Pier Eringa nieuwe voorzitter Raad van Commissarissen

Eringa Header 1280
Eringa Header 1280

In de Johan Cruijff ArenA vond dinsdag de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) plaats. Tijdens deze BAVA is de benoeming van Pier Eringa als commissaris geformaliseerd. De benoeming van Eringa geldt voor een periode van drie jaar en acht maanden, tot en met de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) in november 2026.

Tags

  • #Eringa

Socials

Eringa (19 juni 1961) is de opvolger van Leen Meijaard als voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van AFC Ajax NV, die vandaag formeel aftrad. Meijaard was lid van de RvC sinds 14 april 2016 en vanaf 16 november 2018 tevens voorzitter. Hij deelde bij de AVA van 11 november 2022 mee niet in aanmerking te willen komen voor een derde termijn.

Carrière
Eringa begon zijn carrière bij de politie (van inspecteur tot hoofdcommissaris en korpschef), was daarna onder andere Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis en President-Directeur van ProRail. Was daarna CEO van vervoersmaatschappij Transdev en interim bestuurder bij het Reinier Haga Ziekenhuis. Eringa is op 15 januari 2023 gestart als Voorzitter van de Raad van Bestuur van Gelre ziekenhuizen.

De 61-jarige Eringa heeft grote affiniteit met voetbal in het algemeen en met Ajax in het bijzonder. Hij is goed ingevoerd in de voetbalwereld door zijn functie als Voorzitter van de Raad van Toezicht amateurvoetbal bij de KNVB (die in december 2022 is afgelopen vanwege het verstrijken van zijn tweede benoemingstermijn). Hij heeft in deze functie mede invulling gegeven aan het verbeteren van een veilig werk- en sportklimaat binnen de KNVB.

Verbinding
Eringa: "Ik kijk er naar uit om de opgedane ervaring als bestuurder en als toezichthouder, waaronder acht jaar bij de KNVB, te gaan gebruiken in mijn nieuwe rol bij Ajax. Ik wil samen met de andere leden van de RvC een bijdrage leveren aan nieuwe sportieve successen, de verdere groei en verdere professionalisering van de organisatie en aan een gezonde werk- en sportcultuur. Wij zijn er als RvC om te helpen de randvoorwaarden te creëren en om de directie te steunen en uit te dagen, waarbij verbinding voor mij een belangrijke factor is. Met respect voor het verleden de blik gericht op de toekomst. Het is nu nog zaak om spoedig een geschikte voetbalcommissaris te vinden, dan is ons team compleet."

Bij de BAVA werd ook PricewaterhouseCoopers Accountants NV (PwC) als externe accountant voor het boekjaar 2023/2024 benoemd. PwC volgt daarmee Deloitte Accountants op, die de afgelopen jaren zorg hebben gedragen voor de controle van de jaarcijfers.

Tags

  • #Eringa

Socials

Gerelateerde artikelen

Meijaard 1280

Meijaard formeel afgetreden: 'Mooie tijd gehad bij Ajax'

Tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) in de Johan Cruijff ArenA is Leen Meijaard formeel afgetreden als voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van AFC Ajax NV. Meijaard was lid van de RvC sinds 14 april 2016 en vanaf 16 november 2018 tevens voorzitter. Hij deelde bij de AVA van 11 november 2022 mee niet in aanmerking te willen komen voor een derde termijn.

Tags

  • #Meijaard

Socials

VD Sar Header 1280

Ajax verlengt contract Edwin van der Sar

De Raad van Commissarissen (RvC) van AFC Ajax NV is voornemens het contract met Edwin van der Sar te verlengen tot en met 30 juni 2025. Dit met inachtneming van de geldende procedure, waardoor de algemeen directeur na de aankomende Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) door de RvC kan worden herbenoemd voor de nieuwe periode. Deze AVA vindt plaats op 11 november 2022. De huidige termijn van Van der Sar loopt tot en met november 2023.

Tags

  • #VanderSar

Socials

Menno 880

Ajax verlengt contract Menno Geelen

De Raad van Commissarissen (RvC) van AFC Ajax NV is voornemens het contract met commercieel directeur Menno Geelen te verlengen tot en met 30 juni 2026.

Tags

  • #Geelen

Socials