Liveblog

Aan het verbinden . . .

Speeltijd:
9
0
0
0
0

 • Antony  17"
 • S. Haller  30"
 • S. Haller  46"
 • D. Tadić  51"
 • Antony  61"
Ajax 1

Ajax - Vitesse
09/02/2022
Johan Cruijff ArenA

Vitesse

Welkom in het liveblog van Ajax - Vitesse, het duel uit de KNVB Beker dat in 5-0 is geëindigd. Hier houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Liveblog

De samenvatting van Ajax - Vitesse

We sluiten het liveblog voor vandaag af met de beelden van Ajax - Vitesse. De ploeg van Erik ten Hag imponeerde in de kwartfinale van de KNVB Beker.

Komende zondag zijn we weer terug met een nieuw liveblog. Dan speelt Ajax om 16:45 uur thuis tegen FC Twente. Tot dan!

00:00/00:00
 • Auto

Drie van de vier

Tadiclachen880

Drie van de vier halve finalisten van de KNVB Beker zijn nu bekend. PSV won gisteren van NAC Breda (4-0). AZ was in Waalwijk met 4-0 te sterk voor RKC.

Daarnaast plaatste Ajax zich voor de laatste vier na een uitmuntende wedstrijd tegen Vitesse: 5-0. Morgen spelen NEC en Go Ahead Eagles nog tegen elkaar.


Vijfde winst 🤚

Knuffeltadic880

Ajax en Vitesse kwamen elkaar, inclusief vandaag, zeven keer tegen in de KNVB Beker.

De 5-0-overwinning betekende de vijfde overwinning tegen de Arnhemmers in het bekertoernooi.


Tevreden Blind: 'Dan voel je de tegenstand wegzakken'

Blindmetbal880

Daley Blind merkte na de 3-0 tegen Vitesse dat Ajax de wedstrijd met redelijk gemak uit kon spelen. "We zeiden in de rust nog tegen elkaar dat het voor Vitesse de laatste kans was om snel een prijs te kunnen winnen."

"We waren erop ingesteld dat ze fel uit de kleedkamer zouden komen. We startten zelf goed, dan voel je de tegenstander wegzakken. We hebben als team goed gespeeld. Als we de bal verloren, zaten we er direct bovenop."

De linksback weet dat er nu beslissende maanden aankomen in de Eredivisie, KNVB Beker en UEFA Champions League. Ajax is er volgens hem klaar voor. "De concurrentie is groot in de groep. Daarom is het niveau hoog op de trainingen. Iedereen zal zijn niveau moeten houden om zijn plek niet te verliezen het elftal."Ten Hag: 'De trainer heeft genoten'

Tenhagantony880

Erik ten Hag kon een glimlach na de 5-0-overwinning amper onderdrukken bij ESPN. Hij zag een frivool Ajax tegen Vitesse. "Ik denk dat de spelers genoten hebben, de trainer heeft zeker genoten en ik geloof dat de supporters ook genoten hebben."

Zelfs na de 4-0-voorsprong bleef Ajax jagen op nog meer goals. "Dit is de energie die je wil zien van de ploeg", sprak de trainer. "Wij waren ontzettend scherp. We stonden goed in de restverdediging en zaten er bij balverlies direct bovenop. Ik hoop dat we dit kunnen continueren. We willen zo lang mogelijk meedoen op drie podia."

Antony werd door de supporters verkozen tot de King of the Match. Ook Ten Hag vond de Braziliaan uitstekend spelen. "Hoe meer druk erop staat, hoe groter de uitdaging is, hoe beter hij wordt. Hij wil altijd winnen. Dat zie je ook."

De buitenspeler maakte twee identieke goals; naar binnen trekken en met links de bal in de verre hoek deponeren. "Antony heeft zo'n korte balvoering. Hij kan zo laat van richting veranderen. Hij wordt steeds beter binnendoor, maar kan ook buitenom."


Bedankt, supporters! ❤️

Bedankt voor jullie support, fans. Het spel was goed, de energie tussen het team en de supporters idem dito! 


