Rosales: 'Geweldig om mijn ex-ploeggenoten te zien schitteren in Zuid-Afrika'

Rosalesheader
Rosalesheader

Een onvervulde WK-droom. Mauro Rosales won als jeugdinternational van Argentinië alle mogelijke prijzen, speelde de finale van de Copa América tegen Brazilië, maar WK-deelname ontbreekt op het cv van de Argentijn. De voormalig vleugelaanvaller van Ajax liep in 2006 tegen Willem II een enkelblessure op. De droom om erbij te zijn op het WK van dat jaar was daarmee vervlogen. Desondanks kijkt de 41-jarige Rosales terug op een prachtige carrière en is hij een fanatiek supporter van de Argentijnse nationale ploeg.

Tags

  • #WK2022

Socials

Ajax heeft in de roemrijke geschiedenis spelers van 51 nationaliteiten in dienst gehad. Prachtige spelers, van wie velen ook voor hun land zijn uitgekomen. Hun land staat met een nieuwe generatie voetballers op het eindtoernooi. Nu het WK 2022 is losgebarsten vinden wij het een mooi moment om enkele van onze oud-spelers weer eens aan het woord te laten. In deze aflevering: Mauro Rosales.

'Ajax was mijn thuis'
Rosales, die tussen 2004 en 2007 het Amsterdamse rood en wit droeg, bewaart mooie herinneringen aan zijn periode als Ajacied. "Het was een geweldige tijd", zegt hij zonder enige twijfel in zijn stem. "Ik mocht onderdeel uitmaken van een waanzinnig team en heb mijn spel verder kunnen ontwikkelen. Ik zal Ajax voor altijd dankbaar zijn voor deze prachtige periode. Ik heb mijn kwaliteiten kunnen etaleren op het hoogste Europese podium, de UEFA Champions League. Daarnaast heb ik ook intens genoten van mijn treffers in de Klassiekers tegen Feyenoord."

Maxwell speelde gedurende Rosales' beginperiode in Amsterdam een enorm belangrijke rol in het leven van de Argentijn. De ex-Ajacied kon altijd terugvallen op de Braziliaanse linksback, die ook Spaans sprak. "Ik sprak op het moment dat ik in Nederland arriveerde nog geen Engels en hij hielp mij deze periode bijzonder goed." Maxwell, die zelf al enkele jaren voor Ajax speelde, liet zijn Argentijnse ploeggenoot alles zien en gaf hem advies.

'Mijn ploeggenoten waren mijn familie'
"Daarna nam ik mijn verantwoordelijkheid om wat meer op eigen benen te gaan staan. Ik begon beter te communiceren met mijn ploeggenoten en kreeg hechte banden met jongens als Klaas Jan Huntelaar, John Heitinga, Hedwiges Maduro en Yannis Anastasiou." Rosales verhuisde op 23-jarige leeftijd van Zuid-Amerika naar Europa, waardoor hij zijn familie veel minder zag. "Ajax was op dat moment mijn thuis en mijn ploeggenoten waren mijn familie. Zij hebben mij geholpen in het proces een échte man te worden."

Ex-ploeggenoten Huntelaar, Heitinga, Maarten Stekelenburg, Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart bereikten op het WK in 2010 de finale. Die prestatie maakte ook Rosales trots. "Toen ik bij Ajax speelde waren dit allemaal nog jonge jongens. Het was mooi om de ontwikkeling te zien die zij doormaakten, vanaf het moment dat ik in Amsterdam arriveerde tot aan de WK-finale. Geweldig om mijn ex-ploeggenoten jaren later te zien schitteren in Zuid-Afrika."

Wereldkampioen met Argentinië O20
Rosales kijkt ook met warme gevoelens terug op zijn periode als international van Argentinië. Hij speelde onder meer samen met de Argentijnse vedettes Gabriel Batistuta, Hernán Crespo, Carlos Tevez én Lionel Messi. De ex-Ajacied werd in 2001 wereldkampioen met Argentinië O20, behaalde de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 2004 en was datzelfde jaar ook actief op de Copa América, waar de Argentijnen na verlenging de strafschoppenserie verloren van gastland Brazilië.

Fatale enkelblessure
"We speelden zes tot zeven jaar lang met vrijwel dezelfde, fantastische ploeg. We wonnen bijna alles, het was echt een geweldige periode. Zeventig procent van de spelers uit het team waarmee we wereldkampioen werden in 2001, won ook de gouden medaille in Athene", aldus Rosales.

