Seizoensterugblik | Van der Sar: 'Ik geef een 7,5'

Edwin van der Sar blikt terug op een bewogen seizoen voor Ajax. De algemeen directeur zag de ploeg van Erik ten Hag na de winterstop de macht grijpen in de Eredivisie. De goede vorm uit die periode bleek de opmaat naar de 35e landstitel én de bekerwinst. Toch had het volgens Van der Sar nog mooier gekund, zeker als de hoogtepunten van het seizoen met de supporters hadden kunnen worden gedeeld.

Tags

  • #VanderSar

Socials

De Europese uitschakelingen in de UEFA Champions League en de UEFA Europa League waren toch wel teleurstellend. Op de bepalende momenten zat het tegen of liet Ajax steken vallen. "Geluk creëer je ook zelf", analyseert Van der Sar. "Dat we die 0-2 weggaven tegen Atalanta; dat had ons niet mogen gebeuren. Dat is een aandachtspunt voor volgend seizoen."

Bovendien ontbraken er natuurlijk supporters als getuigen van de mooiste momenten van dit voetbaljaar. "Voetbal is voor de fans. Voor het eerst sinds mensenheugenis mochten we naar Liverpool: dat gun je ook de supporters. Drieduizend man achter het doel en feest in de pubs op de avond voor de wedstrijd."

Ontwikkeling
Toch overheerst ook het goede gevoel bij Van der Sar. "Het niveau van het elftal gaat omhoog. Dat zie je ook aan de jeugdspelers, die de stappen ook maken. Devyne Rensch die boven komt drijven, Ryan Gravenberch die dat doet en Jurriën Timber die het fantastisch doet. Dat zijn de mooie dingen."

In de Eredivisie bleek de maand januari dus doorslaggevend. Dat was niet altijd vanzelfsprekend, zoals bij een 0-2-achterstand thuis tegen PSV. "Dan denk je: 'hoe gaat het lopen?' Er werd een hoop gesproken over dat we wel eens in een negatieve spiraal terecht zouden kunnen komen. Dat heeft Erik met zijn staf fantastisch omgebogen en dat is daarna doorgetrokken."

Van de Sar met Dusan Tadic en de schaal.
Van de Sar met Dusan Tadic en de schaal.

En dat terwijl het jaar 2021 nog zo naar begon. "Je hebt goede weken, slechte weken en dramatische weken. Die eerste week van het jaar was een dramatische. Je kreeg steeds een nieuwe beuk te verwerken. Maar het beste is dan zondag te winnen, dan ziet maandag er een stuk vrolijker uit. Dat is ons gelukt."

Mét Ten Hag op naar nieuw seizoen
Hoewel de algemeen directeur - vooral door de afwezigheid van supporters - geen euforisch gevoel overhield aan dit seizoen, is de voornaamste doelstelling behaald. "Kampioen worden is ook volgend jaar natuurlijk weer heel belangrijk. We begroten op het spelen van Champions League, dus als je dat niet hebt zit je met een groot gat."

Ajax gaat 2021/2022 in met de huidige trainer. Dat stemt Van de Sar tot grote tevredenheid. "Hij heeft zich enorm ontwikkeld als mens en als trainer. Je zag hoeveel interesse er in hem was. Het niveau is dit jaar omhoog gebracht en er zijn spelers doorgebroken. Dat is een groot compliment aan zijn vakmanschap."

Gerelateerde artikelen

Vandersar1280

Eindejaarsinterview Van der Sar: 'We missen de fans het meest'

In de bestuurskamer van sportcomplex de Toekomst schuift algemeen directeur Edwin van der Sar aan om nog één keer terug te blikken op 2020. Een vreemd jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus. "De afgelopen negen maanden hebben ook op Ajax een enorme impact gehad."

Tags

  • #VanderSar

Socials

210205 VD Sar Over Onana SITE

Van der Sar: 'Extreem hoge straf, voor Onana stort wereld in'

De eerste reactie van de algemeen directeur van Ajax op het nieuws dat doelman Andre Onana door het tuchtorgaan van de Europese voetbalbond UEFA voor twaalf maanden is geschorst na de vaststelling van een dopingovertreding. Ajax en Onana gaan in beroep tegen de straf bij het Court of Arbitration for Sport (CAS).

Tags

  • #Onana

Socials

Vandersar1280 (1)

SAR | Een blik in de wereld van Edwin van der Sar

Edwin van der Sar vierde op vrijdag 29 oktober zijn 51e verjaardag. Een jaar geleden werd de carrière van de huidig Ajax-directeur prachtig uiteengezet in de documentaire 'SAR'. In deze Ajax Doc neemt de oud-doelman je vanuit zijn perspectief mee in de meest bijzondere momenten uit zijn leven.

Tags

  • #VanderSar

Socials