Openhartige Sontje Hansen: 'Ik gedroeg me niet als een prof'

Sontje Hansen heeft een turbulent jaar achter de rug. In aanloop naar het thuisduel van Jong Ajax met FC Emmen vertelt de Ajacied over zijn zieke moeder, mentale problemen en veel blessureleed.

Tags

  • #Hansen

Socials

Hansen opent het gesprek direct met een flinke portie zelfreflectie. "Het kwartje is gevallen. Als je het betaald voetbal hebt aangeraakt, besef je dat je het niet alleen gaat halen met talent."

'Ik leek wel een amateur'
De aanvaller maakte als zeventienjarige speler in de KNVB Beker tegen Telstar zijn debuut voor Ajax 1. Enkele dagen later volgde in de Johan Cruijff ArenA ook zijn Eredivisie-debuut tegen ADO Den Haag: 6-1. Daarna bleef het relatief stil rondom het Ajax-talent. "Vorig seizoen raakte ik tegen SC Cambuur geblesseerd. Het was mijn eerste echte blessure. Ik ging in eerste instantie gewoon door. Ik dacht dat het iets kleins was."

"Zes maanden later bij een training begon ik te hinkelen: ik kon niks meer. Ik leek wel een amateur. Mijn talent was helemaal weg voor mijn gevoel. Mentaal was het ook zwaar. Ik wilde geen pijn, dus ging ik anders lopen, anders doen. Ik werd ook veel trager. Er moest iets gaande zijn..."

Hij appte zijn zaakwaarnemer om een MRI te laten maken. De diagnose was helder: of opereren of zijn knie sterker maken. Hansen koos voor het laatste. "Ik ben ook sterker geworden, al moet ik niet te sterk worden. Als ik te breed word, werkt het niet. Ik moet het van mijn wendbaarheid hebben."

Zieke moeder
In de periode van zijn blessure krijgt Hansen ook op priv├ęgebied veel te verduren. De gezondheid van Hansens moeder gaat flink achteruit. "Mijn moeder is steeds zieker aan het worden. Kijk, als je mijn moeder zou zien dan zou je niet zeggen dat ze ziek is. Maar ze mag niet veel alleen doen. Mijn oma en tante zijn er vaak. En ik ook. Het helpt me wel dat ze mij steeds meer los moet laten. Dat maakt mij meer en meer volwassen. Ik ben wel blij dat ik persoonlijk groei."

"Vorig seizoen was ik mentaal gebroken", vervolgt de Ajacied. "Ik moest regelmatig huilen. Ik gedroeg mij ook niet als een profvoetballer en had schijt aan alles."

Meningen
Ondertussen werd in de media veel over hem gesproken. Buitenstaanders trokken conclusies rondom de ontwikkeling van Hansen. "Ik las dingen over dat ik was 'weggespeeld'. Dat ik alleen maar aan het trainen was en niet bij de selectie zat. Het is natuurlijk niet boeiend wat andere mensen zeggen, maar het doet toch wel wat met je. Ik wil mezelf weer laten zien. Mensen zijn mij misschien een beetje vergeten."

Tags

  • #Hansen

Socials

Gerelateerde artikelen

Thumbunuvarhansen1280

Jong Ajax Skills Challenge #7 | Sontje Hansen en Naci Ünüvar

In de Jong Ajax Skills Challenges strijden twee spelers tegen elkaar in diverse skills games. In de laatste aflevering zien we Sontje Hansen en Naci Ünüvar. Kunnen zij een aanval doen op de bovenste plek bij de crossbar challenge?

Tags

  • #Hansen
  • #Ünüvar

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl