Verslag | Ook de hoofdmacht van Ajax maakt korte metten met Leeds

Gravenberch
Gravenberch

Het tweeluik met Leeds United heeft woensdag een honderd procent score opgeleverd. Nadat in de middag een jong, talentvol Ajax de Engelsen al met 3-1 had verslagen, werd óók het hoofdgerecht overtuigend in Amsterdams voordeel beslecht. Onder toeziend oog van zo'n 25.000 supporters in de Johan Cruijff ArenA won de hoofdmacht met 4-0. De goals kwamen van Davy Klaassen, Perr Schuurs, Ryan Gravenberch en Danilo.

• #PreSeason
  • #AJALEE

Ter afsluiting van de voorbereiding was een dubbele sessie met Premier League-club Leeds United ingepland. In de eerste ontmoeting op de Toekomst liep Ajax de opponent voor rust compleet onder de voet en hetzelfde gebeurde in de avonduren een paar honderd meter verderop.

Vroege goal Klaassen, honger niet gestild
Natuurlijk werd Ajax al heel snel een handje geholpen, toen Klaassen in de tweede minuut een verdedigingsfout van Ayling hard afstrafte, maar eigenlijk was het de hele eerste helft eenrichtingsverkeer. Met Steven Berghuis in de basis opende Ajax dus sterk. En met de vroege openingstreffer was de honger zeker niet gestild.

Eenmaal was Leeds gevaarlijk, in de twaalfde minuut. Doelman Remko Pasveer redde op een schot van afstand van Koch. Verder was het louter Ajax dat de klok sloeg. Berghuis was dichtbij zijn eerste treffer in de ArenA, maar zijn van richting veranderde schot ging net naast het Leeds-doel.

In de 28e minuut was het Schuurs die de score alsnog verdubbelde. De verdediger besloot in te schuiven en kon zomaar een meter of vijftien indribbelen. Schuurs kreeg de bal in de combinatie wat gelukkig mee en bevond zich toen opeens vrij voor Meslier. Met een subtiel lobje wist de Limburgers de Leeds-doelman vervolgens te verschalken: 2-0.

Pegel Gravenberch om in te lijsten
Het hoogtepunt van de eerste helft diende zich vlak voor rust aan. Gravenberch liet andermaal zien over een geweldig afstandsschot te beschikken. Zijn pegel vanaf een meter of 25 was onhoudbaar voor Meslier:3-0.

Halverwege voerde Erik ten Hag twee wissels door. David Neres en Jurriën Timber kwamen binnen de lijnen, iets dat ten koste ging van Berghuis en Schuurs.

Na een klein uur spelen kreeg Leeds zijn grootste kans van de wedstrijd. Een schot van Dallas werd gekeerd door Pasveer, maar belandde daarna voor de voeten van Bamford. De spits had de hoek voor het uitkiezen, maar mikte op de paal.

Even later wisselde Ten Hag opnieuw meermaals: ditmaal maakten Youri Baas, Lisandro Magallán en Jurgen Ekkelenkamp hun entree.

Scherpte in de eindpass ontbreekt
Ondanks de (vele) mutaties veranderde niets aan de aanvalslust. Helaas was de scherpte in de laatste fase wat minder verzorgd dan voor rust. Zodoende leverde enkele goede aanvallen geen concreet doelgevaar op.

Met in totaal nog vijf wissels in het vervolg van de wedstrijd verdween langzamerhand het vuur wat uit het duel. Ajax hoefde niet meer zo nodig en Leeds kon simpelweg niet.

Mooi slotakkoord
Toch viel er nog een (verdiende) goal voor Ajax. Danilo haalde in de 85e minuut heerlijk uit van net buiten het strafschopgebied: 4-0. Het was een passende afsluiting van een heerlijk voetbalavondje.

Ajax – Leeds United 4-0 (3-0)
2. Klaassen 1-0
28. Schuurs 2-0
43. Gravenberch 3-0
85. Danilo 4-0

Ajax: Pasveer, Mazraoui (75, Regeer), Schuurs (46. Timber), Martínez (61. Magallán), Blind (60. Baas), Gravenberch (68. Jensen), Taylor (83. Llansana), Klaassen (60. Ekkelenkamp), Berghuis (46. Neres), Haller (68. Martha), Tadic (68. Danilo)