Overmars: 'De transfermarkt wordt steeds gekker'

De winterse transferperiode is weer voorbij. Directeur voetbalzaken Marc Overmars maakt de balans op na een relatief rustige januarimaand.

Tags

  • #Overmars

Socials

De transferdeadline ligt weer achter ons. Bij Ajax bleef het relatief rustig, maar directeur voetbalzaken Marc Overmars ziet wel een negatieve trend. "De transfermarkt wordt steeds gekker.  Eigenlijk zouden ze misschien de tussentijdse transferperiode korter moeten doen. Dan moet iedereen verder en kan je geen spelers bij elkaar weghalen. Dat geeft rust. Bij ons is het rustig geweest. Ik zeg vaak: als je de laatste dagen nog moet repareren dan is dat geen goed teken."

Realistisch blijven
Ajax maakte de afgelopen transfertijd geen grote klapper met een inkomende transfer. "Het is geen geheim dat we bezig zijn geweest om Steven Bergwijn naar Ajax te halen, voor nu en voor de toekomst. Maar je moet ook realistisch blijven. Elke club heeft twee zware jaren achter de rug. Wij als directie vonden het in deze onzekere tijd niet goed het hele financiële pakket in te zetten."

"Normaal duw je door. Wij hebben geen problemen om te investeren in het voetbal. Zoals vorig jaar met Sébastien Haller was prima. Dat wil je zo snel mogelijk afronden, maar nu is de tijd onzeker. Het wordt financieel allemaal maar gekker. Je verwacht een beetje een realistische blik op dingen. Maar je ziet dat het qua contracten niet minder wordt."

David Neres vertrok deze winter wel bij Ajax. "De transfer van Neres was voor beide partijen de beste optie", vertelt Overmars. "We hebben altijd voor het sportieve gekozen en hem erbij gehouden. Nu is Antony hem heel snel voorbijgegaan. Gelukkig konden ze het van elkaar goed hebben dat ze gewisseld werden. Daardoor kon je het goed houden. Maar nu was wel het moment. Hij heeft ons sportief goede dingen gebracht. Denk aan de Madrid-goals, de Juventus-goals, andere belangrijke goals. Als dan de transfersom wat minder is, dan is dat maar zo."

‘Kinderen mogen fouten maken’
Ajax verraste nog wel met de huur van Mohamed Ihattaren. Overmars legt het plan met hem uit. "We hebben met hem gesproken en gezegd dat hoe het gaat bijna altijd of voor een groot deel aan jezelf ligt. We hebben het hier over een kind van negentien jaar. Als kind mag je fouten maken. Daar moet je van leren en snel weer bergopwaarts. Daar moeten wij hem bij helpen, maar het ligt bij hemzelf. Het kan een succes worden, want hij heeft veel talent, maar het kan ook geen succes worden. Met deze optie dat we hem kunnen huren en tegen een kleine koopsom kunnen overnemen, lopen we geen grote schade op."

Al eerder legde Ajax Brian Brobbey vast. "Zoals iedereen wel weet hebben Erik en ik tegen hem gezegd dat hij welkom was. Hij past goed in de groep omdat hij ook uit de eigen jeugd kwam. Hier spelen jongens die twaalf jaar samen de opleiding hebben doorlopen. Nu past hij ook supergoed in de groep. Het is zonde dat hij na zo’n start een vervelende blessure heeft. Ik hoop dat er een vervolg aan deze maanden komt. Maar dat ligt aan Leipzig."

‘Alleen maar nadelen’
Dan behield Ajax ook nog Nico Tagliafico, die eigenlijk op de nominatie stond naar Spanje te verhuizen. "Om Nico te behouden, was best lastig”, bekent Overmars. "Ik gun Nico van alles, maar we moeten ook zorgen dat we niet in onze eigen voet schieten.  We kwamen niet tot een goede oplossing. Natuurlijk is dat voor hem zonde, want FC Barcelona heeft nog steeds een fantastische naam. Het is nu zuur voor hem dat hij bij ons minder speelt, maar een transfer ging nu niet. We hebben een bredere selectie nodig. Er zal maar iets gebeuren waardoor je een jeugdspeler moet neerzetten en er zal iets misgaan…. Ik hoop voor Nico dat er aan het einde van het seizoen iets moois komt. Maar aan deze deal zaten alleen maar nadelen voor Ajax."

Met welk gevoel sloot Overmars de transferperiode af? "Ach, we zijn alweer bezig met de zomer. Maar eerst hebben we nog een zware klus in de competitie. We willen niet dat PSV in onze nek hijgt. Hopelijk kunnen we in de Champions League iets moois laten zien. Tegen Benfica moeten we top zijn en daar leven we naartoe."

Tags

  • #Overmars

Socials

Gerelateerde artikelen

Ihattaren1280

Ajax huurt Mohamed Ihattaren van Juventus

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Juventus en Mohamed Ihattaren. De 19-jarige speler, die op meerdere posities inzetbaar is, wordt per direct gehuurd van de Italiaanse club waar hij onder contract staat. De huur kent een looptijd van bijna een jaar, tot en met 31 december 2022. In de overeenkomst is een optie tot koop opgenomen.

Tags

  • #Ihattaren

Socials

Overmarsfoto (1)

Ajax verlengt contract Marc Overmars

De Raad van Commissarissen (RvC) van AFC Ajax NV is voornemens het contract met Marc Overmars te verlengen tot en met 30 juni 2026. Dit met inachtneming van de geldende procedure, waardoor de directeur voetbalzaken na de nog uit te schrijven Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) door de RvC kan worden herbenoemd voor de nieuwe periode. De huidige termijn van Overmars loopt tot en met november 2024.

Tags

  • #Overmars2026

Socials