De King of the Match

Antonykomt880

Dat kon er natuurlijk maar één zijn. 😉


[ ]

Met vijfklapper naar laatste vier 🙌

Een prima bekeravond. Ajax verslaat Vitesse met 5-0.

Het was halverwege 2-0 en direct na rust drukten de Ajacieden het gaspedaal in. Via goals van Sébastien Haller en Dusan Tadic stond het binnen no-time 4-0. Het slotakkoord werd op geweldige wijze verzorgd door Antony.


[ ]

🔁 Kudus en Danilo voor de slotfase

De laatste wissels bij Ajax. Danilo, de topscorer van Ajax dit bekertoernooi, mag de laatste dertien minuten nog meedoen. Hij neemt de plek van Sébastien Haller in.

Daarnaast is er ook eindelijk weer een optreden in Ajax 1 voor Mohammed Kudus. Hij gaat op de positie van Davy Klaassen spelen.


[ ]

[ ]

🔁 Schuurs en Taylor maken opwachting

Erik ten Hag brengt twee verse krachten. Perr Schuurs en Kenneth Taylor komen binnen de lijnen. Zij vervangen respectievelijk Edson Álvarez en Steven Berghuis.

Laatstgenoemde krijgt bij de zijlijn direct uitleg van Ten Hag en tovert meteen een glimlach op zijn gezicht. Berghuis en Álvarez kunnen zich op gaan maken voor Twente-thuis van komende zondag.


[ ]

Baas boven baas

Nu zelf en hoe. Een schitterend indraaiend afstandsschot van Antony zorgt voor de 5-0!

Het regent mooie goals deze tweede helft en het is bij vlagen gallery play van de Ajacieden. 


[ ]

Zonde!

Hier laat Ajax een uitgelezen kans op de 5-0 onbenut. Na een geweldige steekpass van Edson Álvarez gaat Antony alleen op het Vitesse-doel af. De Braziliaan is niet zelfzuchtig en gunt Sébastien Haller zijn hattrick. De breedtepass is alleen onzorgvuldig.


[ ]

👍👍


[ ]

🔁 Nicooo 🎶

De eerste wissel van de avond. Nico Tagliafico werd al minutenlang toegezongen door het publiek en maakt nu zijn opwachting.

De Argentijnse linksback vervangt landgenoot Lisandro Martínez. Daley Blind verhuist naar het centrum.


[ ]

WOW, DUSAN 👌

Goeie genade! Onze captain schiet even een vrije trap vanaf een meter of 25 in de bovenhoek. 

Wat. Een. Pegel 😍😍


[ ]

En meteen 3-0!

Ajax slaat direct na rust meteen weer toe. Haller scoort zijn tweede van de avond: 3-0. 

De goal vloeit voort uit een heerlijke aanval over links. De assist komt van Steven Berghuis en Haller werkt, zwaar gehinderd, de strakke voorzet tegen de touwen. 

Echt een zeer knappe afronding. 


Vasthouden, boys!

De bal rolt weer in de Johan Cruijff ArenA: de tweede helft is dus van start.

Er zijn geen wissels bij Ajax. Ook Vitesse verschijnt weer met dezelfde elf spelers. 


De stats van de eerste 45 minuten

Ajax 1 Ajax 1

Balbezit

Ajax 172%

Vitesse28%

Schoten

Ajax 17

Vitesse2

Schoten op doel

Ajax 15

Vitesse2

Vrije trappen

Ajax 12

Vitesse3

Hoekschoppen

Ajax 16

Vitesse1

Buitenspel

Ajax 11

Vitesse1

Overtredingen

Ajax 12

Vitesse1

Passes

Ajax 1396

Vitesse142


[ ]

So far so good

Rust. Ajax leidt na een prima eerste helft met 2-0 tegen Vitesse. De goals kwamen van Antony en Sébastien Haller. 

Vooralsnog een probleemloze avond voor Ajax. Hopelijk blijft dat zo!