Na de verloren Copa América-finale moesten de Argentijnen zich voorbereiden op het WK 2006. "Dat was het moment dat ik naar Ajax kwam. Ik liep in de wedstrijd tegen Willem II een zware enkelblessure op, waardoor ik het WK in Duitsland aan me voorbij moest laten gaan. Ik kijk terug op een mooie interlandcarrière, maar het is erg jammer dat ik nooit een WK heb kunnen spelen."

Diego Armando Maradona is volgens Rosales samen met Messi de beste Argentijnse voetballer die zijn vaderland ooit heeft voortgebracht. De voormalig rechtsbuiten van Ajax ontmoette zijn grote idool 'Pluisje' ooit in het Argentijnse Rosario. Maradona kwam een wedstrijd van Newell's Old Boys bekijken, de club waar Ajax Rosales oppikte in 2004. "Na de wedstrijd hoorden we dat Maradona de wedstrijd had gezien, dus ik was super enthousiast om hem te ontmoeten. Ik had twee keer gescoord en vroeg aan de teammanager of Maradona mijn shirt wilde signeren. Hij vertelde me dat Maradona mijn shirt wilde hebben, dat was erg vreemd", zegt Rosales lachend.

'Maradona gaf zijn shirt aan mij'
"Een aantal jaar later ging ik op bezoek bij een vriend in Buenos Aires. We gingen naar een 'Super Bowl'-wedstrijd waar voormalig Argentijnse voetballers het in een onderling duel opnamen tegen andere landen. Ik zag Maradona bij de kleedkamer en wilde hem groeten, maar toen gaf hij zijn shirt aan mij. Hij signeerde het shirt en het hangt nu in mijn huis. Zo hebben we uiteindelijk toch nog onze shirtjes kunnen ruilen."

Ondanks dat Argentinië zijn eerste groepsduel met 1-2 verloor van Saudi Arabië is Rosales erg onder de indruk van de selectie. "Ze hebben een goede Copa América gespeeld en er loopt veel kwaliteit binnen het team. Het team is zeer solide, de jongens spelen al zo’n drie jaar samen. Niet alleen de eerste elf spelers zijn goed, maar de gehele selectie haalt een hoog niveau. Maar er zijn dit WK meerdere goede landen die op jacht zijn naar de wereldbeker."

Nico Tagliafico en Lisandro Martínez zijn erg geliefd in Argentinië. "Nico speelt meer dan Lisandro, maar iedereen ziet de potentie van Martínez. Dankzij zijn goede spel bij Ajax heeft hij de mogelijkheid gekregen om de overstap naar Manchester United te maken", vertelt Rosales. De mentaliteit van de ex-Ajacieden wordt vooral geroemd in Argentinië. "Het zijn echte strijders, ze drijven zichzelf tot het uiterste. Het zijn hele betrouwbare spelers."

'Ik hou van spelers als Frenkie en Matthijs'
Rosales is ook onder de indruk van het Nederlands elftal. Hij kent de assistenten van bondscoach Louis van Gaal goed. "Danny Blind was mijn coach bij Ajax en Edgar Davids is een oud-ploeggenoot", zegt de Argentijnse ex-Ajacied die erg gecharmeerd is van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. "De spelers zijn individueel erg goed, maar als team is Oranje ook erg sterk. Je ziet dezelfde structuur bij het Nederlands elftal als toen ik bij Ajax speelde. Dat maakt Nederland zo sterk, denk ik."

Gerelateerde artikelen

Didulica Header 1280

Joey Didulica: 'Laat Louis die Cup maar winnen'

Voormalig Ajacied Joey Didulica was als reservekeeper actief tijdens twee eindrondes. Tijdens het EK 2004 in Portugal en het WK 2006 in Duitsland maakte hij vol trots deel uit van de selectie van Kroatië. De komende weken gooit de 45-jarige spelersbegeleider samen met zijn gezin zijn dag-nachtritme volledig om. Hij zal overdag slapen en in de nacht de wedstrijden kijken; met speciale aandacht voor Kroatië én Nederland.

Tags

  • #WK2022

Socials

Alvarezsanchez1280

Het seizoen van WK-gangers Álvarez en Sánchez in cijfers

Mexicaanse grinta in de Johan Cruijff ArenA. Daar geniet de Amsterdamse aanhang de afgelopen seizoenen van. Edson Álvarez droeg al meer dan honderd wedstrijden het heilige Ajax-tricot en zag deze zomer zijn boezemvriend Jorge Sánchez arriveren in Amsterdam. Het Ajax-duo komt met Mexico in actie tijdens het WK-voetbal in Qatar. Een mooi moment om terug te blikken op de eerste seizoenshelft van de Mexicaanse Ajacieden.

Tags

  • #Álvarez
  • #Sánchez

Socials