Oud-Ajacied Inge Danielsson (80) overleden

Danielsson Vs Fey 880 (1)
Danielsson Vs Fey 880 (1)

Ajax ontving donderdag het trieste bericht over het overlijden van Inge Danielsson. De voormalige midvoor van Ajax vierde afgelopen maand zijn tachtigste verjaardag. Danielsson speelde 45 duels als Ajacied en scoorde daarin 27 keer.

Tags

  • #Historie

Socials

De Zweed Danielsson werd geboren op 14 juni 1941 en speelde gedurende zijn actieve carrière vooral in zijn geboorteland. Tussen december 1967 en juli 1969 voetbalde hij in Amsterdam. Danielsson debuteerde op 17 maart 1968 tegen PSV (4-0), een wedstrijd waarin hij direct scoorde.

In zijn eerste half jaar bij Ajax scoorde de aanvaller negen keer in zeven wedstrijden. Een fantastische start. Mede dankzij negen goals van Danielsson werd Ajax in seizoen 1967/1968 voor de derde keer op rij landskampioen. In de kampioenswedstrijd in de Meer tegen ADO tekende Danielsson voor de belangrijke gelijkmaker, waarna Henk Groot uit een penalty de winnende maakte: 2-1. Het was de eerste trilogie in de clubhistorie. Ook het seizoen daarop was de aanvaller belangrijk.

Eerste Europa Cup 1-finale
Zo bereikte Ajax in 1969 voor het eerst in de historie de finale van de Europa Cup I voor landskampioenen. Vooral in dat toernooi maakte Danielsson furore door vijf keer het net te vinden in elf wedstrijden. Vier van zijn vijf goals maakte hij tegen de Portugese grootmacht Benfica, waar wereldspeler Eusebio de absolute ster was. Ajax verloor de eerste kwartfinalewedstrijd tegen de Portugezen in een besneeuwd Olympisch Stadion met 1-3. In de return won Ajax met dezelfde cijfers; Danielsson scoorde op Portugese bodem één keer. Een beslissingswedstrijd bleek noodzakelijk. Het bijzondere duel werd op 5 maart 1969 in Parijs gespeeld.

Zo’n veertigduizend Nederlanders waren naar de Franse hoofdstad afgereisd en zagen Danielsson vooral schitteren in de verlenging van dat beslissingsduel. Na negentig minuten stond de brilstand nog op het bord. In de verlenging schoot Johan Cruijff Ajax naar 1-0. Benfica hing als een bokser in de touwen en Danielsson sloeg de Portugese topploeg met twee goals volledig knock-out. Vooral aan die Europese campagne zal Danielsson als oud-Ajacied altijd herinnerd worden.

Terug naar Zweden
Zijn basisplaats in de verloren Europa Cup I-finale tegen AC Milan was een ander hoogtepunt in de Ajax-carrière van Danielsson. Na het seizoen ‘68/’69 keerde de aanvaller terug naar Zweden waar hij bij zijn oude club Helsingborg IF ging spelen. Danielsson speelde in eigen land verder nog voor IFK Norrköping en Ifö / Bromölla IF. Daarnaast speelde hij zeventien interlands voor Zweden, waarin hij acht keer scoorde. In 1975 hing Danielsson zijn voetbalschoenen aan de wilgen. De oud-Ajacied had na zijn actieve loopbaan als voetballer nog een vloerenbedrijf.

Ajax wenst de nabestaanden van Inge Daniëlsson heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Gerelateerde artikelen

1969-sjaak-swart-over-drieluik-tegen-benfica-dachten-dat-portugezen-niet-tegen-sneeuw-konden

1969: Sjaak Swart over drieluik tegen Benfica: 'Dachten dat Portugezen niet tegen sneeuw konden'

Sjaak Swart speelde in zijn loopbaan 5 maal tegen Benfica. In 1969 moest een 3e en beslissende wedstrijd in Parijs bepalen wie doorging in het Europa Cup 1-toernooi. Ajax liet zich in Amsterdam verrassen door Benfica, de Portugezen waren op de ijsvloer veel beter dan Ajax. Uiteindelijk bleek Ajax over 3 duels de sterkste en ook in 1972 won Ajax van de Portugese topclub door een goal van Swart.

Socials

Europacup1971wembley

Ajax Doc | 'Ajax 1971: de eerste Europa Cup'

Op 2 juni 1971 won Ajax voor het eerst de Europa Cup I. In de finale namen de Ajacieden het op tegen Panathinaikos. Een vroeg en een laat doelpunt zorgden ervoor dat Ajax met 2-0 wist te winnen. Bij terugkeer in Amsterdam werden de Ajacieden en trainer Rinus Michels als helden ontvangen. In deze uitgebreide Ajax Doc gaan enkele hoofdrolspelers ruim vijftig jaar terug in tijd.

Tags

  • #EuropaCup1

Socials