[ ]

Knappe actie Rensch, Houwen voorkomt treffer

Renschkans880

Opnieuw is het Devyne Rensch die een kans krijgt. De bal blijft hangen in het zestienmetergebied van Vitesse, waarna Rensch het meest attent reageert en stijlvol de Vitesse-verdediging verrast. Doelman Houwen heeft echter een knappe redding in huis en houdt de Ajacied van scoren af.


[ ]

[ ]

Het schot dat de 2-0 opleverde 📷

Hallerschot880

[ ]

Vanaf de aftrap

Zo! Vitesse-spits Baden Frederiksen probeert het in één keer vanaf de aftrap. Doelman Remko Pasveer neemt het zekere voor het onzekere en tikt de poging vanaf de middenlijn over.

Het is de eerste dreiging van Vitesse in deze wedstrijd.


[ ]

HALLER, 2-0!

Een schitterende aanval leidt tot een verdubbeling van de score. Het begint met druk zetten en een balverovering op de helft van Vitesse. Antony dolt vervolgens zijn directe tegenstander met een schitterende panna. 

Een inspeelpass van achteruit wordt uiteindelijk door Davy Klaassen perfect aan Sébastien Haller meegegeven.


[ ]

Verdiende voorsprong

Het is vooralsnog eenrichtingsverkeer naar het doel van Vitesse geweest. Ajax is de dominante partij, leidt verdiend met 1-0 en jaagt op een tweede goal.


[ ]

In de dubbele cijfers! 🔟

Het was voor Antony al zijn tiende goal van het seizoen. Zoals een Braziliaan dat betaamt, vier je het uitbundig. 

Wij geven 'Anto' geen ongelijk. 😀


[ ]

Goede kans voor Rensch

Ajax krijgt meteen een tweede goede kans. Dusan Tadic speelt na een knappe solo Devyne Rensch vrij. De rechtsback kan vrij uithalen, maar schiet recht in de handen van doelman Houwen.


[ ]

GOLAZO

BAM! De eerste kans voor Ajax is meteen raak. Antony is de gevierde man.

Ajax schakelt razendsnel om na een aanval van Vitesse. Antony overbrugt bijna een half veld met de bal aan zijn voet en mikt vervolgens met links raak in de verre hoek. 

Een echte Antony-goal! 😎


[ ]

Ajacieden beker- en recordhouder

Ajaxwint

Ajax won de KNVB Beker tot dusver twintig keer. Feyenoord is na Ajax de succesvolste club in het bekertoernooi: dertien zeges.

De Ajacieden zijn regerend bekerhouder. In april werd Vitesse in de finale met 2-1 verslagen door een late goal van David Neres.


[ ]

Rustige openingsfase

Berghuisajavit880

Het is een rustig begin van de wedstrijd. Er zijn nog weinig kansen geweest.

Ajax claimde een penalty via Davy Klaassen, maar de vlag ging vervolgens na de aanval in de lucht voor buitenspel.


[ ]

Recordoverwinning in bekertoernooi

Suarez

Het bekertreffen met de amateurs van WHC leverde Ajax’ grootste overwinning op in het KNVB Bekertoernooi. Op 23 december 2009 won Ajax in de achtste finale en in het stadion van (toen nog) FC Zwolle met 1-14. Luis Suarez scoorde zes keer.


[ ]

Tune in bij Ajax Radio 📻

Je kunt de wedstrijd vanuit de Johan Cruijff ArenA uiteraard ook meekrijgen met Ajax Radio. Onze verslaggevers doen er alles aan om de ontwikkelingen zo goed mogelijk in jouw huiskamer of auto te brengen.


Succes, boys! 👊👊

De kwartfinale tussen Ajax en Vitesse is begonnen. Kunnen de Ajacieden door gaan dringen tot de laatste vier?


Laatste voorbereidingen 🔥


Ten Hag: 'Ongelooflijk slechte dagen gehad'

Tenhaggie880

Erik ten Hag ging voor Ajax - Vitesse bij ESPN voor het eerst in op de berichtgeving rondom Marc Overmars. "We hebben ongelooflijk slechte dagen gehad. Dat is duidelijk. Uiteindelijk zijn we een voetbalclub en dus heb ik mijn ploeg zo goed mogelijk voorbereid op Vitesse."

