Oud-doelman Boomgaard (78) overleden

Boomgaard Ron 1920
Boomgaard Ron 1920

Ajax bereikte vrijdag het verdrietige bericht over het overlijden van oud-speler Ron Boomgaard. De doelman kwam tussen april 1964 en maart 1966 tot dertien officiële duels in Ajax 1. Boomgaard is 78 jaar geworden.

Tags

  • #Boomgaard

Socials

De geboren Amsterdammer (10 oktober 1944) was selectielid in een roerige, maar belangrijke periode in de clubhistorie. Na het doorlopen van de jeugdopleiding debuteerde Boomgaard op 19 april 1964 in de thuiswedstrijd tegen MVV. De Ajax-ploeg van Jack Rowley won die middag met 3-1, maar moest in de daaropvolgende vijf resterende competitieduels nog flink aan de bak om aansluiting met de subtop te behouden. De Amsterdammers sloten het seizoen uiteindelijk af met een vijfde plek, negen punten achter landskampioen en stadgenoot DWS.

Michels en Cruijff
In het seizoen daarop (1964/1965) werd Ajax zelfs dertiende. Het aantreden van trainer Rinus Michels en het debuut van jeugdspeler Johan Cruijff zorgden dat voetbaljaar desondanks voor een ommekeer. Ajax vond in de jaren daarna de weg omhoog en zou zelfs de wereldtop bereiken.

Ajax 1964 1965 Oa Doelman Boomgaard 900

Boomgaard was ook in het eerste volledige seizoen van Michels reservekeeper. Nadat hij eerst Bertus Hoogerman voor zich moest dulden, was in 1965/1966 Gert Bals eerste keus onder de lat. De met 7-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen Veendam - op 17 maart 1966 in het Olympisch Stadion - was het laatste optreden van Boomgaard. De Amsterdammer had geen sportief aandeel in de landstitel die zijn club twee maanden later veiligstelde. Hij speelde in zijn laatste seizoen alleen dat bekerduel.

Drie strafschoppen gestopt
Boomgaard beleefde zijn absolute hoogtepunt anderhalf jaar eerder in de uitwedstrijd tegen MVV op 13 september 1964. Hij stopte die dag liefst drie strafschoppen. Ondanks de geringe speeltijd die hij bij Ajax kreeg, bleef Boomgaard de club ook na zijn carrière trouw.

Nadat hij onder meer doelman was geweest van Haarlem en Blauw-Wit keerde Boomgaard in 2006 via Lucky Ajax terug. Daarbij was hij vaak toeschouwer bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal en bij duels op sportcomplex de Toekomst. Boomgaard was sinds 2020 ook een trots lid van de Bordjesclub, de club voor leden die minimaal 25 jaar Ajax-lid zijn.

Ajax wenst de nabestaanden van Boomgaard veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.

Gerelateerde artikelen

Schrijvers Piet Necro Thumb 900 AFC006000007 602

Voormalig Ajax-doelman Piet Schrijvers (75) overleden

Ajax werd donderdag opgeschrikt door het overlijden van zijn oud-doelman Piet Schrijvers. ‘De Beer van De Meer’, zoals een bijnaam van hem luidde, speelde maar liefst 356 wedstrijden voor Ajax. Schrijvers vierde als Ajacied vijf landskampioenschappen. Hij worstelde de laatste jaren met zijn gezondheid. Schrijvers overleed woensdag en is 75 jaar geworden.

Tags

  • #Schrijvers

Socials

Geelhuizenfoto

Oud-Ajacied Cor Geelhuijzen (91) overleden

Ajax bereikte woensdag het trieste nieuws over het overlijden van oud-speler Cor Geelhuijzen. De verdediger speelde tussen 1954 en 1960 132 officiële duels in Ajax 1. Geelhuijzen is 91 jaar oud geworden.

Tags

  • #Geelhuijzen

Socials