Schenkel nieuwe ambassadeur Ajax Foundation: 'Ajax is van iedereen’

Schenkel1280
Schenkel1280

Loïs Schenkel, voormalig speelster en aanvoerder van de Ajax Vrouwen, gaat aan de slag als ambassadeur van de Ajax Foundation. Samen met John Heitinga zal ze het gezicht gaan vormen van de organisatie.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Vijf seizoenen lang droeg Schenkel het shirt van de Ajax Vrouwen. De middenvelder werd twee keer landskampioen en won drie keer de KNVB Beker met Ajax. Tijdens haar carrière was Schenkel al bezig met talentontwikkeling; ze studeerde aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en was al eerder betrokken bij de organisatie waar ze nu voor aan de slag gaat. We spraken met de oud-speelster over de Ajax Foundation en haar nieuwe functie.

Wat vind je van de Ajax Foundation?
"Het is een onwijs mooi initiatief. Ik vind het goed dat we als Ajax onze maatschappelijke waarde erkennen. Als club lopen we daar erg in voorop. Ik denk dat we met de voetbalwereld al veel moois voor elkaar krijgen op maatschappelijk gebied, maar dat we absoluut veel meer zouden kunnen doen met de voorbeeldpositie die we hebben. Ajax doet al erg veel op maatschappelijk vlak en kent een voorbeeldpositie ten opzichte van anderen. Daar ben ik trots op."

Wat ga je doen binnen de Ajax Foundation?
"Samen met John ga ik de organisatie representeren. John doet dat al jaren. Ik vind het erg mooi dat nu een man en een vrouw die functie bekleden. Dat is een goede afspiegeling van Ajax, omdat de club veel waarde hecht aan vrouwenvoetbal."

Waarom wil je je voor de organisatie inzetten?
"Voetballers en voetbalsters kennen een voorbeeldfunctie. Ik vind het belangrijk om vanuit die positie jongeren op een positieve manier te inspireren. Als Ajacied ben je voor velen een voorbeeld en kun je mensen op positieve wijze beïnvloeden."

Die positieve invloed kent Schenkel ook in haar werk. Als coördinator van de Ajax Talentenacademie helpt ze meiden bij hun ontwikkeling als topsportster. "Tijdens mijn carrière volgde ik al de ALO, vanuit de gedachte om kinderen te stimuleren wat betreft het duurzaam bewegen. Na mijn carrière ben ik aan de slag gegaan voor de Talentenacademie. Toen Jeannette Jongejans, manager van de Ajax Foundation, mij benaderde voor de functie als ambassadeur was de klik meteen daar. De filosofie van de organisatie past erg bij mij, het is een perfect match."

Waarom past die filosofie zo goed bij je?
"De Ajax Foundation laat zien dat Ajax van iedereen is. Ongeacht iemands achtergrond, huidskleur, religieuze voorkeur, geaardheid en geslacht. Die denkwijze heeft ervoor gezorgd dat ik me jarenlang ontzettend thuis gevoeld heb bij Ajax. We willen ons blijven inzetten om van een brede maatschappelijke waarde te zijn. Ik zal samen met John aanwezig zijn bij de vele activiteiten die worden georganiseerd."

Schenkel maakte haar ‘debuut’ al voor de Ajax Foundation op een schooldag. In verschillende klaslokalen werden lessen gegeven over gezond en fit leven, slim gebruik van social media en hoe te leren sparen. "De energie die ik die dag voelde vanuit de jongeren was fantastisch. Ze stelden veel vragen over mijn slaapritme en vroegen naar wat ik als speelster deed om fit te blijven. Het is mooi om jongeren op een positieve manier te kunnen inspireren."

Hoe ziet de start van jouw rol als ambassadeur eruit?
"In de komende weken gaan we kijken naar de concrete inrichting van het jaar. Ik hoop me lang te mogen inzetten voor de Ajax Foundation. De jongeren hebben de toekomst, daar geloof ik echt in!"

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Gerelateerde artikelen

Samerajaxchallenge1280

De Ajax Challenge | Jalal Aldeens droom als voetbaltrainer

De Ajax Challenge is een initiatief vanuit de gemeente Amsterdam in samenwerking met de club. Samen geven zij iedereen met een heftig verleden de mogelijkheid om te trainen bij Ajax. Ook krijgen zij hulp met het vinden van een passende baan. De Syrische Samer Jalal Aldeen (39) is een oud-deelnemer van het programma en nog altijd bij de Ajax Challenge betrokken.

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials

Ajaxchallenge1280

Hoe de Ajax Challenge Ryan in de lockdown uit het slop haalde

Als Nederland in de winter voor een tweede keer in een lockdown gaat om de coronabesmettingen in te dammen, is de motivatie om naar school te gaan bij Ryan Knijpinga tot een nulpunt gedaald. Tot ROC TOP hem in contact brengt met de Ajax Challenge. Vier maanden later, begin april, schijnt de zon weer in het hoofd van de zeventienjarige Amsterdammer.

Tags

  • #AjaxChallenge

Socials