Mido: 'Ik wist dat ik onmisbaar was'

Achmed Hossam, ofwel Mido, is met zijn gezin op vakantie in Amsterdam. De Egyptenaar kwam aan het begin van deze eeuw naar de Nederlandse hoofdstad en liet in slechts anderhalf seizoen op en buiten het veld een verpletterende indruk achter. Mido speelde in die tijd onder coach Ronald Koeman samen met zijn goede vriend Andy van der Meijde, en ging de concurrentiestrijd aan met Zlatan Ibrahimovic. Tijd om herinneringen op te halen met deze 'Egyptische prins'.

Tags

  • #Mido

Socials

"Ik heb voor Ajax, Olympique Marseille, AS Roma en Tottenham Hotspur gespeeld. Het zijn allemaal grote clubs, maar Ajax is anders", aldus Mido, die met warme gevoelens terugkijkt op zijn periodes in Amsterdam. "Ajax draait echt om voetbal, om het creëren van spelers. De club turnt talenten om tot professionals."

'Het draaide allemaal om mij'
De 'Egyptische prins' was begin deze eeuw graag wat volwassener geweest. "Ik was niet zo goed opgeleid als de Nederlandse jongens, bijvoorbeeld. Ik was altijd het belangrijkste deel van het spel. Als ik soms niet speelde, verloor het team. Ik wist dus dat ik onmisbaar was. Het draaide allemaal om mij."

"Toen ik bij Ajax kwam, vond ik mezelf belangrijk", vervolgt de voormalig Ajacied. "Ik was populair in mijn land, maar in het Europese voetbal nog niet zo. Ik dacht: deze mensen moeten mij anders behandelen. Ik ben Mido. Maar dat bleek de verkeerde gedachte."

Mido erkent dat hij wellicht meer uit zijn eerste Ajax-periode had moeten halen. "Het werd giftig tussen Koeman en mij. We moesten een oplossing vinden. Het was een goed idee om verhuurd te worden aan Celta de Vigo, daar deed ik het goed. Maar de juiste beslissing zou zijn geweest om daarna bij Ajax te blijven. Groeien bij Ajax. Ik had nog één of twee seizoenen bij Ajax moeten blijven."

Gerelateerde artikelen

Midogoals1920

Top 10 Goals | De mooiste van Mido

Ahmed Hussein Abdelhamid Hossam: voetbalnaam Mido. De Egyptische aanvaller liet in twee seizoenen Ajax zien dat hij een neusje voor de goal had. Hij speelde in zijn eerste periode bij Ajax (2001-2003) als linksbuiten en als spits. In 2003 vertrok de Egyptenaar naar Olympique Marseille. Mido keerde in 2010 nog voor een half jaar terug in Amsterdam. Vanwege zijn 41e verjaardag hebben we tien heerlijke treffers van hem geselecteerd en op een rij gezet.

Tags

  • #Top10Goals

Socials

Vd Meijde 1280

Van der Meijde: 'Mido en ik maakten Ajax kampioen bij NEC'

39 wedstrijden, zeven goals en nog meer assists. Het seizoen 2001/2002 was een goed seizoen voor Andy van der Meijde. Mede dankzij een goal en een assist tijdens de kampioenswedstrijd bij NEC had de buitenspeler een groot aandeel in de 0-2-zege en Ajax' 28e landstitel. Met Van der Meijde blikken we terug op die tijd en kijken we vooruit naar het duel met NEC zondag.

Tags

  • #NECAJA

Socials