🎥 Reportage | 'Ik eet stamppot alleen omdat het gezond is'

Kristian Hlynsson timmert aardig aan de weg bij Ajax. De pas 18-jarige IJslander speelde in korte tijd tweemaal mee met het eerste elftal en scoorde daarin ook nog eens twee keer. Tijd voor een nadere kennismaking met de look-a-like van Kevin de Bruyne.

Tags

  • #Hlynsson

Socials

"Ik ben in Denemarken geboren, maar na anderhalf jaar ben ik naar IJsland verhuisd”, vertelt de aanvallende middenvelder, die op zijn twaalfde neerstreek in Engeland. "Mijn broer kreeg een contract bij Norwich City en mijn vader en ik zijn toen ook meeverhuisd. Ik heb er één jaar bij de O13 gespeeld.”

En sinds twee jaar is Amsterdam zijn thuisbasis. Dat bevalt goed, ook al was het begin moeilijk. "Ik moest mijn familie verlaten en mijn eigen leven opbouwen. Dat hakt er bij iedereen in."

Waardering voor IJslandse natuur
Hlynsson diende ook de (natuurlijke) pracht en praal van zijn vaderland achter zich te laten. "Nederland is helemaal plat...In IJsland heb je veel bergen en mooie dingen.” En dan na een korte pauze: "Als je in IJsland woont waardeer je dat niet zo, totdat je weer thuiskomt.”

Zijn oudere broer Agust kwam al ter sprake. Een inspiratiebron voor de jongere Kristian. "Hij was altijd mijn voorbeeld: als voetballer, maar ook als mens. We hebben samen ook bij de O21 van IJsland gespeeld. Hij stond links op het middenveld en ik rechts.” De 21-jarige Agust speelt momenteel op huurbasis bij Valur in IJsland.

Hlynsson tijdens een training van Ajax 1 in gesprek met Steven Berghuis.
Hlynsson tijdens een training van Ajax 1 in gesprek met Steven Berghuis.

Steun aan gastouders
Hlynsson woont nu samen met zijn gastouders Margriet en Frans. Dat bevalt goed. "Ouderkerk is een leuk dorp. Ik woon dicht bij de club en dicht bij Amsterdam. Het is allemaal goed aan te fietsen.”

Zijn gastouders vormen een belangrijke steun in zijn ambitie om te slagen bij Ajax. "Ze zijn altijd heel aardig voor me en geven me ook veel ruimte. Na de training kan ik gelijk naar mijn kamer om te leren of een dutje te doen. We eten wel altijd samen.”

Gezonde stamppot
Ook een traditioneel, Nederlands gerecht komt wel eens op tafel: stamppot. Een favoriet van de IJslander? "Het is gezond, daarom eet ik het”, zegt Hlynsson met een knipoog.

Hlynsson wordt qua uiterlijk wel eens vergeleken met een topvoetballer uit de Premier League. Fans noemden hem in de comments op social media al eens ‘Young KDB’. "Ze zeggen dat ik op Kevin de Bruyne lijk, maar zelf zie ik het niet. Hooguit mijn kapsel.”

  • Check hier de samenvatting tegen Excelsior Maassluis, waarin Hlynsson de 7-0 maakte (goal op 07.42)
  • Check hier de samenvatting tegen Barendrecht, waarin Hlynsson de 4-0 maakte (goal op 09.40)

Gerelateerde artikelen

Hlynsson 880

Hlynsson: 'Denk dat mijn familie trots is'

Kristian Hlynsson verlengde zijn contract tot en met 2026. De IJslander zette een dag na zijn achttiende verjaardag zijn handtekening en is trots langer bij Ajax te zullen zijn.

Tags

  • #Hlynsson

Socials

Hlynson1280

Kristian Hlynsson verlengt contract  

Ajax en Kristian Hlynsson hebben overeenstemming bereikt over een nieuw contract. De nieuwe verbintenis van de 18-jarige aanvallende middenvelder gaat in op 1 februari en loopt tot en met 30 juni 2026. Het oude contract van Hlynsson liep tot medio 2023.

Tags

  • #Hlynsson

Socials