"Ik was zelf totaal verbijsterd", vervolgde hij. "Dit is rampzalig. Met name voor de vrouwen, het leed wat ze is aangedaan. Daar heb ik het moeilijk mee. Iedereen verwerkt dat op zijn eigen manier. Ik trek me vaak terug."

"Maar ik moet energie uitstralen naar mijn elftal, al was dat in de eerste dagen moeilijk. Het raakt ons allemaal. Ook de spelers. Vanaf gisteren is wel de knop weer omgegaan. We hebben vanavond een wedstrijd te spelen."

De wedstrijd tegen Vitesse begint om 19:00 uur zonder Noussair Mazraoui. "Hij kreeg zondag een akelige schop. Hij moet passen voor vanavond." Verder kiest de trainer voor een sterk elftal zonder al te veel wijzigingen. "Wij gaan voor de prijzen. Dit is een sterke tegenstander. Ze waren vorig jaar de finalist. Ze zijn goed georganiseerd en durven de strijd aan te gaan."


Nieuwe generatie Heitinga

Misschien heb je 'm zien staan aan de rand van het veld? Het zoontje van John Heitinga, Lennox, was voor het duel met Vitesse het Ajax-talent dat de bal hoog mocht houden. Zijn vader zal trots zijn 😀.


Koning van vanavond? 👑

Kies ook in de KNVB Beker jouw King of the Match. Vanaf de 75e minuut gaat de stemmodule open en kan stemmen op jouw favoriete Ajacied tegen Vitesse.

Je kan op de King of the Match stemmen via de Ajax App. Heb je de app nog niet? Download 'm dan hier


De warming-up is begonnen 🌡️

De muziek in het stadion staat aan, de lampen branden en de spelers staan op het veld. Ajax - Vitesse komt steeds dichterbij.

00:00/00:00
 • Auto

Welkom, supporters 😊

Prachtig toch? Met je vader, neef, broer of je beste vrienden naar Ajax. Veel plezier vanavond bij Ajax - Vitesse.

00:00/00:00
 • Auto

Onze Johan Cruijff ArenA 😍

De Johan Cruijff ArenA ligt er prachtig bij. Het stadion is vanavond weer voor 1/3 gevuld. Op naar meer!


Luister ook vanavond naar Ajax Radio 📻

Lukt het je niet om vanavond naar Ajax - Vitesse te kijken? Geen zorgen. Via Ajax Radio hoef je geen seconde te missen en kun je het duel in de kwartfinale van de KNVB Beker live volgen.

Onze verslaggevers waren natuurlijk ook bij het vorige duel met Vitesse in de KNVB Beker.

Zo klonk dat in april in de finale tegen de Arnhemmers ⬇️

00:00/00:00
 • Auto

De line-up voor vanavond 👥

Rensch880

Erik ten Hag heeft weinig wijzigingen aangebracht in zijn basiself ten opzichte van het Eredivisie-duel met Heracles. Alleen Devyne Rensch staat aan de aftrap in plaats van Noussair Mazraoui.

32. Remko Pasveer
2. Jurriën Timber
4. Edson Álvarez
6. Davy Klaassen
10. Dusan Tadic
11. Antony
15. Devyne Rensch
17. Daley Blind
21. Lisandro Martínez
22. Sébastien Haller
23. Steven Berghuis

Bank:
16. Jay Gorter
51. Charlie Setford
3. Perr Schuurs
9. Danilo
20. Mohammed Kudus
25. Kenneth Taylor
26. Victor Jensen
30. Mohamed Daramy
31. Nico Tagliafico
44. Youri Regeer


Ajax’ eerste beker(finale) leverde eerste hoofdprijs op

Bekervelsen880

De bekerwinst in 1917 was Ajax’ eerste landelijke prijs in de clubhistorie. Ajax behaalde zijn eerste hoofdprijs in de clubhistorie terwijl het uitkwam in de Tweede Klasse. Het toernooi heette toen nog de NVB-Beker en de prijs stond bekend als de Holdertbeker. De legendarische Jack Reynolds was de trainer. Ajax speelde zijn allereerste bekerfinale op 27 mei 1917 in Amsterdam.

