Special | Dit is het halfjaaroverzicht van de Ajax Vrouwen

De Ajax Vrouwen zijn de winterkampioen van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Romée Leuchter en Victoria Pelova kijken in deze special terug op de eerste seizoenshelft. Een halfjaar met ups en downs. Met hoogtepunten zoals de grote 5-1-overwinning op PSV tot dieptepunten als het verlies in de eerste Klassieker in het vrouwenvoetbal.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

De koppositie in de competitie eind december is een fijne opsteker. Het seizoen 2020/2021 was met alleen de winst van de Eredivisie Cup niet uitermate succesvol.

"En dat wil ik niet nog een keer meemaken", stelt Pelova. "Toen we niet meer kampioen konden worden, heb ik heel hard gejankt." De middenvelder meent dat er in de selectie daarna wel wat is veranderd. "Als er bijvoorbeeld een bal niet goed werd ingespeeld, liet ik het gaan. Nu zitten we er allemaal iets korter op."

Als er een flink aantal nieuwe speelsters zijn aangetrokken, wordt de lat direct hoger gelegd: het moet dit jaar beter dan het seizoen daarvoor. Al direct in de eerste speelronde van de Eredivisie winnen de Ajax Vrouwen met 7-1 van Excelsior.

Nieuwkomer Leuchter scoort als een echte Ajacied direct bij haar debuut. "Het is best wennen als je ergens nieuw komt; nieuwe mensen en een nieuwe omgeving. Maar ik moet zeggen, ik denk dat het mij best goed is afgegaan."

Eerste Klassieker
Na de sterke start lijden de Ajax Vrouwen puntenverlies tegen FC Twente en ADO Den Haag. "Dat is nooit lekker", vertelt Leuchter. Na een overwinning op sc Heerenveen volgt opnieuw een fikse domper. De ploeg van Danny Schenkel verliest de eerste Klassieker in de historie van het vrouwenvoetbal. In Rotterdam is Feyenoord met 4-1 te sterk. 

"We zijn nooit in ons spel gekomen. De doelpunten die we die wedstrijd weggaven, waren echt onnodig", vindt de spits van de Ajax Vrouwen. Pelova baalt ook nog steeds van de keiharde nederlaag in de Maasstad. "Wij waren gewoon echt niet goed en zij maakten alle kansen af die ze kregen. Het is de eerste Klassieker en we wilden het gewoon goed dit. Dit komt in geschiedenisboeken."

Thuis tegen PSV
De nederlaag tegen Feyenoord wordt opmerkelijk goed verteerd. PEC Zwolle en vv Alkmaar worden makkelijk opzij gezet. Daarna staat het duel met PSV op het programma. Voor Leuchter een wedstrijd tegen haar oude club. "Dat maakte het voor mij wel speciaal. Ik wilde echt winnen."

De aanvaller van de Ajax Vrouwen scoort twee keer en deelt daarmee in de feestvreugde. De Ajacieden winnen simpel: 5-1. "Je weet gewoon dat wanneer Romée een kleine kans heeft, ze snel scoort. We hebben soms maar één kans nodig. Dat is fijn om in het achterhoofd te hebben", looft Pelova de prestaties van haar teamgenoot.

Prijs voor Tromp
Ondertussen wordt Nikita Tromp in november uitgekozen tot het grootste talent van Europa. Zij krijgt die prijs overhandigd in Barcelona. Leuchter en Pelova zijn trots op haar. "Dat geeft inspiratie voor jonge meiden", vindt Pelova. "Voor haar is het super mooi", stelt Leuchter. "Het is een droom voor iedereen om zo'n prijs te winnen."

In de slotfase van de eerste seizoenshelft blijven de Ajax Vrouwen winnen; Excelsior, vv Alkmaar en Feyenoord worden allemaal aan de zegekar gebonden. Leuchter speelt daar een grote rol in. In de laatste drie wedstrijden scoort ze vijf keer.

"In de eerste wedstrijden kwam ik iets meer vanaf links, toen kwam ik wat minder in de positie om te scoren. Als spits sta je wat dichter bij het doel. Ik denk dat die positiewisseling voor mij goed heeft uitgepakt."

Winterstop
Na de winst op Feyenoord (2-0) is de koppositie in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen definitief veiliggesteld. "Super natuurlijk", lacht de spits. "Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar, maar om als koploper de winterstop ingaan is wel erg lekker."

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials

Gerelateerde artikelen