Oud-Ajacied Jody Lukoki (29) overleden

Lukoki Headerfoto 1420
Lukoki Headerfoto 1420

Ajax werd maandag opgeschrikt door het bericht over het overlijden van Jody Lukoki. De rechteraanvaller speelde tussen 2011 en 2013 35 officiële duels in Ajax 1. Hij werd in die periode drie keer landskampioen. Lukoki, die zowel de Nederlandse als Congolese nationaliteit had, is slechts 29 jaar geworden.

Tags

  • #Lukoki

Socials

Lukoki doorliep vanaf 2008 een deel van de jeugdopleiding van Ajax. Vanaf Ajax onder 17 bereikte de kwikzilverachtige aanvaller het Amsterdamse vlaggenschip. Hij kreeg als speler van Ajax O19 (destijds het hoogste elftal binnen de opleiding) het vertrouwen van toenmalig hoofdtrainer Frank de Boer, die Lukoki kende uit zijn periode als jeugdtrainer. Het leidde op 19 januari 2011 tot een debuut in niet zomaar een duel.

Debuutwedstrijd
De thuis-Klassieker tegen Feyenoord was de officiële debuutwedstrijd van Lukoki. Het talent uit de eigen opleiding was tien minuten voor tijd de vervanger van Lorenzo Ebecilio. Ajax won de immer beladen ontmoeting met 2-0. Toby Alderweireld en Miralem Sulejmani maakten de goals in het competitieduel. De rappe rechtsbuiten bleef in zijn debuutseizoen 2010/2011 uiteindelijk steken op twee competitieduels. Hoe gering dat aantal duels ook was; het talent leverde daarmee wel degelijk een bijdrage aan het veiligstellen van de dertigste landstitel en de derde ster op het Ajax-shirt.

In de daarop volgende seizoenen nam zijn Ajax-carrière een kleine vlucht. Zo speelde Lukoki in 2011/2012 al elf wedstrijden onder De Boer. Het seizoen waarin Ajax zijn 31e landstitel won, was het jaar waarin Lukoki onder meer zijn debuut maakte in de UEFA Champions League. Hij maakte ook twee goals. De Ajacied maakte dat voetbaljaar vooral vlieguren bij Jong Ajax. Het seizoen 2011/2012 was zijn eerste bij de Amsterdamse beloften. Lukoki speelde uiteindelijk in totaal 29 duels voor Jong Ajax.

Laatste en beste jaar
Lukoki’s laatste seizoen als Ajacied was, zeker wat zijn statistieken betrof, ook zijn beste jaar in de ArenA. In 2012/2013 deed De Boer in 22 wedstrijden een beroep op de talentvolle buitenspeler. In 2012/2013 scoorde hij drie keer, waarmee zijn totaal aantal goals in Ajax 1 op vijf kwam. In 2013 voltooide de Amsterdamse club de triple door zich voor de derde keer op rij tot kampioen te laten kronen.

Ondanks het toenemende aantal duels bleef de concurrentie fors voor een plek in de Amsterdamse aanval. Lukoki verloor die strijd en werd voor het seizoen 2013/2014 door Ajax verhuurd aan Cambuur. Een seizoen later volgde de transfer naar PEC Zwolle. In Overijssel was Lukoki, net als eerder in Leeuwarden, ook slechts één seizoen actief.

Voorbode
De avonturen in Friesland en Overijssel bleken de voorbode van een toer langs verschillende clubs in Nederland en het buitenland. Zo was de inmiddels ex-Ajacied actief in Bulgarije voor Ludogorets en speelde hij in Turkije voor Yeni Malatyaspor. Bij alle clubs was Lukoki telkens maar kort actief. 

Begin dit seizoen presenteerde FC Twente Lukoki als aanwinst, maar ook die samenwerking bracht niet het succes waarop door beide partijen werd gehoopt. Sterker nog, ook dit hoofdstuk eindigde in mineur. Lukoki speelde geen enkel duel voor de Tukkers. Nadat de club en de (dan geblesseerde) speler in februari contractontbinding overeen waren gekomen, zat Lukoki zonder club. De buitenspeler kwam daarnaast in totaal drie keer uit voor het nationale team van Congo. 

Het was, naar maandag pijnlijk duidelijk is geworden, het eindstation van een voetbalcarrière die ruim tien jaar terug nog zo veelbelovend begon.

Ajax wenst de nabestaanden van Lukoki veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

Tags

  • #Lukoki

Socials

Gerelateerde artikelen

Header (7)

 Oud-Ajacied Jan Ditmeijer (93) overleden 

Ajax ontving dinsdag het trieste bericht over het overlijden van oud-Ajacied Jan Ditmeijer. De aanvaller speelde in de jaren vijftig elf duels in Ajax 1 en scoorde daarin vijf keer. Ditmeijer is 93 jaar geworden.

Tags

  • #Ditmeijer

Socials

Van Thijjn Gemeente

Voormalig burgemeester en Ajax-lid Ed van Thijn (87) overleden

Ajax ontving zondag het verdrietige nieuws over het overlijden van Ed van Thijn. Het lid van Ajax was tussen 1983 en 1994 burgemeester van Amsterdam en speelde in die tijd een grote rol bij de eerste stappen richting de ontwikkeling en realisatie van de Amsterdam ArenA, de latere Johan Cruijff ArenA.

Tags

  • #VanThijn

Socials