Samen op weg naar een veilig sportklimaat met Club DNA

Clubdna
Clubdna

Ajax gaat in samenwerking met de gemeente Amsterdam sportclubs helpen met het stimuleren van een positief sportklimaat binnen de club. Samen met bestuurders, trainers en jongeren wordt er gekeken naar het DNA van de sportclub.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

De Ajax-filosofie dient daarbij als inspiratiebron voor het project. Aan de hand van de kernwaarden van Ajax worden diezelfde bestuurders, trainers en jeugdspelers geprikkeld aan de slag te gaan met het DNA van de eigen club.

Amsterdam telt talloze sportclubs die een belangrijke sociale rol vervullen in de maatschappij. Toch stoppen veel jongeren na hun veertiende met sporten bij een club, omdat ze zich daar bijvoorbeeld niet thuis voelen of onvoldoende plezier aan sport beleven. Vanuit de gedachte ‘Jij maakt het verschil!’ gaan Ajax en de gemeente Amsterdam aan de slag bij de clubs om te werken aan een veilig sportklimaat.

Kort of lang traject
Bij deelname aan Club DNA wordt samen met de bestuurders van de club gekozen om een kort of lang traject op te starten. Trainers en spelers van de sportclub krijgen van Ajax een veldsessie aangeboden, die wordt vervolgd door een Ajax-masterclass aan de trainers in het clubgebouw. Bij een lang traject wordt er samen ook nog een verenigingsplan ontwikkeld aan de hand van de kernwaarden van de desbetreffende club. Dit plan wordt op een avond op de vereniging met de Ajax-docenten besproken.

Het is de bedoeling dat de bestuurders van de clubs geprikkeld worden om actief aan de slag te gaan met het DNA van de eigen club. Daarbij worden ze tijdens dit volledige traject geholpen door Ajax en de gemeente Amsterdam.

Trainers leren tijdens de materclass om, vanuit het DNA van de eigen club, op pedagogisch verantwoorde wijze jongeren te trainen en te coachen. De jongeren zelf maken tijdens de veldsessie spelenderwijs kennis met normen en waarden. Dit alles dus met de centrale boodschap: "Jij maakt het verschil!"

In het najaar wordt een aantal voetbalclubs door de gemeente Amsterdam en Ajax gevraagd om deel te nemen aan Club DNA. Heb je als club interesse om deel te nemen aan Club DNA? Neem dan contact op met de gemeente via sport@amsterdam.nl.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Gerelateerde artikelen

AFC2

Kick-off zit erop: een nieuw seizoen samen opleiden met Partnerclubs

De Ajax Coaching Academy werkt in Nederland samen met ruim veertig Partnerclubs. Ajax biedt een opleidingslijn aan, waarbij planmatig kennis met die verenigingen wordt gedeeld. In de afgelopen weken vonden bij Partnerclubs AFC en FC Weesp twee kick-offs van een nieuw seizoen van samenwerking plaats.

Tags

  • #ForTheFuture

Socials

Campsclinics1280

Ajax Clinics gaat de Amsterdamse wijken in

De Ajax Foundation gaat met ‘Ajax Clinics on Tour’ komende zomer de Amsterdamse wijken in. In totaal zullen er, in samenwerking met de gemeente, veertien maatschappelijke voetbalclinics worden georganiseerd in zeven verschillende stadsdelen.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials