Rapper Idaly verzorgt muziek voor Ajax-docu: 'Het was een eer dat het drietal mij koos'

Header Idaly 1280
Header Idaly 1280

In de exclusieve documentaire 'AJAX: Parels van Amsterdam' worden Jurriën Timber, Devyne Rensch en Ryan Gravenberch één Ajax-seizoen intensief gevolgd. De Amsterdamse rapper Idaly werd gevraagd de muziek te verzorgen. "Er zijn veel gelijkenissen tussen het pad van de boys en dat van mij."

Tags

  • #ParelsvanAmsterdam

Socials

De 26-jarige Idaly kende alleen Gravenberch persoonlijk voordat hij aan de slag ging voor de documentaire. "Ryan en ik zijn allebei opgegroeid in de Amsterdamse wijk IJburg. Hij kent mijn broertje en is een jongen uit de buurt. Vroeger zagen we hem al vaker bij het zaalvoetballen. Door Ryan ben ik in contact gekomen met de andere twee. We volgden elkaar al op social media, maar sinds de start van het project heb ik Devyne en Jurriën écht leren kennen."

Hele eer
"Ajax benaderde mij en vertelde over het idee van de documentaire. Ze wilden daar natuurlijk muziek aan koppelen en Ryan, Jurriën en Devyne noemden mijn naam. Het was een eer dat het drietal mij koos voor de muziek. Ik hoorde tijdens het eerste gesprek dat ze mijn nummers vaker luisterden, een heel mooi gevoel," ging Idaly verder. De rapper en Ajax-supporter kwam voor het eerst in de Johan Cruijff ArenA zonder dat er een wedstrijd bezig was. "We hadden een afspraak in het stadion in een rustige setting. Alles werd besproken. Ik was direct heel enthousiast over de plannen."

De tracks die in de documentaire aan bod komen zijn: Destiny, Eenzaam en Broeders. "Tijdens de eerste sessies bespraken we hoe we bepaalde onderwerpen zoveel mogelijk in de muziek konden laten terugkomen. Met name de thema’s broederschap, eenzaamheid en succes waren belangrijk. Het zijn onderwerpen die zowel binnen als buiten het veld voorbijkomen. 'Broeders' is bijvoorbeeld gericht op de gebroeders Timber."

Raakvlakken tussen momenten uit zijn carrière en die van de voetballers ziet Idaly genoeg. "Eenzaamheid komt ook voorbij. Op het moment dat Gravenberch geblesseerd raakt in de documentaire, krijgt hij daarmee te maken. Dat zijn ook zaken die ik meemaak als ik alleen in de studio zit. Dan moet ik het ook alleen doen, waardoor er heel veel gelijkenissen zijn binnen het pad van de voetballers en dat van mij."

Het lot
"Het nummer 'Destiny' gaat over het lot en dat er altijd geloof is dat je op de juiste weg bent. Als je toegewijd bent en hard blijft werken dan is er maar een uitkomst: succes. De route van de Ajax-jeugd naar het debuut in het eerste is daar een goed voorbeeld van. De single omschrijft het geloof en de overtuiging dat het gaat lukken, dat niks je daarvan kan weerhouden. Het is het lot en daar geloof ik zelf heel erg in."

Het maken van opofferingen om zo het doel te bereiken is iets wat Idaly als grootste overeenkomst ziet tussen hem en de drie voetballers. "Naar feestjes gaan doe je niet als je in de jeugd van Ajax speelt of als je iets wil opbouwen in de muziek. Je bent continu bezig met het doel, in mijn geval in de studio en zij op het veld. Het is de toewijding die je geeft aan hetgeen je wil bereiken. Daar moet je onvoorwaardelijk voor blijven gaan."

Droom
De Johan Cruijff Arena vormt het podium voor de fraaie videoclip van de track 'Destiny'. "Dat zijn dingen waar ik als kind alleen maar van kon dromen. Het hele stadion was voor ons, een prachtig moment. Mijn omgeving en ik zijn allemaal fanatieke supporters van de club, het was geweldig."

Nu de sessies in de studio voorbij zijn, hebben de vier nog altijd contact. "Ik stuur ze altijd een berichtje voor de wedstrijd en heb veel bewondering voor ze. De boys zijn heel toegewijd en werken hard. We versterken elkaar omdat onze carrières raakvlakken hebben. Ik heb er veel vertrouwen in dat zij over tijdje de kern van het Nederlandse voetbal vormen."

De documentaire 'AJAX: Parels van Amsterdam' is sinds 7 oktober exclusief te zien op Prime Video. De tracks zijn te beluisteren via de officiële Ajax-playlist op Spotify.

Gerelateerde artikelen

Header Goed 1280

In beeld | Documentaire 'AJAX: Parels van Amsterdam' in première

De documentaire 'AJAX: Parels van Amsterdam' is zondag in première gegaan in de Pathé naast de Johan Cruijff ArenA. De exclusieve documentaire waarin Jurriën Timber, Devyne Rensch en Ryan Gravenberch een heel seizoen intensief worden gevolgd was voor genodigden te zien in de bioscoop.

Tags

  • #ParelsvanAmsterdam

Socials

Thumb Goed Parels

Officiële trailer | 'AJAX: Parels van Amsterdam'

Ajax heeft een exclusieve documentaire voor Prime Video geproduceerd. Jurriën Timber, Ryan Gravenberch en Devyne Rensch zijn het afgelopen seizoen intensief gevolgd. De officiële trailer van 'AJAX: Parels van Amsterdam' is nu te zien.

Tags

  • #ParelsvanAmsterdam

Socials