Sparta – Ajax in cijfers: Schuurs sterk en Antony bedrijvig

Sparta Ajax Schuurs
Sparta Ajax Schuurs

Door de rode kaart van Nico Tagliafico ging het allesbehalve eenvoudig, maar de eerste 3 punten van het gloednieuwe seizoen zijn binnen. Verdediger Perr Schuurs en aanvaller Antony speelden zondagmiddag een belangrijke rol in de 0-1-overwinning op Sparta. We lichten het tweetal uit op basis van hun statistieken.

Tags

  • #spaaja

Socials

De algemene statistieken van Ajax tegen Sparta.

De algemene statistieken van Ajax tegen Sparta.

Ajax had het op Het Kasteel logischerwijs een stuk moeilijker dan verwacht. Dat had zoals gezegd alles te maken met de vroege rode kaart van Tagliafico. Het feit dat Ajax in ondertal kwam, had grote consequenties voor het percentage balbezit.

Over de hele wedstrijd had Ajax 49 procent balbezit en Sparta 51. Dat getal lag over het gehele vorige seizoen op zo’n 63 procent voor de Ajacieden. Uit tegen Sparta, in een wedstrijd die met 1-4 gewonnen werd, had Ajax 64 procent van de tijd de bal.

Minder passes dan gebruikelijk
Dat had natuurlijk ook gevolgen voor het aantal passes die de Amsterdammers verzonden. Over de 25 competitieduels van vorig seizoen waren dat er gemiddeld 589 per wedstrijd, zondagmiddag slechts 357.

Verdedigend werd er juist veel meer gevraagd dan gemiddeld; vorig jaar vocht Ajax op Het Kasteel 59 verdedigende duels uit, in het openingsduel van dit seizoen waren dat er liefst 126.

Schuurs won al zijn verdedigende duels tegen Sparta.

Schuurs won al zijn verdedigende duels tegen Sparta.

Perr Schuurs was daarin van doorslaggevende waarde. De verdediger won opvallend genoeg al zijn verdedigende duels. Het leverde hem de titel van King of the Match op. Met die prestatie zette hij zijn sterke spel uit de voorbereiding voort.

Sterk in de duels
Dat Schuurs aan duelkracht lijkt te hebben gewonnen, blijkt misschien wel uit het feit dat dat percentage in zijn laatste volledige wedstrijd voor Ajax, uit tegen AZ (0-1) nog op 50 lag.

Aan de bal was Schuurs wellicht minder dominant dan in de voorbereiding, maar met een slagingspercentage in zijn passing van 86 procent zat hij nog ruim boven het teamgemiddelde van 79. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Schuurs als verdediger meer relatief gemakkelijke passes kan versturen dan zijn teamgenoten op middenveld of in de aanval.

Antony was bedrijvig tegen Sparta en zette het meeste dribbels in.

Antony was bedrijvig tegen Sparta en zette het meeste dribbels in.

Voorin was debutant Antony door zijn winnende doelpunt van cruciaal belang. Zijn inbreng was echter ook op andere vlakken waardevol. Hij vond met zijn passes 5 maal het strafschopgebied en was met 8 dribbels aanvallend gezien de meest bedrijvige Ajacied.

Dusan Tadic en Quincy Promes - door de gedwongen vroege wissel van Zakaria Labyad het grootste deel van de wedstrijd zijn enige partners voorin - zetten minder dribbels in. Zij deden dat allebei 4 keer.

Verdiensten op andere vlakken
Promes en Tadic hadden hun verdiensten op andere vlakken. Zo vocht Tadic 2 keer zoveel duels uit dan Antony. Promes was iets dominanter en zuiverder in de passing dan de Braziliaan.

Los van deze statistische aangelegenheden, was het beslissende doelpunt van Antony natuurlijk hét moment van de wedstrijd tegen Sparta. Die goal en meer zie je hieronder in de samenvatting.

00:00/00:00
  • Auto

Tags

  • #spaaja

Socials

Gerelateerde artikelen

Antony 7

Highlights Sparta - Ajax: Antony houdt traditie in stand

Antony hield zondagmiddag op Het Kasteel een Ajax-traditie in stand: scoren bij je debuut. De Braziliaan wist als enige het net te vinden en bezorgde daarmee Ajax 3 zwaarbevochten punten. Bekijk nu de highlights.

Tags

  • #spaaja

Socials

Perr Schuurs Oostenrijk

Schuurs debuteert in voorselectie Nederlands elftal

Perr Schuurs zit voor de 1e keer in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de duels in de UEFA Nations League. Oranje speelt op 4 september tegen Polen 3 dagen later tegen Italië. De Ajax-verdediger is de enige nieuwe naam in de 32-koppige voorselectie.

Tags

  • #Schuurs

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl