Mijlpaal voor Brobbey: Ajacied treedt toe tot Club van 100

Brobbey1920
Brobbey1920

Brian Brobbey voegde zich donderdag tegen USV Hercules in een illuster rijtje Ajacieden. De 21-jarige spits bereikte de magische grens van honderd wedstrijden in Ajax 1, waardoor hij nu officieel een plek heeft bemachtigd in de 'Club van 100'. Verdeeld over twee periodes verdiende de geboren Amsterdammer een prachtige plek in de eregalerij.

Tags

  • #Brobbey

Socials

De reis van Brobbey in Ajax 1 begint op 31 oktober 2020. Na vrijwel alle jeugdelftallen van Ajax doorlopen te hebben wordt de achttienjarige aanvalsleider beloond voor zijn harde werk. In de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (5-2) komt hij in de 66e minuut binnen de lijnen voor Lassina Traoré.

Een langgekoesterde droom gaat in vervulling: spelen in de Johan Cruijff ArenA. Geheel volgens Ajax-traditie scoort de grote belofte bij zijn debuut. Hij heeft slechts acht minuten nodig om de 3-1 binnen te tikken.

Brobbey sluit zijn eerste seizoen in de Amsterdamse hoofdmacht af met negentien wedstrijden. Hij is als invaller meermaals het goudhaantje met belangrijke treffers, onder meer in de UEFA Europa League. Ondanks dat Ajax in de kwartfinale van het Europese toernooi wordt uitgeschakeld door AS Roma, valt er genoeg te vieren in Amsterdam. Ajax verovert de dubbel en dus kan Brobbey zijn eerste prijzen aan zijn palmares toevoegen.

'Tijd om naar huis te gaan'
Na 371 minuten in Ajax 1 verruilt Brobbey Amsterdam-Zuidoost voor Leipzig. Zijn periode in Duitsland blijkt echter van korte duur, want na een half jaar keert de centrumspits alweer op huurbasis terug in Amsterdam. Het beloven succesvolle maanden te worden, waarin Ajax de landstitel prolongeert. Na de winterstop maakt de spits in dertien duels genoeg indruk in het Ajax-shirt om in de zomer van 2022 definitief terug te keren bij Ajax. "Het was tijd om naar huis te gaan", aldus Brobbey na zijn contractondertekening.

In de seizoenen die volgen ontpopt de Ajax-spits zich uiteindelijk tot eerste spits. In de 99 wedstrijden en 4838 minuten die Brobbey in de Amsterdamse hoofdmacht speelt, krijgt de 21-jarige minuten van zes verschillende trainers: Alfred Schreuder (1176), Maurice Steijn (979), John Heitinga (935), Erik ten Hag (895), John van ’t Schip (688) en Hedwiges Maduro (165). Onder deze coaches was de geboren Amsterdammer goed voor 38 doelpunten en elf assists. Hij had gemiddeld ruim 127 minuten nodig om te scoren in het wit-rood-wit.

Ajax-treffers onder de loep
Brobbey maakte zijn 38 Ajax-treffers op diverse manieren. Zo liet hij de Amsterdamse aanhang 21 keer juichen na een doelpunt met zijn rechterbeen, elf keer met zijn linkerbeen en zes keer met zijn hoofd. Hij sloeg het vaakst toe in de slotfase van de eerste én tweede helft. De goalgetter produceerde maar liefst de helft van zijn treffers in het derde of zesde kwartier van de wedstrijd. In dit rijtje zie je precies in welk kwart van het duel Brobbey het meest tot scoren kwam:

Kwartier Goals
1-15 3
16-30 5
31-45 10
46-60 4
61-75 7
75-90 9

 

De spits is met enige regelmaat het eindstation van een aanval. Hij kreeg de laatste pass voor zijn treffer het meest van Dusan Tadic (8), gevolgd door Steven Berghuis (5) en Mohammed Kudus (3).

Ook in het huidige seizoen blijft de teller lopen met de wedstrijd tegen USV Hercules als prachtige mijlpaal: wedstrijd nummer honderd in het rood en wit. Daarmee volgt hij ploeggenoot Steven Berghuis op als meest recente lid van de 'Club van 100'.

Gerelateerde artikelen

Berghuis 1920

Club van 100: vijf toffe statistieken van Steven Berghuis

''De ambities van Ajax passen bij mij'', sprak Steven Berghuis bij zijn komst naar Ajax in 2021. Zijn transfer van Feyenoord naar Ajax was geen alledaagse overstap, maar wel een goed doordachte en succesvolle. Met Ajax speelde Berghuis in de UEFA Champions League, won hij het landskampioenschap en werd hij afgelopen seizoen Speler van het Jaar. Met zijn wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion komt er een nieuwe mijlpaal bij: Berghuis treedt toe tot Ajax’ Club van 100.

Tags

  • #Berghuis

Socials

Renschopendag1920

Elf weetjes over Ajax' nieuwste Club van 100-lid Rensch

Devyne Rensch speelde zaterdag tegen RKC Waalwijk zijn honderdste wedstrijd in Ajax 1. Rensch is daarmee toegetreden tot Ajax’ Club van 100, de eregalerij van trouwste Ajacieden. Hoog tijd voor een elftal weetjes over jubilaris Rensch in Ajax 1.

Tags

  • #Rensch

Socials

Timber Header Honderd Wedstrijden 1280

Tien feiten over 100 duels Jurriën Timber in Ajax 1

Jurriën Timber heeft zondagmiddag tegen Excelsior zijn honderdste officiële wedstrijd in Ajax 1 gespeeld. De Ajax-verdediger heeft zodoende een plek verdiend in Ajax’ Club van 100, de eregalerij van de grootste en vaak ook trouwste Ajacieden in de clubhistorie. We hebben tien feiten op een rij gezet over Timber.

Tags

  • #Timber

Socials