Oud-Ajacied Jan Fransz (84) overleden

Fransz Jan Formaat Web
Fransz Jan Formaat Web

Ajax bereikte zondag het treurige bericht over het overlijden van oud-speler Jan Fransz. De Amsterdammer speelde tussen 1958 en 1960 voor Ajax. Hij kwam in die periode tot 34 officiële duels, waarin hij vijf keer scoorde.

Tags

  • #FRANSZ

Socials

Fransz (van 24 mei 1937) maakte op 4 juni 1958 zijn debuut in een thuisduel met ADO: 1-1. Hij speelde op het middenveld of in de aanval en was met zijn lange rushes en dynamiek een waardevolle kracht in het seizoen 1958/1959.

Fransz kwam in die voetbaljaargang tot 31 wedstrijden in het eerste elftal. De Amsterdammer maakte ook al zijn treffers als Ajacied in die voetbaljaargang. Bekende teamgenoten waren in die periode Sjaak Swart, Cees en Henk Groot, Wim Anderiesen, Bennie Muller en Co Prins.

Drie jaar Ajax
Hoewel Fransz vaak op een basisplek mocht rekenen, was 1958/1959 geen makkelijk seizoen. Onder de Oostenrijkse coach Karl Humenberger speelde Ajax matig, vaak verdedigend voetbal. Het leidde tot een zeer teleurstellende zesde eindnotering in de competitie en een vroege uitschakeling in het bekertoernooi. Ajax moest onder meer nummer vijf - en aartsrivaal - Feyenoord voorlaten op de ranglijst. Sparta werd in 1959 landskampioen.

De nieuwe trainer Vic Buckingham gooide het roer vervolgens flink om. De Engelsman probeerde Ajax te moderniseren en vooral ook aanvallender te laten voetballen. Buckingham zag daarbij geen rol weggelegd voor Fransz.

Waar hij een jaar eerder nog bijna alle wedstrijden speelden, kwam Fransz in het seizoen 1959/1960 vrijwel niet meer in het stuk voor. Vanaf de bank zag hij zijn team het landskampioenschap en de beker winnen. Fransz kwam alleen in actie in de slotfase van het seizoen. Zijn laatste duel werd een zeperd. In de nacompetitie voor Europees voetbal verloor Ajax met Fransz in de voorhoede met 6-1 van Feyenoord.

Vertrek en terugkeer
Het was een teleurstellend einde van de Ajax-carrière van de Amsterdammer, die vervolgens naar eerstedivisionist RCH verkaste. Via Haarlem belandde Fransz bij Blauw-Wit. Van de fusieclub FC Amsterdam zou hij later een clubicoon worden. De kleurrijke Fransz was tot maar liefst 39-jarige leeftijd actief als profvoetballer. Als speler van HFC Haarlem zette hij in 1976 een punt achter een lange loopbaan.

Fransz bleef vervolgens actief in de voetballerij. Hij werd (hoofd)scout bij AZ en trainer van amateurclub AFC’34. Bovendien keerde hij in de jaren negentig terug bij Ajax, als coach van het C-elftal (vergelijkbaar met een derde team).

Fransz werd ook lid van Lucky Ajax, waarmee de band met de club waar het voor hem allemaal begon hecht bleef. Hij woonde reünies en festiviteiten bij, waardoor het contact met zijn teamgenoten van weleer niet verloren ging. In 2013 werd Fransz bij zijn 25-jarig lidmaatschap ook lid van de zogenaamde 'Bordjesclub'.

Jan Fransz is 84 jaar geworden.

Ajax wenst de nabestaanden veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

Tags

  • #FRANSZ

Socials

Gerelateerde artikelen

Geelhuizenfoto

Oud-Ajacied Cor Geelhuijzen (91) overleden

Ajax bereikte woensdag het trieste nieuws over het overlijden van oud-speler Cor Geelhuijzen. De verdediger speelde tussen 1954 en 1960 132 officiële duels in Ajax 1. Geelhuijzen is 91 jaar oud geworden.

Tags

  • #Geelhuijzen

Socials

Eenprachtigedaad DOC 1280

Ajax Doc | Een prachtige daad

Ajax overhandigt zaterdag bij de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen een plaquette aan de vereniging als dank voor hun rol tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog. De Friese voetbalclub gaf jeugdspelers van vier Amsterdamse clubs, waaronder Ajax, onderdak in de winter van 1944-1945. In opdracht van Ajax Erfgoed is een documentaire gemaakt over deze 'prachtige daad'.

Tags

  • #AJAXDOC

Socials

Grijzenhoutthumb

Voormalig assistent-trainer Han Grijzenhout (87) overleden

Ajax ontving vrijdag het verdrietige nieuws over het overlijden van Han Grijzenhout. De geboren Amsterdammer was in de gouden Ajax-periode 1965-1972 assistent-trainer van zowel Rinus Michels als Stefan Kovacs. Grijzenhout is 87 jaar geworden.

Tags

  • #Grijzenhout

Socials