De Amsterdamse club was toen (tegen de eigen wensen in) nog actief in de Tweede Klasse, maar in het bekertoernooi al dominant. De eerste eindstrijd (tegen het Velsense VSV) werd met liefst 5-0 gewonnen. Aanvoerder Joop Pelser nam de eerste hoofdprijs ooit in ontvangst. De captain en zijn mede-Ajacieden vierden de bekerzege op het Rembrandtplein, waar de revue ‘Strandsirene’ werd bezocht.


Weg naar de kwartfinale

Hlynsson2

Ajax bereikte dit seizoen de kwartfinale van het KNVB Beker-toernooi door BVV Barendrecht (4-0) en Excelsior Maassluis (9-0) te verslaan. Beide bekerduels werden zonder publiek in de Johan Cruijff ArenA gespeeld.

De Ajacieden incasseerden dit seizoen nog geen enkele treffer in de beker. 


Erik ten Hag: cupfighter

Ten Hag 880

Zeventien bekerwedstrijden, één nederlaag. Trainer Erik ten Hag kan uitstekende bekerstatistieken overleggen sinds zijn aanstelling bij Ajax.

De enige nederlaag in het bekertoernooi leed Ten Hag op bezoek bij zijn oude ploeg FC Utrecht. Op 4 maart 2020 werd het 2-0. Verder hadden de Ajacieden eenmaal een strafschoppenserie nodig om de volgende ronde te bereiken, in het seizoen 2018/2019 tegen Roda JC. Ten Hag won als trainer tweemaal de KNVB Beker met Ajax, in 2019 en 2021.


Beluister Ajax – Vitesse op de radio!

Kun je de bekerwedstrijd tegen Vitesse niet bijwonen en ook niet op tv zien? Luister dan mee via Ajax Radio en mis geen seconde! De uitzending start enkele minuten voor de aftrap om 19:00 uur. Bereikt Ajax opnieuw de laatste vier van het bekertoernooi?

Via Ajax Radio beleef je de wedstrijden van Ajax op een intense manier. Het commentaar is betrokken en van reclameblokken of onderbrekingen naar andere wedstrijden ondervind je geen hinder.

Ook in de app
Ajax Radio is te beluisteren via JUKE. Je kunt ook in de Ajax App terecht.


Heerlijke overwinning in Amsterdam ☀️

Eerder dit seizoen troffen beide ploegen elkaar in speelronde drie van de Eredivisie. In de Johan Cruijff ArenA won de ploeg van Erik ten Hag met ruime cijfers: 5-0.

Al voor rust stond de teller op drie doelpunten dankzij Antony, Edson Álvarez en Ryan Gravenberch. In het tweede bedrijf zorgden Vitesse-speler Tomáš Hájek met een eigen doelpunt en Davy Klaassen voor de eindstand.


Pasveer tegen vorige werkgever

Pasveer II 880

Afgelopen zomer verruilde Remko Pasveer Vitesse in voor Ajax. In Arnhem stond de doelman 122 officiële duels onder de lat. In de laatste bekerontmoeting tussen beide teams was de inmiddels 38-jarige sluitpost nog keeper van Vitesse. Ajax won de beker met 2-1 dankzij doelpunten van Ryan Gravenberch en David Neres. Eerstgenoemde werd met zijn treffer de jongste doelpuntenmaker (18 jaar en 337 dagen) in de finale van de KNVB Beker sinds Gerald Vanenburg begin jaren '80.


Stekelenburg meest ervaren, Blind volgt

In de huidige selectie is Maarten Stekelenburg de meest ervaren Ajacied in het KNVB Beker-toernooi. Hij keepte 26 bekerduels. Voor Daley Blind staat de teller op 24 bekerwedstrijden in Ajax 1. Bij speeltijd tegen Vitesse kan de verdediger Stekelenburg, die momenteel geblesseerd is, naderen op één duel.

