voor de aftrap zitten de commentatoren weer voor je klaar

Lekker negentig minuten lang Ajax, zonder onderbrekingen!


King of the Match 🤳

Ook vandaag kan je weer kiezen voor jouw King of the Match tijdens De Klassieker.

Vanaf de 75e minuut kan jij via de Ajax App jouw stem uitbrengen.


Een buitje hier en daar ⛈️

Zo af en toe valt er een lekker verfrissend buitje in Nederland. Ook boven De Kuip. Net op het moment dat we even een rondje maken in het stadion... 😅


De statistieken van Dusan 😍

Tadic3 1

Dusan Tadic had dit Eredivisie-seizoen een direct aandeel in dertig Amsterdamse treffers (veertien goals, zestien assists). Daarmee is hij de meest waardevolle speler van de competitie.
De opstelling van Ajax

Ajax start tegen Feyenoord met vrijwel dezelfde basis als een week geleden in het kampioensduel met FC Emmen. Alleen Nico Tagliafico is geschorst. Noussair Mazraoui begint vandaag wel vanaf de aftrap.

1. Maarten Stekelenburg
2. Jurriën Timber
4. Edson Álvarez
6. Davy Klaassen
8. Ryan Gravenberch
10. Dusan Tadic
12. Noussair Mazraoui
15. Devyne Rensch
21. Lisandro Martínez
22. Sébastien Haller
39. Antony

Bank:
16. Kjell Scherpen
51. Daan Reiziger
2. Perr Schuurs
5. Sean Klaiber
7. David Neres
9. Oussama Idrissi
18. Jurgen Ekkelenkamp
20. Mohammed Kudus
23. Lassina Traoré
25. Kenneth Taylor
30. Brian Brobbey


Debutant tegen Feyenoord: Kiki Musampa

kikimusampa

Slechts zeventien jaar en 207 dagen oud is Kiki Musampa als hij in 1995 zijn debuut maakt in Ajax 1 tegen Feyenoord. Het is het jaar waarin Ajax Europa uiteindelijk zou veroveren. Ook in de vaderlandse competitie is de ploeg van Louis van Gaal ijzersterk. Op 12 februari 1995 speelt Ajax in het Olympisch Stadion tegen de Rotterdammers.

De bezoekers komen op voorsprong via Henrik Larsson, maar nog voor rust maakt Finidi al gelijk. In de tweede helft neemt Ajax afstand. In een tijdsbestek van zo'n dertien minuten lopen de Ajacieden uit naar een 4-1-voorsprong. Als er nog tien minuten te spelen zijn, krijgt de jonge Musampa zijn eerste speelminuten.

Galavoorstelling in Santiago Bernabeu
Eén van zijn beste wedstrijden volgt een seizoen later als de Ajacieden op bezoek gaan in de UEFA Champions League bij Real Madrid. In Santiago Bernabeu speelt Ajax de Spanjaarden volledig van de mat. De 0-2-eindstand is slechts een magere weergave van het spel van de Amsterdammers. Met Musampa in de basis krijgt de ploeg na afloop een staande ovatie van de thuisfans.

De aanvaller met Congoleese roots verkast uiteindelijk in 1997 naar het Franse Bordeaux. Daarna volgen nog clubs als Malaga, Atletico Madrid, Manchester City, Trabzonspor, AZ en FC Seoul. Musampa beëindigt zijn carrière in Nederland bij Willem II. Momenteel is hij actief als trainer in de jeugdopleiding van FC Volendam.


De spelersbus is onderweg richting Rotterdam

De Ajacieden zijn per spelersbus vertrokken naar Rotterdam. Om 14:30 uur is de aftrap van De Klassieker tussen Feyenoord - Ajax. 


In (kampioens)stijl 😀

De Ajacieden arriveerden vandaag in een speciale XXXV-stijl bij de Johan Cruijff ArenA. De jackets van Replay zijn in een kampioensjasje gestoken.


De speellocatie van vandaag

Kuip2

De Ajacieden keren terug in De Kuip, de plek waar op 18 april de KNVB Beker werd veroverd. Vitesse werd die dag met 1-2 verslagen door een last-minute-treffer van David Neres. 

Vertrekt Ajax vandaag opnieuw met een mooie, volle 'buit' vanuit Rotterdam? 😉


Twintig doelpuntenmakers ⚽

In totaal scoorden er dit seizoen twintig verschillende Ajacieden in de Eredivisie, een evenaring van het all-time record van unieke doelpuntenmakers voor een ploeg in een Eredivisie-seizoen (ook twintig voor Ajax in 2004/2005 en 2013/2014).


