Ajax in de Tweede Wereldoorlog; club zoekt bronnen en nabestaanden

Ajax 1943 1420 Bekerwinst Op DFC AFC002000001 0048
Ajax 1943 1420 Bekerwinst Op DFC AFC002000001 0048

Ajax Erfgoed is bezig met een uitgebreid onderzoek naar de seizoenen en het ledenbestand van de club in de Tweede Wereldoorlog. Hoe zag de woelige periode tussen 1940 en 1945 eruit voor Ajax en zijn Joodse verenigingsleden? Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een publicatie en de onthulling van een plaquette op Ajax’ sportcomplex de Toekomst. Hierbij wordt ook stilgestaan bij de Ajacieden die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.

Tags

  • #Historie

Socials

Een team van betrokken vrijwilligers van de afdeling Erfgoed heeft de afgelopen jaren diepgaand onderzoek gedaan naar de omgekomen leden tijdens WO II. Momenteel worden zij door een externe specialist ondersteund in deze zoektocht.

Beschikt u over informatie en/of bronmateriaal?
De Erfgoed-afdeling is op zoek naar nieuwe bronnen en nabestaanden van (voormalige) leden van de club. Kunt u Ajax helpen aan informatie en/of beschikt u over bronmateriaal of -materialen? Neem dan s.v.p. contact op met Gerard Heuker via erfgoed@ajax.nl.

Gerelateerde artikelen

Header 880

Huntelaar legt krans bij Nationale Sportherdenking

Klaas Jan Huntelaar heeft woensdag tijdens de Nationale Sportherdenking namens Ajax een krans neergelegd bij het Olympisch Stadion. Naast Huntelaar waren onder anderen Louis van Gaal, Evgeniy Levchenko, Anneke van Zanen en Just Spee aanwezig.

Tags

  • #Sportherdenking

Socials

Thumb Eddy Hamel

Eddy Hamel: herinnering aan het tragische lot van een Ajacied

Ter nagedachtenis aan de internationale holocast herinneren we ons het tragische lot van Eddy Hamel, één van de beste spelers van Ajax in de jaren twintig. Tussen 1922 en 1930 speelde hij 125 wedstrijden in het eerste elftal. In 1942 werden Hamel en zijn gezin door de Duitsers opgepakt, waarna ze in het vernietigingskamp Auschwitz werden vermoord.

Tags

  • #Hamel

Socials

Eenprachtigedaad DOC 1280

Ajax Doc | Een prachtige daad

Ajax overhandigt zaterdag bij de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen een plaquette aan de vereniging als dank voor hun rol tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. De Friese voetbalclub gaf jeugdspelers van vier Amsterdamse clubs, waaronder Ajax, onderdak in de winter van 1944-1945. In opdracht van Ajax Erfgoed is een documentaire gemaakt over deze 'prachtige daad'.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials