Van der Meijde: 'Mido en ik maakten Ajax kampioen bij NEC'

Vd Meijde 1280
Vd Meijde 1280

39 wedstrijden, zeven goals en nog meer assists. Het seizoen 2001/2002 was een goed seizoen voor Andy van der Meijde. Mede dankzij een goal en een assist tijdens de kampioenswedstrijd bij NEC had de buitenspeler een groot aandeel in de 0-2-zege en Ajax' 28e landstitel. Met Van der Meijde blikken we terug op die tijd en kijken we vooruit naar het duel met NEC zondag.

Tags

  • #NECAJA

Socials

"Was dat mijn tweede seizoen bij Ajax na mijn verhuurperiode aan FC Twente?" vroeg Van der Meijde nadat hij werd herinnerd aan het seizoen 2001/2002. "Ja, ik was een onbetwiste basisspeler, daar bestond op dat moment geen twijfel over. Ik speelde altijd."

Ervaring en plezier
Ajax bestond destijds uit een divers gezelschap en verschillende nationaliteiten met spelers als Mido, Cristian Chivu, Tomas Galásek, Maxwell, Wamberto, Zlatan Ibrahimovic en Rafael van der Vaart. "Het was een hele goede mix van jongens met ervaring en spelers met veel plezier die heel graag iets wilden bereiken. We gingen voor elkaar door het vuur. Plezier in trainingen, veel met elkaar optrekken en enorm veel kwaliteit; dat was onze kracht."

Samen met aanvoerder Chivu en aanvalspartners Ibrahimovic en Mido zat de oud-Ajacied altijd achterin de bus. "Die klik was iets natuurlijks. Waarschijnlijk kwam het ook omdat we dezelfde achtergrond hadden qua jeugd. Dat bracht ons bij elkaar en vertaalde zich op het veld in goede prestaties. Voor mij was het heerlijk om met deze spitsen te spelen. Ik maakte dat seizoen mijn acties en vervolgens gunde ik ze vaak een goal."

Op 5 mei 2002 speelde Ajax de kampioenswedstrijd op bezoek bij NEC. Van der Meijde herinnert zich direct het dramatische veld vanwege de regenval. "We moesten spelen, maar eigenlijk was het niet normaal dat het doorging. Achteraf was het wel mooi, want iedereen zat onder de modder tijdens het vieren van het kampioenschap."

Liefde voor Mido
Na 25 minuten spelen brak Mido de ban na een perfecte voorzet van Van der Meijde. "Wij waren op dat moment heel belangrijk en maakten Ajax eigenlijk kampioen", lacht hij. "Die assist vervolgens van hem op mijn goal, de 0-2, vlak voor rust, was fenomenaal. Dat kon hij ook hoor, prachtig. Ik spreek hem nu ook nog geregeld. We houden van elkaar." Wat volgde na het laatste fluitsignaal was een enorme ontlading. "Het was een groep met veel jonge jongens en we wonnen een prijs. We lieten zien dat we de beste van Nederland waren en dat was geweldig voor ons."

De Ajacieden werden gehuldigd voor de fans om vervolgens zelf nog een flink feest te bouwen. Iets wat de op dat moment jonge Van der Meijde nog goed bijstaat. "Chivu en ik zijn helemaal losgegaan. Het was geweldig." Eén week later pakte Ajax opnieuw een prijs: ten koste van FC Utrecht werd de KNVB Beker veroverd. "Dat feest was mooier", lacht hij hardop.

Benieuwd
Van der Meijde is benieuwd hoe Ajax zondag voor de dag komt in Nijmegen na de onderbreking vanwege het WK in Qatar. "Als Ajax verliest ben ik chagrijnig, ik heb zoveel liefde voor de club. De club zit in mijn bloed, in mijn hart. Als ze het spel weer oppakken van het begin van het seizoen, moet het geen probleem zijn. Ik weet het niet zo goed, maar ik heb er in ieder geval weer zin in."

Gerelateerde artikelen

Header 1280

In beeld | Laatste training in aanloop naar NEC

De eerste wedstrijd van 2023 staat voor de deur: NEC-uit. De selectie van Alfred Schreuder trainde zaterdag voor het laatst in aanloop naar het duel met de Nijmegenaren op sportcomplex de Toekomst.

Tags

  • #NECAJA

Socials

Wup 1280

Warming Up | NEC - Ajax

Ajax hervat de Eredivisie zondagmiddag om 14:30 uur in Nijmegen, tegen NEC. In Warming Up kom je alvast in de stemming voor het duel aan de hand van een memorabele editie, het verhaal van Lasse Schöne, bevrijder Brian Brobbey en natuurlijk de quizvraag.

Tags

  • #NECAJA

Socials