Tien van Toen 😍

Van een prachtige volley van Zdeněk Grygera tot een onnavolgbare solo van Jesper Olsen en een genadeloos schot van Klaas Jan Huntelaar.

Check deze heerlijk Tien van Toen over Feyenoord - Ajax.

00:00/00:00
  • Auto

Wist je dat?

Juigengoal

Ajax in 56 van zijn laatste 57 Eredivisie-duels met Feyenoord (sinds 1991) scoorde? De enige uitzondering was een 0-0 gelijkspel in eigen huis op 25 januari 2015.


Eerder dit seizoen 🔙

We gaan nog even terug naar januari van dit jaar. In de Johan Cruijff ArenA start Ajax sterk tegen Feyenoord en komt de ploeg verdiend op voorsprong via Ryan Gravenberch.

Na de goal van de middenvelder volgt een lastige wedstrijd tegen de Rotterdammers. Maar het lukt om de drie punten in Amsterdam te houden. Bekijk hier nog een keer de samenvatting van dat duel.

00:00/00:00
  • Auto

Laatste training voor De Klassieker

Zaterdagmiddag bereidde Ajax zich op sportcomplex de Toekomst voor op De Klassieker.

Onze huisfotograaf maakte weer prachtige beelden van de training in aanloop naar Feyenoord - Ajax.


Ajax on fire 🔥

De laatste acht doelpunten in De Klassieker werden door Ajax gemaakt:

→ 27-01-2019: Feyenoord - Ajax 0-3 (KNVB-beker)
→ 27-10-2019: Ajax - Feyenoord 4-0 (Eredivisie)
→ 17-01-2019: Ajax - Feyenoord 1-0 (Eredivisie)


Ten Hag: 'Laten zien dat we de nummer één zijn van Nederland'

Nog even terug naar afgelopen vrijdag. Toen schoof trainer Erik ten Hag aan bij de persconferentie in de Johan Cruijff ArenA. Ook nu het kampioenschap voor Ajax al een feit is, onderstreept de oefenmeester het belang van De Klassieker.

"Voor onze fans weten we dat deze wedstrijd enorm belangrijk is en zo zullen we ‘m ook benaderen."

"We willen laten zien dat we de nummer één zijn van Nederland. Ergens komen is moeilijk, maar er blijven nóg moeilijker. Dat we dat kunnen, willen we laten zien en dat begint zondag."

Nico Tagliafico doet vandaag sowieso niet mee; hij is geschorst, na zijn gele kaart tegen FC Emmen. Gisteren trainde hij voor het laatst mee dit seizoen. Zijn vakantie is inmiddels begonnen. "Er wacht hem een zwaar programma met Argentinië."

"Als ik dat doorreken heeft hij dan geen vakantie voor het nieuwe seizoen met Ajax. Misschien dat dit ook op zal gaan voor een aantal andere spelers -  één of twee - zodat ze aan drie weken vakantie komen. Anders komen we in de herfst met een uitgebluste selectie te zitten."

00:00/00:00
  • Auto

Goedemorgen, Ajacieden!

Het is Matchday! En wat voor één: De Klassieker staat op het programma. Ajax gaat naar De Kuip als landskampioen. Het duel met Feyenoord begint om 14:30 uur.

We houden jullie natuurlijk weer de hele dag op de hoogte via ons liveblog.


Gerelateerde artikelen

TENHAG

Ten Hag: 'Laten zien dat we de nummer één zijn'

Erik ten Hag keek op de persconferentie van vrijdagmiddag vooruit op De Klassieker van aankomend weekend. De trainer beseft dat verslappen - na het binnenhalen van het landskampioenschap - geen optie is: “Wij willen de fans de overwinning schenken.”

Tags

  • #FEYAJA

Socials

RDB

Seizoensanalyse in Ajax Podcast: ‘Op dat moment wist ik dat we kampioen gingen worden’

Ajax kende binnen de landsgrenzen een voortreffelijk seizoen. Afgelopen zondag werd de kroon op het werk gezet met het veroveren van de 35e landstitel. Maar wat gaf dit seizoen precies de doorslag? Welke momenten en ontwikkelingen waren cruciaal? In deze speciale aflevering van de Ajax Podcast blikken we aan de hand van verschillende fragmenten terug.

Tags

  • #AjaxPodcast

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl