In cijfers | De hervonden mentale vrijheid van Ryan Gravenberch


Gravenberch12801
Gravenberch12801

Eén van de Ajacieden die in 2020 een prachtige ontwikkeling doormaakte, was Ryan Gravenberch. Na een soms moeilijk begin van het kalenderjaar, volgde een sterk vervolg na de ‘coronabreak’. Het leverde de jonge middenvelder een onbetwiste basisplaats en een uitverkiezing voor Oranje op. Hoe zag zijn ontwikkeling eruit als je de cijfers erbij pakt?

Tags

  • #Gravenberch

Socials

We vergelijken de statistieken van Gravenberch van het laatste deel van het seizoen 2019-2020 met die van de middenvelder in van de eerste helft van het lopende seizoen. Tussen de start van de tweede seizoenshelft op 19 januari 2020 en de laatste wedstrijd voor het stilleggen van het voetbal door het coronavirus, speelde de 18-jarige zeven duels. Dit seizoen kwam hij er tot negentien.

Zelf vertelde Gravenberch dat hij zich steeds comfortabeler is gaan voelen. In de eerste maanden van het jaar 2020 zat hij naar eigen zeggen te veel in zijn hoofd; het weerhield hem van het spelen van het intuïtieve spel waar hij eigenlijk voor staat. Dat lijkt hij dus steeds meer van zich afgeschud te hebben.

Een eerste blik op de cijfers, zowel die in balbezit als bij balverlies, bevestigen het beeld van enorme groei onmiddellijk. Op bijna ieder vlak is Gravenberch vooruitgegaan. En dat is best bijzonder; Ajax speelde in de laatste maanden tegen de zwaarste tegenstanders. Ook met de duels in de UEFA Champions League meegerekend hield Gravenberch zich statistisch gezien uitstekend op de been.

We kijken eerst naar de statistieken van Gravenberch aan de bal. Een eerste cijfer dat in aanvallend opzicht veelzeggend is, is zijn gemiddelde betrokkenheid bij doelpunten per wedstrijd. Die is in de afgelopen maanden verdubbeld. Waar Gravenberch eerst 0.57 keer per duel bij een goal betrokken was, is hij dat in het seizoen 2020/2021 1.11 keer. Sowieso is de middenvelder veel actiever: hij zet 20 meer acties in dan voorheen.

Gravenberch is dus dominanter in balbezit. Omdat hij zich als linkermiddenvelder vaker laat uitzakken, ontvangt hij vaker de eerste pass in balbezit van Ajax. Vanuit die positie verstuurt hij per wedstrijd gemiddeld veertien meer passes dan voorheen. Ook zijn passes naar voren zijn zuiverder geworden. Er komen er per wedstrijd gemiddeld bijna drie passes vooruit meer aan. Bovendien dribbelt Gravenberch weer naar hartenlust: waar hij voorheen 4.4 keer per wedstrijd een dribbel inzette, doet hij dat nu maar liefst negen keer.

Duelkracht
Ook in defensief opzicht zette Gravenberch stappen. Hij komt vaker in luchtduels terecht (0,6 keer om 1,7 keer en wint die met grotere regelmaat. En hoewel Gravenberch relatief minder veel grondduels per wedstrijd uitvecht, wint hij ze de laatste maanden (44 procent) gemiddeld vaker dan in de eerste maanden van het kalenderjaar (38 procent).

Belangrijk is ook het aantal onderscheppingen dat het jeugdproduct van Ajax per wedstrijd verricht. Daarin is Gravenberch duidelijk gegroeid: hij pakt de bal gemiddeld een keer vaker af per wedstrijd dan voorheen.

Vrijer
Het beeld dat Gravenberch in interviews zelf al schetste, lijkt op basis van de statistieken dus te kloppen. Zijn hervonden mentale vrijheid uit zich het meest aan de bal; juist op dat vlak boekte hij de meeste progressie.

Gravenberch dribbelt weer, eist ballen op en is vaker betrokken bij doelpunten. Als de middenvelder de lijn van de laatste maanden doorzet, ligt een fantastisch 2021 in het verschiet.

Tags

  • #Gravenberch

Socials

Gerelateerde artikelen

Gravenberch2992

Gravenberch: 'Lekker om Klaassen naast mij te hebben'

Ryan Gravenberch maakte tegen Liverpool pas zijn debuut in de UEFA Champions League en stond tegen Atalanta weer in de basis. Tijd om met de middenvelder de balans op te maken na de eerste wedstrijden van het seizoen in het grootste Europese clubtoernooi.

Tags

  • #Gravenberch

Socials

Gravenberchoostenrijk

Gravenberch: 'Zie dat ik fysiek sterker ben geworden'

Ajax bereidt zich in Oostenrijk voor op het nieuwe seizoen. De 18-jarige Ryan Gravenberch is niet voor de 1e keer mee op trainingskamp en heeft het prima naar z'n zin. "Ik ben tevreden. De arbeid is hoog. Ik merk aan mezelf dat ik steeds fitter wordt."

Tags

  • #PreSeason

Socials