Regeer: ‘Oog rustig, maar kan heel hard zijn’

Youriregeer1280
Youriregeer1280

Aanvoerder van Jong Ajax, vlak voor de jaarwisseling zijn officiële debuut in Ajax 1 en voor het eerst mee op een wintertrainingskamp met de hoofdmacht; voor Youri Regeer kon 2021 niet beter eindigen en 2022 niet beter beginnen. De achttienjarige multifunctionele speler zit goed in zijn vel en is na een korte onderbreking rondom de feestdagen klaar om te vlammen. "Ik heb zin in de tweede seizoenshelft."

Tags

  • #Regeer

Socials

Het is dag twee van het inmiddels afgebroken trainingskamp in het Portugese Quinto de Lago en Ajax heeft net twee keer getraind. In de lobby van het hotel komt Regeer in adidas-kledij aangelopen. "Is het interview hier?"

De jongeling gaat zitten en is klaar voor een kort vraaggesprek. Over zijn debuut, kwaliteiten, ontwikkeling en meer. "Het is top hier", laat hij weten. "Een perfect hotel, mooie omgeving, en wát een veld."

Regeer traint in Nederland vaker mee met de equipe van Erik ten Hag en zit de laatste wedstrijden voor de winterbreak al steevast op de bank bij wedstrijden van het eerste elftal. Zijn status ten opzichte van de andere talenten die zijn opgeroepen is wellicht iets anders, maar anders gedragen doet Regeer zich niet. 

Interview take-over
Kenneth Taylor en Brian Brobbey komen aanlopen. De boezemvrienden zijn herenigd, schuiven aan en nemen het gesprek over. "Youri, wat ben je aan het doen?"

"Ik doe een interview", antwoordt Regeer. "Deze man doet een interview…", lacht Brobbey. "Laat mij eens kijken naar de vragen. Ik zie er een aantal, maar wil niets wissen. Wat zijn je kwaliteiten? Je staat op 6, 2, 3. Misschien kan je ook keeper zijn?" De jongens schateren, maar Regeer geeft kalmpjes antwoord. "Ik denk dat ik veel loopvermogen heb, tweebenig ben en aanvallend mijn steentje bij kan dragen."

"Dat is zeker waar", zegt Taylor. "Hoe heb je eigenlijk je debuut ervaren?", vraagt zijn teamgenoot gelijk door. Regeer geeft weer antwoord. "Die vraag heb ik net ook beantwoord, maar ondanks een lege Johan Cruijff ArenA was het een heel speciaal moment omdat je daar als kleine jongen van droomt." Brobbey laat weten trots te zijn op zijn ploegmaat en staat op. Ze moeten verder.

"Waar waren we gebleven?", vraagt Regeer. "O ja…" Hij weet het weer. "Ik zit er misschien dichter tegenaan gezien de laatste maanden, maar in principe heb ik nog niets bereikt. Ik heb mijn debuut gemaakt, maar Kristian Hlynsson, Amourricho van Axel Dongen en eerder Naci Ünüvar ook. We moeten met z’n allen werken voor een plek."

Waar Regeer captain is bij de beloften en veel verantwoordelijkheid voelt, stelt hij zich bij het eerste elftal wat meer op de achtergrond op. "Ik heb hier nog geen grote stem. Natuurlijk praat je in het veld, maar ik ga hier geen mensen op hun falie geven."

"Ik oog rustig, maar kan heel hard zijn", vervolgt hij. "Binnen het veld gaat alles om winnen voor mij. Wat binnen het veld gebeurt, gebeurt echter binnen het veld en buiten het veld zijn we even goede vrienden. Ik bedoel niets persoonlijk, ik wil gewoon het beste voor het team.’

Leergierigheid
Regeer is leergierig en kijkt graag naar anderen. Nu hij vaker op de positie van rechtsback speelt, probeert hij dingen over te nemen van Noussair Mazraoui, Jurriën Timber, Devyne Rensch en Sean Klaiber. "Als ik tv kijk of in het stadion zit, kijk ik naar hoe zij het doen. Hoe zij handelen, positie kiezen of keuzes maken. Ik leer veel, zeker in het verdedigende opzicht. Dat is ook nog een verbeterpunt voor mij."

Van wie Regeer ook veel opsteekt is John Heitinga. De trainer van Jong Ajax is veel met zijn spelers bezig en daar is Regeer content mee. "Hij had al een heel grote invloed bij mij in de O19. De vraag was destijds of ik de voorbereiding zou meedraaien met de O17 of O19. Heitinga heeft mij naar de O19 gehaald en ervoor gezorgd dat als ik niet goed genoeg was, ik een stap terug zou doen. Sindsdien ben ik nooit meer teruggegaan naar de O17 en sloot ik later zelfs aan bij Jong Ajax."

Regeer weet prima te duiden wat de specifieke kwaliteiten zijn van Heitinga. "Hij is een heel rustige trainer, die duidelijk is naar je. Hij kan goed met ouders overweg en blijft dicht bij zichzelf. Dat is denk ik zijn grootste kwaliteit."

Weg der geleidelijkheid
Via de weg der geleidelijkheid wil Regeer naar de top. Van SV Zandvoort naar Rijnsburgse Boys en via ADO Den Haag naar Ajax. "Elke stap is er één omhoog’, vertelt hij. "ADO is een heel goede leerschool voor mij geweest. Daar gaat het niet om mooi voetbal, enkel de punten en overleven. Dat ik twee jaar later naar Ajax ben gegaan, heeft mij denk ik super goed gedaan."

Regeer liep een aantal jaar voor zijn overgang naar Amsterdam stage in de hoofdstad, maar werd toen afgewezen. Excelsior wilde hem wél, maar de reistijd gooide roet in het eten. Bij AZ kon hij ook niet aan de bak, maar ADO was snel overtuigd. "Die trainer zag na een kwartier genoeg. Een jaar later hadden andere clubs interesse, maar heb ik de boot afgehouden. Het jaar daarna had Ajax interesse en ben ik naar de club gegaan die ik al sinds jongs af aan support."

Vijf jaar Ajax
Regeer zit nu vijf jaar bij Ajax en klopt op de deur van het eerste elftal. Hij vindt het gaaf om op het veld te staan met spelers waar hij als kind tegenop keek. "Vroeger keek je naar het WK 2010 of 2014 en zag je Heitinga, Maarten Stekelenburg en Daley Blind. Nu sta je samen met hen op het veld. Maar ook Dusan Tadic; als je kijkt naar pure professionaliteit, dan is hij een geweldig voorbeeld. Hij is een op en top prof, die voor de training zijn eigen ding doet en na de training langer blijft. Daarbij is hij ook veel bezig met de jonge jongens."

Met talloze inspiratiebronnen om zich heen weet Regeer waar hij in 2022 naar toe wil werken. "Dit seizoen hoop ik op nog meer speelminuten in Ajax 1, maar ik blijf realistisch. Als iedereen fit blijft, heb je genoeg spelers die vóór mij in de pikorde staan. Het is zaak hard te blijven trainen en goed te spelen in Jong Ajax."

Aan zijn werkethos en multifunctionaliteit zal het niet liggen. "Ik doe elke dag krachttraining en mijn kijkgedrag in de aannames is ook verbeterd. Verder kan het beide kanten op. Voor een trainer is multifunctionaliteit ideaal, maar op een gegeven moment focus je ook graag op een vaste positie. Maar laten we eerst maar eens meer minuten in Ajax 1 maken. Als je daar basisspeler bent, komt de rest vanzelf."

Tags

  • #Regeer

Socials

Gerelateerde artikelen

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl