On This Day | Ajax bekroont perfect seizoen met winst tweede Europa Cup

Header 1972 1420
Header 1972 1420

Het is deze dinsdag exact vijftig jaar terug dat het Gouden Ajax een perfect seizoen afsloot met de winst van de tweede Europa Cup voor Landskampioenen. In de Rotterdamse Kuip werd op 31 mei 1972 Internazionale met 0-2 verslagen. De gewonnen finale was de bekroning van het allerbeste en succesvolste Ajax-seizoen ooit.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

De prestaties van waarschijnlijk het beste Ajax in de clubhistorie én de Ajacieden die in 1971/1972 voor die successen zorgden, spreken ook een halve eeuw later nog altijd tot de verbeelding. Nadat een seizoen eerder de eerste Europa Cup 1 was veroverd, promoveerden top-Ajacieden als Johan Cruijff, Piet Keizer, Sjaak Swart, Barry Hulshoff en Johan Neeskens in 1971/1972 definitief naar het hoogste echelon van clublegendes.

Nederlands elftal
Hetzelfde gold voor onder meer Arie Haan, Ruud Krol, Wim Suurbier, Gerrie Mühren, Horst Blankenburg en Heinz Stuy. Het was dan ook niet gek dat het leeuwendeel van deze spelers ook de basis vormden van het Nederlands elftal, dat twee jaar later de WK-finale speelde (en helaas verloor) van West-Duitsland.

Ajax ging doldriest door, op de weg die Rinus Michels halverwege de jaren zestig met de club was ingeslagen. De trainer die de club met straffe hand naar de Europese top had gedirigeerd, werd in 1971/1972 opgevolgd door Stefan Kovács. De aimabele Roemeen bleek een ideale opvolger van Michels en kon met Cruijff als absolute wereldster flink oogsten. Kovács was de trainer die zijn debuutseizoen afsloot met de triple.

Amsterdamse prijzenkast
Ruim voordat de Europa Cup-finale tegen de Italiaanse kampioen Internazionale werd gespeeld, was de Amsterdamse prijzenkast al uitgebreid met de landstitel en de KNVB Beker. Regerend Europees kampioen Ajax was oppermachtig in 1971/1972, al waren nationaal gezien vooral Feyenoord en ook FC Twente geduchte tegenstanders.

Op 31 mei 1972 had de Ajax-ploeg die het opnam tegen Internazionale veel weg van een glimmende diamant. Aanvalsvoetbal won het in De Kuip van het cynische catenaccio dat de Italianen speelden. Amsterdamse aanvalslust, bluf en creativiteit zegevierden over het geniepig loerende, reactieve en defensieve spel van de Interisti.

De twee goals waarmee Cruijff zijn directe tegenstander, de pas 19-jarige Gabriele Oriali, een trauma voor het leven bezorgde, waren ruim voldoende voor prolongatie van de Europese titel. Ajax won in de merkwaardig vertrouwd aanvoelende 'eigen' Kuip met 2-0, nadat eerder in het toernooi ook Dynamo Dresden, Olympique Marseille, Arsenal en Benfica al waren verslagen. Meestal kansloos.   

Wereldklasse
Ajax etaleerde zijn wereldklasse in de Europa Cup-finale van 1972. De Amsterdammers onderstreepten daarmee hun superioriteit. Het ongekende successeizoen werd in 1994/1995 bijna geëvenaard. De Ajacieden van Louis van Gaal veroverden dat seizoen de landstitel en wonnen de UEFA Champions League, sinds 1992 de opvolger van de klassieke Europa Cup voor Landskampioenen. Alleen de KNVB Beker bleef in 1994/1995 buiten bereik van Van Gaal en zijn mannen.

De overeenkomst was desondanks glashelder: net als de Ajacieden uit het perfecte voetbaljaar 1971/1972 werden ook hun opvolgers uit 1994/1995 clublegendes.   

Voor dit artikel zijn kleurenfoto's gebruikt uit het Ajax-archief. De zwart-wit foto’s in dit artikel zijn van Kick images/Ton den Haan. Deze beelden zijn afkomstig uit het boek TRILOGIE - Ajax heeft de Europa Cup. Het boek is te bestellen via kickuitgevers.nl

Gerelateerde artikelen

Still 880

Ajax Doc | 'Ajax 1972: De beste finale' dinsdag op ESPN

Het is dinsdag 31 mei precies vijftig jaar geleden dat Ajax de Europa Cup I won ten koste van Internazionale. Sjaak Swart, Marco van Basten, Heini Otto en Salo Muller kijken in de Ajax Doc 'Ajax 1972: De beste finale' ieder op hun eigen manier terug op de eindstrijd.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials

Europacup1971wembley

Ajax Doc | 'Ajax 1971: de eerste Europa Cup'

Op 2 juni 1971 won Ajax voor het eerst de Europa Cup I. In de finale namen de Ajacieden het op tegen Panathinaikos. Een vroeg en een laat doelpunt zorgden ervoor dat Ajax met 2-0 wist te winnen. Bij terugkeer in Amsterdam werden de Ajacieden en trainer Rinus Michels als helden ontvangen. In deze uitgebreide Ajax Doc gaan enkele hoofdrolspelers ruim vijftig jaar terug in tijd.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials