Scholten werd matchwinner op Ibrox: 'We waren bedacht op de ambiance'

Header Scholten 1280
Header Scholten 1280

Ibrox stilkrijgen, het is weinig spelers gegund. Arnold Scholten lukte het in 1996. De oud-Ajacied maakte namens de Amsterdammers de enige treffer tijdens het UEFA Champions League-duel met Glasgow Rangers. "Het was een speciaal moment voor mij."

Tags

  • #UCL
  • #RANAJA

Socials

Arnold Scholten was nog semi-prof in 1986 bij FC Den Bosch toen Ajax belde. "Het was mijn derde jaar bij FC Den Bosch. We speelden goed en veel jonge jongens stonden in de belangstelling van topclubs in Nederland. In die tijd werkten wij nog naast het voetballen en was ik werkzaam bij een aannemer in Rosmalen. Tonny Bruins Slot belde naar het bedrijf met de vraag of ik belangstelling had. Dat overviel me, maar ik hoefde er niet over na te denken. Mijn baan zei ik, na drie maanden, weer op."

Niveauverschil
De middenvelder kwam bij Ajax, waar in die tijd alles gericht was op het voetbal. "Dat was ik natuurlijk niet gewend. Het niveauverschil was daarnaast ook aanzienlijk, ik moest direct meegroeien." Scholten won in zijn eerste periode bij Ajax, van 1986 tot en met 1990, het landskampioenschap, de beker en de Europa Cup II. "Het was een hele mooi tijd."

Scholten II 900

Na een tussenperiode van vijf jaar bij Feyenoord keerde Scholten terug in Amsterdam. "Ik besloot te vertrekken en Ajax meldde zich. Dat was geweldig, want ze hadden net de Champions League gewonnen en er speelden geweldige spelers." Hij zag heel veel bekende gezichten. "Het niveau was nog hoger geworden, maar de clubcultuur was bewaard. Op kantoor en rondom Ajax 1 werkten veel dezelfde mensen uit mijn eerste periode, dat was mooi om te zien."

"Ajax was in Europa een grote naam op dat moment en ik ben dankbaar om daar onderdeel van te zijn geweest", gaat Scholten verder. "De successen van Ajax en de buitenlandse avonturen waren redenen om terug te keren."

Van Gaal
Zekerheid op een basisplek kreeg hij echter niet van trainer Louis van Gaal bij zijn terugkeer. "Louis vertelde dat ze een fantastisch elftal hadden en dat ik niet zomaar in de basis kwam. Hij wilde me er graag bij hebben en zei dat ik klaar moest zijn als het zover was. Uiteindelijk had hij me heel veel nodig, want ik heb veel gespeeld. Ik stond op het veld met onder meer Edwin van der Sar, De Boertjes en Richard Witschge. Jonge spelers, maar al zo slim."

Scholten IV 900

Het seizoen na de Champions League-finale in 1996 tegen Juventus, waarin Scholten trefzeker was in de verloren penaltyreeks, trof Ajax in de groepsfase het Franse AJ Auxerre, Grashoppers en Glasgow Rangers (nu Rangers FC). Op bezoek bij de Schotten maakte Scholten de enige goal. "Het was een geweldige sfeer en ook toen was er een enorm verschil tussen een uit- en een thuiswedstrijd. In Amsterdam wonnen wij met 4-1, maar in Glasgow was het een ander verhaal. We waren bedacht op de ambiance, de snelheid en het publiek."

Scholten zorgde na 38 minuten met een droge knal voor de winnende. "Ik scoorde dat seizoen niet zo vaak. Het was heel belangrijk voor mij en het gaf me een goed gevoel. Het was een speciaal moment voor me."

De Amsterdammers drongen tijdens die Europese campagne uiteindelijk door tot de halve finale waarin opnieuw Juventus te sterk was. "Het was een zwaar seizoen vanwege de vele blessures en het drukke programma. Zowel fysiek als mentaal. De druk van het presteren vond ik pittig, dat kwam ook omdat Ajax een bepaalde status had verworven op dat moment."

Uiteindelijk vertrok de 'Witte Socrates', zoals zijn bijnaam luidt die hij bij FC Den Bosch kreeg, in 1997 naar Japan. "Mijn periodes bij Ajax waren mooi. Ik heb nog in De Meer gevoetbald en veel mooie Europese momenten meegemaakt zoals het winnen van de Europacup II. Maar ook de nederlaag in de Champions League-finale blijft mij altijd bij omdat het zeer doet dat we 'm verloren."

Hoge verwachtingen
Scholten volgt Ajax nog altijd. "De club heeft het de laatste jaren heel goed gedaan. Dat niveau vasthouden is lastig. Je merkt dat het verwachtingspatroon heel hoog is. Momenteel gaat het iets minder in Europa, maar ze vieren nog steeds successen waar ze trots op mogen zijn."

Scholten III 900

Het duel met Rangers FC kan een lastig potje worden voor de Amsterdammers denkt de oud-Ajacied. "De Schotten zullen niet meer zoveel ruimte weggeven zoals in de Johan Cruijff ArenA eerder deze Europese campagne. Daarnaast spelen ze in eigen huis en verwacht ik een ploeg die getergd is en zich wil laten zien in dit Champions League-seizoen. Ze staan immers op nul punten en daar willen ze ongetwijfeld iets aan doen. Zij gaan volle bak, verwacht ik. Al is de selectie van Ajax ervaren genoeg om goed om te gaan met die ambiance."

"Makkelijk wordt het niet, maar ik denk dat Ajax uiteindelijk wel wint op Ibrox. Als het lukt om Rangers FC hun wil op te leggen zijn ze voetballend goed genoeg om het duel winnend af te sluiten", sluit Scholten af.

Gerelateerde artikelen

Tadic Juichende Bij Derde Goal 1280

Alles over de overwinning op Rangers FC

Welkom in het liveblog rondom Rangers FC - Ajax, de uitwedstrijd die we met 1-3 hebben gewonnen. Blijf via ons liveblog uitgebreid op de hoogte.

Tags

  • #UCL
  • #RANAJA

Socials

Bassey Catacomben 1280

Liveblog Dag 1 | Bekijk de maandag in Glasgow

Ajax speelt dinsdagavond vanaf 21:00 uur op Ibrox tegen Rangers FC. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het zesde en tevens laatste groepsduel in de UEFA Champions League.

Tags

  • #UCL
  • #RANAJA

Socials