Zoals bekend werkt Stekelenburg hard aan zijn herstel. De doelman raakte dit seizoen al na vier wedstrijden geblesseerd en werd twee, drie maanden geleden geopereerd. Bekijk het interview met Stekelenburg over de revalidatie en zijn betrokkenheid bij Ajax 1.

00:00/00:00
 • Auto

Topscorer Danilo

Danilo is dit seizoen met zes goals topscorer in het bekertoernooi. De Braziliaan was tweemaal trefzeker tegen Barendrecht en maakte er vier tegen Excelsior Maassluis.

Arek Milik is Ajax’ topschutter in bekerduels. In het seizoen 2014/2015 vond hij in totaal acht keer het doel.


Focus op de beker 📸

We kijken nog even terug op de afsluitende training van gisteren. Op sportcomplex de Toekomst bereidde de selectie zich dinsdag voor op het duel met Vitesse. Na de overtuigende zege op Heracles Almelo afgelopen zondag wacht nu de belangrijke bekerwedstrijd tegen de Arnhemmers. Inzet: een plek in de halve finale.

Check hier een aantal foto’s die onze fotograaf heeft geschoten.


Rinus Michels 🙏

Vandaag 94 jaar geleden, op 9 februari 1928, wordt Rinus Michels geboren in Amsterdam. Hij wordt in 1940 lid van Ajax en viert grote successen als hoofdtrainer waaronder het winnen van de Europa Cup I in het seizoen 1970/1971. Michels overlijdt op 3 maart 2005.


Bekerbalans Ajax - Vitesse

Traore Gravenberch 880

Sinds de invoering van het betaald voetbal stonden Ajax en Vitesse acht keer tegenover elkaar in het KNVB Beker-toernooi. Ajax versloeg de Arnhemmers zes keer. Vitesse was tweemaal de sterkste. 

Naast de succesvolle bekerfinale van vorig seizoen werden beide clubs in het seizoen 2019/2020 ook aan elkaar gekoppeld. In Arnhem loodsten Ryan Babel, Ryan Gravenberch en Dusan Tadic Ajax naar een 0-3-overwinning.

Twee keer onderuit in Amsterdam
Ajax verloor zijn laatste twee thuiswedstrijden tegen Vitesse in de KNVB Beker: in de achtste finales in 2000/2001 (1-2) en 2014/2015: 0-4. 


De finale van vorig seizoen 🔙

Ajax - Vitesse was vorig seizoen de finale in de KNVB Beker. Door een late goal van David Neres pakten de Amsterdammers destijds de twintigste nationale beker in de clubhistorie.

Zo verliep toen die wedstrijd in de Rotterdamse Kuip ⬇️

00:00/00:00
 • Auto

Het is Matchday!

AJA VIT Beker Matchday Square

Ajax - Heracles ligt pas net achter ons, maar vanavond gaan de stadionlichten alweer aan voor een nieuw duel.

In de Johan Cruijff ArenA is Vitesse vanavond de tegenstander in de KNVB Beker.


Gerelateerde artikelen

Antonygezicht1280

Highlights Ajax - Vitesse | Imponerend naar de halve finale

Ajax is woensdagavond met speels gemak doorgedrongen tot de halve finale van de KNVB Beker. In de Johan Cruijff ArenA werd Vitesse met 5-0 opzijgezet. Daarmee hebben de Amsterdammers zich voor de vierde keer op rij geplaatst voor de laatste vier in de nationale beker.

Tags

 • #AJAVIT

Socials

Timbertraining1280

In beeld | De selectie werkt toe naar Vitesse-thuis

Slechts drie dagen na Ajax - Heracles komt de ploeg van Erik ten Hag alweer in actie. Woensdagavond wacht in de Johan Cruijff ArenA het KNVB Beker-duel met Vitesse. De selectie bereidde zich dinsdagmiddag op sportcomplex de Toekomst voor op de wedstrijd in het bekertoernooi.

Tags

 • #KNVBBeker
 • #AJAVIT

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl